Головне

Євро-2012. Група B. Роналду, даруйте, Португалія - Нідерланди - 2:1

18.06.2012 00:26 1832 0
Євро-2012. Група B. Роналду, даруйте, Португалія - Нідерланди - 2:1

Це був матч однієї людини. Що б не казали тренери і експерти про неможливість в сучасних умовах ситуації, коли один футболіст в одиночку виграє турнір, але з тим, що Генії можуть вигравати окремі поєдинки вони сперечатися не можуть. Звітний матч якраз і став таким прикладом рівня окремо взятого гравця, котрий зміг переламати свій нефарт на Євро-2012.

Ні, звичайно не варто забувати про надійні дії Пепе, блискучу гру тріо хавбеків Мейрелеш - Велосо - Моутіньо, впевненість Коентрао і креативні здібності Нані, але, при всій повазі, вони були тим самим першокласним оркестром, в котрому виділяється соліст. Цей соліст забив двічі, ще двічі влучив у стійки воріт Стекеленбурга, загалом же за матч спробував перевірити воротаря десять разів, половина ударів пішла у площину воріт.

Між без Стекеленбурга все могло б бути ще гірше для голландців. Воротар, без сумніву, став найкращим гравцем у їх складі, що вже про щось говорить. Він здійснив 6 сейвів і фактично кожен з них видався "трудовим". Тим самим голкіпер "Роми" трохи відмазався від провини у голах Крон-Делі та Гомеса, в чому його звинувачували вдома.

Втім, треба повернутися до того, чому Стекеленбург видав пристойну гру. Ван Марвейк виставив агресивний варіант складу - з ван дер Ваартом та Хунтелааром замість ван Боммеля та Афеллая. До цього його спонукали рідні ЗМІ, котрі не розуміли причин появи в основі Марко, котрий помітно здав у "Мілані", та Ібрагіма, що відіграв за сезон 4 матчі у "Барселоні". Дійшло навіть до жартів, що у ван Марвейка є ще одна донька, до котрої посватався Афеллай (якщо хто не знає, ван Боммель - зять ван Марвейка).

Ван дер Ваарт на початку гри довів, що коли йому довіряти, то він може віддячити. На старті гри голландці тривалий час тримали м'яч, не знаючи, що робити - всі зони були перекриті. Змінив ситуацію ривок Роббена, котрий обіграв одного та до підкату іншого відкотив Рафі. А лідер "Тоттенхема" забив чи не найбільш красивий гол чемпіонату, м'яч по красивій траєкторії оминув руки Патрісіо.

І тут почався відрізок, котрий тривав хвилин 25 і був, напевно, найбільш видовищним на турнірі. Нідерландам залишалося забити ще один гол для виходу у чвертьфінал, а португальці ловили їх на контратаках, не бажаючи покладатися на німців, котрі грали внічию із данцями. Роналдо б'є - стійка, ван дер Віль неточним пасом вивів на ворота Поштігу - Стекеленбург. Роббен та ван Персі неточно били, де Йонг з пари метрів не влучив у ворота після подачі ван дер Ваарта. Обмінялися пострілами, де врятували кіпери, Снейдер та Роналдо.

А потім Роналдо забив після чудового прихованого пасу від Перейри. Опинився наодинці з кіпером і нарешті забив у тій ситуації, в котрій у "Реалі" забив голів двадцять за останні два сезони. Роналдо розігрався і мав ще дві нагоди до кінця тайму, але спочатку Стекеленбург відбив його постріл метрів з 40, а далі Кріштіано головою не влучив у ворота під час кутового. Голландці під цим напором зупинилися і назад до кінця гри так по-справжньому і не повернулися.

Тут ван Марвейку змінити б щось за допомогою замін, але за весь другий тайм він спромігся лише на те, щоб випустити на поле Афеллая, котрий просто зник. А оскільки випустили його замість лівого бека Віллемса, то у португальців було дуже багато простору для контратак, чим вони зрештою і скористалися. Вони і до цього мали шанс, але Коентрао, котрого на удар вивів класним пасом Роналдо не зміг переграти голкіпера.

Все було скінчено для 74-й хвилині. Швидкісний забіг 3 в 2, пас Нані на Роналдо, виймайте, 2:1. Після цього нарешті якісь шанси з'явилися у "тюльпанів", але удар ван дер Ваарта прийшовся у стійку, Снейдер лише примусив Патрісіо демонструвати реакцію, а ван Персі після помилки захисту не реалізував вихід сам-на-сам. Навіть Хунтелаар, котрий не підтвердив діями справедливість претензій на місце в основі, виконав спробу удару. Втім, у опонентів моментів було чи не вдвічі більше - марнував шанси Олівейра (двічі), Нані (двічі), Роналдо влучив у штангу вже з позиції правого інсайда. Заслужена перемога, що і казати.

Тепер Португалія, в якій прокинулася головна "зірка", отримала в суперники по чвертьфіналу чехів і, попри статус другої сіяної в цьому протистоянні, виглядає фаворитом у боротьбі за чвертьфінал. Головне - не розслаблятися та працювати всією командою так саме, як і сьогодні. А голландці підтвердили статус яскравої команди, от тільки цього разу вони яскраво пролетіли в усіх трьох матчах. Ван Марвейк, напевно, піде, а гравці залишаться. Чи зроблять вони висновки з чвар, що точилися у команді під час змагань - питання, від відповіді на яке і залежить, чи побачимо ми на мундіалі-2014 справжню команду, що гідна захищати звання віце-чемпіонів світу.

Коментарі ()