Головне

Огляд закордонної преси: Іспанія - Франція. Блан здійснив стратегічну помилку, парк розваг у Донецьку і сонна Тікі-Така

24.06.2012 14:10 847 0
Огляд закордонної преси: Іспанія - Франція. Блан здійснив стратегічну помилку, парк розваг у Донецьку і сонна Тікі-Така

Збірна Іспанії зробила з французами те ж саме, що збірна Франції з нашою національною командою: не дозволила проявити свій атакуючий потенціал - 2:0. Сама гра виявилася не дуже захопливою, а деякі коментатори навіть назвали її найбільш невидовищнішою грою на Євро-2012. А що ж пише зарубіжна преса з цього приводу?

Eurosport: Анекдот з бородою

"Чвертьфінальний поєдинок чинних чемпіонів світу та Європи з відродженою із небуття збірною Франції очікувався, мабуть, з найбільшим ажіотажем з усіх матчів цієї стадії. Франція багатьма представлялася чи не єдиною командою на турнірі (за винятком німців, звичайно), яка здатна зупинити "Червону фурію" на шляху до чергового титулу. Варто визнати, що Лоран Блан здійснив титанічну працю, зумівши прищепити команді дух переможця, проте перемогу над Іспанією одним лише духом не здобути", - вважає Eurosport.

Видання зазначає, що французи обрали неправильну стратегію на гру: "Рецепт успіху давно відомий. Якщо хочеш обіграти Іспанію або ту ж "Барселону", то потрібно зробити 2 речі: залишити суперника без м'яча і забити м'яч (або два). Але на папері це все просто, а на справі французи вирішили зіграти по "грецькій моделі", закрившись на своїй половині і віддавши суперникам м'яч. За весь перший тайм "триколірні" створили лише один небезпечний момент біля воріт Ікера Касільяса, та й той був наслідком стандарту. Іспанці ж діяли у дуже низькому темпі, який все ж приніс дубль від Хабі Алонсо".

Eurosport, як і більшість вболівальників, видовищністю матчу незадоволений: "На жаль, рахунок у цьому матчі куди цікавіший, ніж сама гра, і винні у цьому самі французи, які не зуміли нав'язати боротьбу Іспанії. Хто знає, можливо це краще вийде у Португалії, з якою "Фурія Роха" зустрінеться у півфіналі"...

The Independent: Алонсо забезпечує ударну силу, і безфорвардна Іспанія підходить ближче до збереження титулу

"Своєрідність, яка колись була притаманна іспанській тікі-таці, кудись зникла, але сама збірна Іспанії, як і раніше, дуже сильна й ефективна. Вчора ввечері вони здобули 7-му поспіль суху перемогу у плей-офф великих турнірів. І, як і у шести попередніх випадках, все навряд чи могло скластися інакше. Тим не менш, є відчуття, що філософія, побудована на утриманні м'яча, мутує від духу романтизму, яким вона була 4 роки тому, у щось механічне. Тікі-така розпочала працювати як годинниковий тікі-ток", - вважає Джонатан Вілсон із The Independent.

На думку автора, те, що ми бачимо зараз у грі збірної Іспанії, означає, що дель Боске вирішив із цією командою виграти чим більше титулів. У такому випадку йому все одно, якою є гра збірної, лише б вона приносила результат: "Іспанія, як і "Барселона", має в своєму складі дуже багато надзвичайно талановитих футболістів, але у все більшій мірі вони використовують свої таланти не для того, щоб захоплювати, а для того, щоб перемагати. Ця збірна Іспанії турбується про створення моментів біля чужих воріт менше, ніж про те, щоб не дати нічого створити біля своїх".

На завершення статті видання негативно оцінює виступ Франції проти Іспанії: "Водночас, після матчу Насрі поскандалив з журналістами і нібито сказав: "Ви завжди хочете писати про нас різне лайно". Це був гідний кінець поганої роботи французів".

