Головне

Педро Пінту: "Чув жахливі історії про підготовку України до Євро, тому очікував, що ситуація буде гіршою"

09.12.2011 11:35 392 0
Педро Пінту: "Чув жахливі історії про підготовку України до Євро, тому очікував, що ситуація буде гіршою"

Минулого тижня відшуміли останні офіційні події напередодні чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Проведено жеребкування фінальної частини, команди отримали суперників, і тепер тренери можуть спокійно переглядати поєдинки суперників, щоб до старту знати, як діяти проти теї чи іншої команди.

Не оминули висвітлити вищезгадану подію і у "CNN International". Телеканал присвятив тиждень своїм спеціальним випускам Євро-2012. Представляв "CNN" Педро Пінту - експерт з футболу, який завітав до Польщі й України, аби у серії спеціальних репортажів представити глядачам різноманітні сюжети про відомих особистостей зі світу спорту, інфраструктуру, фанатів, історію й об’єкти, до яких наступного літа буде прикута увага шанувальників спорту з усього світу.

Незважаючи на те, що у журналіста був доволі щільний графік, він виділив півгодини і сайту "Чемпіон". Крім того, Пінту зустрічався з президентом УЄФА Мішелем Платіні, Андрієм Шевченком, а також колишнім воротарем збірної Данії Петером Шмейхелем та одним з найвидатніших футболістів світу Зінедіном Зіданом.

Пінту у компанії віце-прем’єр-міністра Бориса Колеснікова здійснив подорож літаком по Україні. Можливо, це знаково, але з вуст пана Пінту ми не почули жодного критичного слова щодо підготовки України до Євро-2012. А сам Борис Колесніков справив на журналіста позитивне враження...

Власне, із вражень від зустрічі з Колесніковим "Чемпіон" і почав розмову.

- Відразу хотілося б розпочати з важливого. Яке у Вас склалося враження про підготовку України до Євро-2012 протягом усього часу? Чи здивовані Ви, що Україна майже все вчасно зробила?

- Усі стадіони виглядають чудово. І мені здається, що термінали аеропортів і готелі також будуть готові у визначені терміни. Якщо бути чесним, то я чув багато жахливих історій про підготовку, тому я очікував, що ситуація буде набагато гіршою. Очевидно, що транспортна інфраструктура не є досконалою, але мешканцям на варто очікувати чудес тільки тому, що їхнє місто прийматиме Євро.

- Відомо, що Ви багато подорожували по Україні разом з Борисом Колесніковим. Скажіть, яке у Вас склалося враження від нього й інших чиновників?

- Колесніков справді справив на мене враження. Здається, він переконав мене, що цей турнір буде успішним. Він є одним із тих, хто очікує від людей роботи по 24 години на день, щоб приготувати все вчасно. Я думаю, його дуже поважають, бо він досить сильна особистість. Що ж стосується критики, то я сказав йому про деякі моменти із транспортною інфраструктурою. Він погодився.

- Чи знаєте Ви, що реконструкція "Олімпійського" була набагато дорожчою, аніж будівництво "Альянц Арени" у Мюнхені? А порівняти підсумки роботи досить важко...

- Рідко буває, що вартість стадіонів залишається у межах бюджету, тому іноді вона зростає. Загалом, Ви повинні запитати саме в організаторів і підрядників, куди йдуть кошти та чому реконструкція виявилася настільки дорогою. Чесно кажучи, я особисто не знаю.

- Чи висвітлювалися у CNN корупційні скандали в Україні, пов'язані з Євро-2012? І чи відомо Вам, що УЄФА міг відібрати в України Євро-2012 минулого через скандал навколо президента ФФУ Григорія Суркіса?

- Ми висвітлювали звинувачення у корупції на "CNN". Але ніхто не був засуджений за злочини, тому, ймовірно, УЄФА не прийняв більш серйозних дій.

- Як за кордоном налаштовані щодо поїзди до України на час Євро-2012?

- Я вірю, що вболівальники хочуть приїхати сюди на Євро-2012. Це великий досвід для них - їздити кудись у нове місце. Я ніколи не чув від уболівальників, що вони не хочуть приїхати до України та Польщі. Окрім того, багато з них мені говорили, що хочуть побачити красивих українських дівчат. Я також думаю, що багато фанатів були тут раніше, і вони будуть приємно здивовані новими стадіонами.

- Як CNN намагається скласти позитивне враження про Україну, щоб європейці захотіли приїхати на Євро-2012 до нас?

