Головне

Євро-2012. Група C. Хорватія - Іспанія - 0:1. Чемпіонська перемога за нечемпіонської гри

19.06.2012 00:52 1739 0
Євро-2012. Група C. Хорватія - Іспанія - 0:1. Чемпіонська перемога за нечемпіонської гри

Перед початком цієї зустрічі багато говорили про можливість нічиєї з рахунком 2:2, що вивіла б обидві команди до чвертьфіналу. Однак, якщо чесно, зовсім не вірилося в це. Адже хорвати ще перед минулим Євро, коли подарували путівку росіянам, обігравши англійців на їх полі, зажили слави безкомпромісної команди. А чемпіонам світу та Європи псувати свою репутацію було просто непотрібно.

Гра виправдала сподівання: вийшла бойовою, впертою, висококласною і ... дуже нудною. Іспанці, котрі мають репутацію атакуючої команди, і на переможних турнірах не виблискували результативністю, а тепер грали зовсім академічно, намагаючись зайти з м'ячем у ворота. Примітно, що врешті-решт їм це вдалося зробити, але яскравості у діях команди дель Боске не було.

Не в останню чергу не лише через інертні дії низки гравців, а й через умілу протидію хорватів. Біліч змінив тактичну схему, змінивши звичні вже 4-4-2 на 4-5-1 з Манджукічем у якості єдиного й неповторного нападника. Це і стало ще однією причиною не надто яскравої гри, адже фактично всі 90 з гаком хвилин "клітчаті" були уважними в захисті і інколи в атаці просто бракувало ще одного футболіста.

Однак, повторюся, матч вийшов, хоч і не видовищним, але дуже класним. Обидва колективи нагадували боксерів, що намагаються відчути, де в суперника слабке місце і вдарити туди. Виходило нечасто. Перший напівмомент виник у Іньєсти лише на 12-й хвилині, але удар Андреса вийшов занадто слабким. За 10 хвилин нагоду втратив Торрес, але при цьому Плетікоса просто опинився, там де і мав бути - кут був гострим і шанс забити у Нандо був би лише за помилки воротаря.

Хорвати відчули небезпеку і самі провели серію ударів. Спочатку Касільяс легко впорався з пострілом Праньїча, потім Манджукіч з розвороту поцілив у небеса, а зрештою його ж збили. Рамос у підкаті влучив спочатку по ногах, а потім по м'ячу. Було це на лінії штрафного майданчика, і ще питання, що треба було б ставити - пенальті чи штрафний, але суддя Штарк вирішив взагалі не звертати уваги на епізод, призначивши кутовий. Манджукіч, до речі, повернувся на поле лише за 5 хвилин.

Залишок тайму минув у танцях іспанців на чужій половині поля, але нічого створити їм не вдавалося, хорвати просто блискуче захищалися, чекаючи нового шансу. Шанс цей виник у них лише на 59-й хвилині, коли Хаві втратив м'яч, а Модріч промчав правим флангом та накинув м'яч на голову Ракітічу. Півзахисник, котрий, між іншим, грає в іспанській "Севільї", переграти Касільяса не зміг. За 10 хвилин у схожому епізоді Перішіч бив ногою після навісу Срни, але удар відверто не вийшов.

Іспанці весь цей час звично контролювати м'яч, володіння яким коливалося у звичних межах 65-70 відсотків, але нічого цікавого вигадати не могли. Їхні флангові атаки кожного разу завершувалися кутовими, але Хаві так і не виконав жодного стандарту так, щоб партнери мали реальну можливість забити. Торрес знітився, знову нагадавши себе найгірших взірців у "Челсі", дель Боске замінив його на Наваса, котрий просто розчинився на полі.

Трохи краще справа пішла з виходом Фабрегаса, котрий одразу міг забивати, але не наважився пробити, чекаючи, що на ньому будуть фолити. Втім, чи заслуга ця активізація гри Сеска - питання. Адже хорвати, чудово знаючи, що в паралельній грі Італія веде у рахунку, побігли забивати. Одразу після моменту Фабрегаса Перішіч виконував удар з льоту, котрий Касільяс потягнув у "шістці" воріт. Іспанія у відповідь змарнувала вихід 5 в 3 після кутового, потім Плетікоса впорався з пострілами Іньєсти та Наваса.

В цей час хорвати вже грали з трьома нападниками, Едуардо замінив Вукоєвіча і з'явилися розриви в центрі поля. Одним з них на передостанній хвилині і скористалися чемпіони світу та Європи. Фабрегас класно закинув м'яч на Іньєсту, котрий відкотив на порожні ворота Навасу, котрий все ж виправдав свій вихід. Відзначимо, що в момент пасу Фабрегаса вінгер "Севільї" якраз перебував у офсайді, але суддівська бригада вирішила не звертати на це уваги.

Іспанці вийшли далі з першого місця в групі, але далі буде не легше, хто б не був суперником команди дель Боске по чвертьфіналу. Манера гри чемпіонів без активної праці флангів з відмовою від чистих форвардів є дуже ризикованою. Команді важко даються голи, не враховуючи зустрічі з найслабшою командою першості Ірландією. Проти такої Іспанії можна захищатися, а чи вийде пробити її оборону - побачимо далі, але щось підказує, що легко "Фурії" не буде. Проте отакі перемоги на класі в рівній грі і є показником рівня чемпіонів, а отже і з ними всім буде непросто.

Щодо хорватів, то треба поспівчувати їм. Команда Біліча показала хороший рівень підготовки до першості і спокійно могла б втримати нічию і в звітній грі, проте необхідність забивати зіграла свою роль і команда була змушена розкритися. Біліч може скаржитися на невезіння та суддівство, адже дай суддя пенальті у першому таймі, і хтозна, чи не писали б ми зараз про те, що в Євро буде новий король?

Коментарі ()