Головне

Погляд зі сторони: Євро у Харкові та Донецьку - небо та земля

13.06.2012 14:13 642 0
Погляд зі сторони: Євро у Харкові та Донецьку - небо та земля

На жаль, у місті, котре представляє лідер українського футболу останніх років, підготовка до Євро вийшла просто поганою.

Різниця ж з Харковом просто дивовижна, вважає кореспондент найбільш авторитетного російського спортивного ЗМІ.

Квитки

Для багатьох уболівальників Євро починається з отримання куплених на сайті УЄФА квитків. У Харкові процес організований просто зразково - сформована турнікетами єдина черга, інформований стюард, що пропонує звертатися у оконце, що звільнилося. І головне - можна отримати квитки відразу на всі три гри, що відбудуться в місті, а не їздити за ними перед кожною зустріччю.

А ось в касах "Донбас Арени" в понеділок творився формений хаос. Ніякої загальної черги, ніякої організації. Лише папірці над вікнами кас із зазначенням реєстраційних номерів вболівальників, які в цьому віконечку обслуговуються. Розподілені вони дуже нерівномірно. До 11 ранку до однієї з кас вишикувалася тригодинна черга, до сусідньої - двогодинна, до решти - приблизно на годину. Стояти треба в тридцятиградусну спеку, причому навколо ніде навіть води купити.

Стояти 3 години не хочеться. Пробиваюся до найменш завантаженої касі і запитую: а можна отримати квитки тут, якщо у тебе "не той" номер?

- Ми можемо видати вам будь-які квитки. Але нам зручніше, щоб було за номерами, - пояснює дівчина у віконці.

В ім'я зручності касирок багато вболівальників годинами стояли на спеці, а хтось і запізнився на матч Франція - Англія. За півтори години до початку гри біля кас залишалося щонайменше кілька сотень людей, і всі вони дістатися до них явно не встигали. Деякі в підсумку плюнули на заброньовані квитки і купили нові, тим більше їх у масовому порядку пропонували з рук за номіналом і нижче.

Сприяє черзі і дивна процедура, коли від кожного вимагають особисто розкрити конверт із квитками і потім переписати російською кілька рядків розписки - хоча її текст і так уже надрукований по-англійськи. Квитки видають виключно на найближчий матч, так що бажаючим відвідати кілька ігор доведеться брати участь у всьому цьому неподобстві не один раз. У тому ж Харкові, до речі, конверт розкриває сам касир, а від вболівальника потрібно лише поставити дату і підпис.

Інформація

Мало не найнеобхідніша річ в незнайомому місті. У Харкові проблему вирішили, організувавши при газетних кіосках в центрі міста, а також на вокзалі, в аеропорту і фан-кемпінгу 22 інформаційних столика. Там можна отримати кишеньковий "ФанГід" російською або англійською мовою з докладними відомостями про стадіон, фан-зону (з програмою її роботи на весь місяць), міський транспорт, громадське харчування, нічлігґ. таксі, оренду машин, консульствах, дискотеки, визначні пам'ятки і короткою довідкою про місто. В книжечку вкладена настільки ж зручна карта Харкова.

У Донецьку теж є півтора десятка інформаційних наметів, роздають російсько-англійські та російсько-французькі "гіди по Донецьку". Видані вони в найгірших традиціях совкових туристичних буклетів. Замість корисної інформації - розлогі описи екскурсій типу "Донецьк культурний" або "Донецьк очима романтиків", причому навіть не сказано, де ці дивні для фанатів екскурсії можна замовити, якщо ними хтось все ж зацікавиться.

Є й карти - набагато гірше харківських, але принаймні одна з них для прогулянок по центру міста дуже зручна. На жаль, на всіх донецьких картах допущений грубий ляп: фан-зона зображена чомусь у пішохідного моста в парку Щербакова, а зовсім не там, де знаходиться насправді. Через донецьких горе-картографів сотні вболівальників зробили по спеці непотрібний двокілометровий марш-кидок. А коли я зажадав пояснень у персоналу чергової інфопалаткі, там спочатку заплуталися в карті, а в підсумку видавили лише: "Не я її малював".

Фан-зона

З розташуванням самої фан-зони в Донецьку теж прорахувалися, помістивши її за межами центру міста, біля стадіону "Шахтар", де більше йти особливо нема куди. Ось і не йдуть, тим більше що віддаленість від "Донбас Арени" фактично виключає можливість подивитися один матч на стадіоні, а другий - в фан-зоні.

У Харкові ж вона розташовується на головній міській площі і весь день наповнена народом, тим більше що й ціни на їжу-напої там нижче донецьких. У фан-зону заходиш навіть просто по дорозі кудись, а вже під час матчів біля екранів збираються тисячі людей. Навколо ще й десятки міських кафе з телевізорами, тоді як з донецької фан-зони вийти особливо й нікуди. В понеділок основною розвагою там була поливна машина, від якої розбігався народ. Вказівників до фан-зони в місті мінімум, а ті, що є, суперечать один одному.

Стадіон

Єдине, в чому Донецьк поки виграв у сусідів, - передматчева церемонія відкриття. Шахтарська тема була виконана прекрасно. Та й сама "Донбас Арена" феєрично красива. В іншому знову були проблеми - починаючи від організації проходу в окремі сектори і до подання складів команд: їх показали і назвали лише раз, причому за сорок хвилин до початку гри, залишивши більшість глядачів без цієї інформації.

Післяматчевимкошмаром стала роздача речей з камер схову - у кожного віконця утворилася тиснява, а співробітники навіть не знали, де у них які сумки лежать, і перебирали всі підряд. Тим, хто не бажав давитися в натовпі, речей довелося чекати по півгодини. Чи так йде справа в харківських камерах зберігання, не знаю - користуватися їх послугами поки не доводилося.

Здалося, що Донецьк взагалі не готовий до подібного напливу гостей. Найбільш нечисленний за великі турніри останніх десятиліть десант англійських фанатів з посильною допомогою французів і росіян вже до середини дня знищив майже всі запаси пива в місті, а в переважній більшості закладів в центрі з обіду було ніде приткнутися. Харків голландських і інших уболівальників переварив легко. Фанатів на вулицях багато - дефіциту місць немає.

Втім, в Донецьку заплановано ще чотири матчі, у тому числі чвертьфінал і півфінал, і у міста ще є час виправити принаймні деякі проколи в організації. Тим більше що приклад сусідів перед очима.

sport-express.ru

Коментарі ()