Головне

Олексієнко та Малахова - чемпіони України 2016 року з шахів

18.12.2016 19:48 653 0

У суюоту, 17 грудня, у Рівному фінішували чемпіонати України 2016 року з шахів серед чоловіків і жінок.

У чоловіків впевнену перемогу здобув львів’янин Михайло Олексієнко, який показав хороший результат як для турнірів такого високого рівня - 8 очок з 11-ти можливих, інформує офіційний сайт Федерації шахів України.

Срібний і бронзовий призери - харків’яни Антон Коробов та Олександр Моісеєнко - відстали на очко: обидва набрали по 7. Але на другому місці опинився Коробов, котрий мав кращий додатковий коефіцієнт.

"Результатом, звісно, я задоволений, - сказав після турніру Олексієнко. - А от майстерність треба ще вдосконалювати. Я мав кілька проблемних партій - програв Коробову та близько до програшу був з Арещенком і Єфименком. Але здобув дві важкі нічиї, що підняло бойовий дух. Потім надихнула мене ще й перемога над Волокитіним. А далі фініш склався просто прекрасно!"

Незважаючи на велику кількість нічиїх (п’ять у шести партіях), заключний тур був дуже цікавим. Лише одна зустріч завершилася швидкою мировою - вже на 9-му ході. Таким чином Олексієнко зафіксував свою загальну перемогу у чемпіонаті.

Усі інші нічийні поєдинки були надзвичайно бойовими. Єдину ж результативну партію зіграли Юрій Кузубов та Олександр Ковчан - білі дотиснули суперника аж на73-му ході.

85-й чемпіонат України з шахів серед чоловіків

Рівне

5-17 грудня

Підсумкова таблиця:

1. Михайло Олексієнко (Львів, мг, 2615) - 8
2. Антон Коробов (Харків, мг, 2692) - 7
3. Олександр Моісеєнко (Харків, мг, 2657) - 7
4. Олександр Арещенко (Львів, мг, 2678) - 6,5
5. Мартин Кравців (Львів, мг, 2645) - 6,5
6. Андрій Волокитін (Львів, мг, 2649) - 6,5

Справжня драма трапилася у жіночому турнірі, де одразу чотири шахістки претендували на золоті нагороди.

По ходу заключного туру, здавалося, найкращі шанси у львів’янки Наталії Букси, котра у складній боротьбі перемогла торішню чемпіонку України Анастасію Рахмангулову. Одна з конкуренток Букси - Ольга Бабій - свою партію програла, а друга - Єлизавета Малахова - мала гіршу позицію і на три пішаки менше.

Проте Малахова не знітилася, шукала найменші шанси, тиснула на позицію суперниці - Маріци Цирюльник - і таки добилася свого. Дивовижна перемога дозволила шахістці з Дніпра наздогнати Буксу за очками (в обох стало по 6) і випередити її за додатковим показником.

Малахова - чемпіонка України, Букса - срібний призер, а бронзовою стала Інна Гапоненко-Яновська, котра піднялася на п’єдестал після красивої перемоги над Катериною Должиковою.

85-й чемпіонат України з шахів серед жінок

Рівне

5-17 грудня

Підсумкова таблиця:

1. Єлизавета Малахова (Дніпро, мг, 2270) - 6
2. Наталія Букса (Львів, мг, 2264) - 6
3. Інна Гапоненко-Яновська (Херсон, мг, 2411) - 5,5
4. Юлія Осьмак (Київ, мг, 2346) - 5

Коментарі ()