 Sport.ru: Іспанія - Франція. Під ритми Тікі-Таки

"Третій півфінальний матч між Іспанією та Францією обіцяв бути досить непередбачуваним і цікавим... Топ-3 головних очікувань на матч були приблизно наступними: чи збереться повний стадіон, чи випустить дель Боске форварда, а не Торреса або Сеска, і, нарешті, як будуть грати французи - виставляти автобус біля своїх воріт або будуть намагатися перемогти суперника в атакуючому футболі? У підсумку стадіон виявився незаповненим приблизно тисяч на 15 - перед початком матчу спекулянти намагалися продати квитки на центральні трибуни всього за 20 євро. Причина такої слабкої відвідуваності не тільки у тому, що французи й іспанці не дуже люблять подорожувати, але й у бойкоті турніру фанатськими організаціями України. Політика федерації футболу України дістала "ультрас", і тепер вони дружно відмовляються відвідувати турнір. У свою чергу склад Іспанії теж виявився до люті передбачуваним - 4-6-0 з Фабрегасом нібито на вістрі. Перші хвилини матчу показали, що французи категорично не зібралися сидіти весь матч в обороні", - пише Sport.ru.

Сам хід матчу автору не сподобався: "Дивитися матч, коли дві команди намагаються обіграти один одного виключно за показником володіння м'ячем, було відверто нудно... Можна провести паралелі з ЧС-2010, коли "фурія Роха" вигравала матчі також - з мінімальним (або майже мінімальним) рахунком. І все начебто сходиться, але зараз є один дуже переконливий контраргумент. Ім'я йому - Німеччина", - завершує статтю кореспондент Sport.ru Павєл Пучков.

BBC: Дубль Алонсо вибиває Францію

"Багато чого очікували від гри між двома важковаговиками футболу Європи, але всі ці сподівання звелися нанівець після того, як команда Іспанії легко показала Франції на її місце, швидко розправившись зі всіма потугами французів в атаці. Здобуті 3 очки дозволили Іспанії отримати свою першу офіційну перемогу над Францією та зберегти надії на третій поспіль тріумф на великому турнірі після Євро-2008 і ЧС-2010", - пише BBC.

Кореспондент видання Мандіп Санджера зазначає, що Франція припустилася тактичної помилки: "Les Bleus виглядали явно непереконливо у заключному матчі групи проти Швеції, який вони програли і який спричинив конфлікт у команді. Проте матч з іспанцями мав бути новою главою у подвигах Франції на Євро-2012. Замість цього, була та ж сама стара історія: французи зробили ставку на оборону і поступилися територією та володінням м’ячем на користь своїх супротивників. Цього з іспанцями робити не можна".

На завершення, видання висловлює своє розчарування грою Каріма Бензема: "Франція не виглядала командою, яка була в змозі відігратися. Все це безсилля особливо було показовим на прикладі Каріма Бензема, який так і не забив жодного гола на Євро-2012".

The Guardian: Євро-2012: Хабі Алонсо виходить на перший план у парку розваг з мексиканських хвиль

"У нашому світі, де зірками прийнято вважати, перш за все, яскравих футболістів, він не той хлопець, що часто потрапляє в заголовки газет або виграє індивідуальні нагороди. Однак, у суботу ввечері Хабі Алонсо не тільки забив два голи, але й відзначив свою 100-ту гру за збірну Іспанії, яка практично править балом у футбольному світі. Тепер іспанці продовжили свій захист титулу чемпіона Європи з відносно рутинної перемоги над Францією", - розпочинає аналіз матчу Річард Вільямс із The Guardian.

На думку автора, Лоран Блан зробив чимало, щоб відновити обвуглену і заведену у руїну збірну під керівництвом Раймона Доменека. Створена ним команда включає багатьох молодих талановитих гравців, але порожнеча, яка залишилася після відходу на пенсію найвидатнішого гравця за останні 20 років, Зінедіна Зідана, залишається незаповненою. Саме тому, автор не надто звинувачував французів у поганій грі проти іспанців, яка, насправді, такою й була.

На завершення, Річард Вільямс робить докір УЄФА у двох проблемах. По-перше, йому не сподобалися "безкінечні" мексиканські хвилі на стадіоні, які йшли без перерви протягом "довгих" хвилин матчу. На думку автора, УЄФА хоче перетворити кожен матч на "дитячі забавки" та шоу. По-друге, автор пише, що приголомшливий, бездоганно організований турнір на цілому ряді прекрасних стадіонів псується поганою відвідуваністю. Йому було сумно бачити "так багато порожніх місць на "Донбас Арені" в 1/4 фіналу між двома з трьох команд, які носять титул чемпіона світу та Європи одночасно, і один з яких є поточним чемпіоном".

Ну що ж, якщо для Річарда Вільямса найсумнішим з того, що він побачив в Україні, є порожні трибуни, то він щасливчик.

На цьому наш огляд преси закінчений, до нових зустрічей на champion.com.ua!

Коментарі ()