Головне

Євро-2012. Група C. Іспанія - Ірландія - 4:0. А чи потрібно проводити турнір на 24 команди

15.06.2012 00:17 744 0
Євро-2012. Група C. Іспанія - Ірландія - 4:0. А чи потрібно проводити турнір на 24 команди

Вибачте, але футбол, котрий збірна Ірландії показала вже у другому матчі поспіль, підштовхує саме до питання, винесеного у заголовок. Я розумію, що в Україні є чимало прихильників ірландської культури, але вірю, що вони не образяться на твердження: без цієї збірної чемпіонат нічого б не втратив. А з розширенням кількості учасників фінальної стадії Євро до 24 команд, що чекає на нас у 2016-му, збільшиться і кількість отаких "виносів тіла".

Десять років тому Ірландія билася у 1/8 фіналу першості світу з Іспанією. Грала самовіддано, але все ж поступилася у серії пенальті. З того часу у іспанців в складі залишився лише Касільяс (Хаві був запасним, приїхав би ще Пуйоль, але травма завадила візиту в Польщу). У ірландців бачимо знайомі обличчя: Гівен, Дафф, Кін, Данн, котрий тоді був запасним. А головне, що всі вони вже тоді були лідерами. Десять років минуло, а нових обличчь серед ватажків не з'явилося.

Потенційно таким лідером мав би стати Макгіді, але проявити себе у протистоянні з іспанським півзахистом - не те саме, що виблискувати у складі "Спартака"в Прем'єр-лізі. Щось виходити у Айдена стало лише за рахунку 0:3, коли іспанці трохи скинули оберти. Тому, якщо кого і виділяти з новачків, то Ендрюса, котрий хоча б бився весь час, водночас намагаючись розкидати м'ячі по флангах та підключатися в атаку. А так - Трапаттоні має вклонитися Гівену в ніжки за те, що пропустив всього чотири.

Вклонитися має і іспанській збірній за перший тайм, коли інколи футболісти "Фурії Рохи" просто недбало ставилися до нагод пробити. Був готовим до завершення лише Торрес, тому і не дивно, що він став автором першого (і переможного, між іншим) голу. Іньєста виві на ворота Сілву, проти того постелився захисник, м'яч відскочив до Торреса, а той після ривка пробив щосили. Можливо, в цьому епізоді і можна висувати претензії Гівену, адже удар йшов у "його" кут, але, зважаючи на силу удару, гол все ж виглядав логічним завершенням епізоду.

Далі був ярмарок марнотратства у виконанні Сілви, Хаві, Іньєсти, Алонсо, навіть Арбелоа втратив два моменти. А одразу по перерві Сілва все ж забив, коли після чергового сейву Гівена ніхто з ірландців не спромігся винести круглого подалі. В цьому епізоді шістка ірландців нічого не змогла зробити з чотирма іспанцями, три з яких в підсумку отримали "квиток у першому ряду", уважно спостерігаючи за майстер-класом футболіста "Ман Сіті".

Далі Ірландія фактично розсипалася у захисті, намагаючись хоч щось створити у атаці. Розриви між лініями іспанці використовували для контратак - Хаві та Торрес пару не використали, а потім Фернандо все ж забив свій другий м'яч,спокійно реалізувавши вихід на самотнього Гівена. Самотнім Шей був і коли Фабрегас, який замінив Нандо, забивав після подачі кутового - повна апатія у ірландців (символом якої став той самий Ендрюс, що стояв поруч із Гівеном). Догравали іспанці у своє задоволення, нікуди не поспішаючи.

Ірландія за весь матч спромоглася на 4 удари в "рамку" (проти 20 у опонентів), з котрих хоч-якось запам'яталися два: Кокса на 2-й хвилині, а Кін бив у дальній кут на 75-й. Обидва рази Касільяс був напоготові. Замало якось команда Трапаттоні показала для колективу, що претендував не бути зайвим на Євро, приблизно та ж картина була із хорватами (там з огляду на рівень суперників вдалося трохи більше). Коротше, ця команда заслужено стала першою, що офіційно позбулася шансів на чвертьфінал.

До речі, шанси на чвертьфінал у цій групі окрема тема. Тепер Іспанію та Хорватію в останньому турі влаштує нічия 2:2, за якої італійці можуть забивати ірландцям хоч сто голів. У мікротурнірі команд, котрі матимуть по 5 очок, у всіх буде по 2 очки, але в Італіїї різниця голів становитиме 2:2, а в її конкурентів - 3:3 і вони вийдуть далі за кількістю забитих. Чи вирішать Іспанія та Хорватія розіграти сценарій 8-річної давнини - питання. Нагадаємо, що тоді в аналогічній ситуації Італія постраждала від нічиєї Швеції та Данії, що зіграли з рахунком ... 2:2. А пікантності додає той факт, що тренером Італії тоді був саме Трапаттоні. Коротше, увага букмекерів та шукачів "смаженого" цій групі гарантована, але хотілося б вірити, що чинні чемпіони Європи та світу не будуть гратися "скандинавський варіант".

Коментарі ()