- CNN надає справедливу та збалансовану оцінку Україні. Ми розповідали про позитивні зрушення у ситуації зі стадіонами, водночас підкреслили необхідність модернізації транспортної інфраструктури.

- Багато хто вважає, що ми зганьбимося під час проведення Євро-2012...

- Перед кожним великим турніром і тамтешня преса, і вболівальники завжди негативно налаштовані щодо події. Вони завжди критикують витрачання грошей, організаторів, тому кожного разу турнір під загрозою зриву. Я думаю, що це більше не повториться в Україні. Євро не буде невдачею. Підготування до нього зробить країну більш відкритою для іноземних інвестицій і закордонних ідеалів.

 

- Яке українське місто, на Вашу думку, найбільш підготовлене до Євро-2012?

- Я вважаю, що Донецьк найбільш підготовлений до цієї події. Стадіон там був побудований раніше, і приймав він більше поєдинків, аніж той самий "Олімпійський" у Києві. Це єдина вагома причина. Окрім того, ситуація з дорогами у Донецьку також дещо краща, ніж у Києві.

- Як оціните рівень українського футболу? І взагалі, Ви слідкуєте за перебігом чемпіонату України?

- Зазвичай, я не дивлюся український чемпіонат, але спостерігає за командами у єврокубках. "Динамо" має хороше поєднання молодих і літніх виконавців - як українських, так і легіонерів. Саме тому вони у лідерах наразі. "Шахтар" останнім часом зробив ставку на бразильських гравців, щоб додати креативності у команду. Очевидно, що Жадсон став зіркою.

Та все ж, на мою думку, українські команди зможуть боротися за європейські титули, якщо вони знаходитимуть молодих талановитих гравців у своїй країні, тому що боротьба за кращих гравців світу стає все складнішою.

- Чи можете Ви надати короткий коментар або відгук про наших трьох грандів - "Динамо" (Київ), "Шахтар" (Донецьк) і "Металіст" (Харків). Як оціните їхні виступи на міжнародній арені в останні роки?

- Досі пам'ятаю чудову команду "Динамо" 99-ого року. Кияни тоді розбили "Барселону" на "Камп Ноу", а потім мінімально програли "Баварії" у півфіналі. Нинішнє покоління гравців не можна порівняти з тим. Однак я вважаю Алієва хорошим півзахисником. І вірю, зо Ярмоленко стане зіркою.

Звичайно, Шахтар виграв Кубок УЄФА тільки кілька років тому, і вони все ще хороша команда. Проте вони повинні інвестувати більше коштів у розвиток молоді.

На запитання, чи знайомий Педро Пінту з кимось з президентів топ-клубів України, він відповів коротко: "Наразі не знайомий ні з одним президентом".

Біографія

Педро Пінту - спортивний оглядач на телеканалі CNN International у Лондоні, що спеціалізується на висвітленні новин спорту у європейському регіоні.

У грудні 2006 року Пінту повернувся у команду CNN. До цього він працював одним із спортивних репортерів CNN International в Атланті протягом п’яти з половиною років.

Португалець за походженням, Пінту має широкі зв’язки у спортивному світі Європи та США. Впродовж своєї журналістської кар’єри Пінту брав інтерв’ю у таких зірок спорту як: Роналду, Жозе Моурінью, Фернандо Алонсо, Роджер Федерер, а також у легенди футболу Пеле.

Свою телевізійну кар’єру Пінту розпочав як ведучий спортивних новин і редактор передачі "Caderno Diario" на телеканалі "Radiotelevisao Portuguesa" (RTP2). З 1996 по 1997 рік він працював ведучим і репортером у різних спортивних та розважальних передачах. На телеканалі "SportTV" активно працював під час чемпіонату Європи з футболу 2004 року у Португалії, зокрема проводив церемонію попереднього жеребкування.

Перший досвід написання спортивних новин Пінту отримав під час навчання в Університеті Північної Кароліни (University of North Carolina) у Шарлотті, де він був старшим спортивним журналістом газети "University Times". Він отримав ступінь бакалавра з комунікацій і маркетингу Університету Північної Кароліни, після чого вступив до Школи телерадіомовлення штату Північна Кароліна за однорічною інтенсивною програмою. Там Пінту був відзначений нагородою "University Times" як найкращий журналіст 1993 року, а також став членом міжнародної організації "Golden Key Honor Society" у 1995 році.

Коментарі ()