Головне

Євро-2012. Група B. Нідерланди - Данія - 0:1. Перша сенсація турніру

09.06.2012 18:16 343 0
Євро-2012. Група B. Нідерланди - Данія - 0:1. Перша сенсація турніру

Данія здійснила своє найбільше диво на чемпіонаті Європи за останні двадцять років. Тоді, як всі пам'ятають, потрапивши в останній момент на чемпіонат замість дискваліфікованих югославів скандинави виграли першість. А в півфіналі, до речі, обіграли чинних на той момент чемпіонів - голландців. За пенальті, але обіграли ж.

Цього разу до серії 11-метрових справа не могла дійти за визначенням, тому данцям довелося вкладатися в основний час. І їм вдалося вже у першій грі довести, що в "групі смерті", як давно почали називати цей квартет, "у справі" всі четверо учасників.

"Помаранчеві" почали активно, красиво, широко. Їх тренер, Берт ван Марвейк, здивував зі стартовим складом, куди включив "каталонця" Афеллая, що пропустив майже весь сезон. В запасі залишився Куйт. Усі інші герої атаки ЧС-2010 були на місці: Роббен, Снейдер, ван Персі. І Афеллай намагався не зіпсувати "блюда", котре пропонували данцям його партнери.

Удари Віллемса, ван Персі, і нарешті перший Шанс: той же Робін бив з кількох метрів після прострілу Роббена - сантиметрів забракло. "Нічого, ще заб'ємо", - подумали голландці. Снейдер, Роббен, ван Боммель, знову ван Персі (перший зі своїх суперпасів віддав Снейдер), знову Роббен, знову ван Персі... Останній ніби кинув виклик Кержакову: росіянин пробив вчора по воротах сім разів, не влучивши у площину, "канонір" фактично повторив це "досягнення" вже у першому таймі.

А потім Крон-Делі накрутив ван дер Віля, котрого ніхто не встиг підстрахувати, і прошив ударом у ближній кут Стекеленбурга. "Тюльпани" не відчули удару, не знітилися і продовжили атакувати. Влаар міг забивати після кутового, потім Роббен влучив у стійку, а ван Персі не використав вихід на побачення з Андерсеном. Так до перерви "біло-червоні" і протрималися.

У другі 45 хвилин хм було не легше: з самого старту на ворота Андерсена почався шалений тиск. Снейдер двічі виводив ван Персі, той спочатку підсковзнувся, а потім його удар потягнув воротар. Данці заграли більш уважно, але їх суперники почали бити здалеку, і з "гарматою" від ван Боммеля Андерсен впорався з трудом. Штурм тривав чверть години, а потім голландці втомилися. Ніхто не може грати в такому темпі постійно.

Данці провели пару контратак, але Крон-Делі прострілом з гострого кута не знайшов нікого, а Бендтнеру забракло швидкості для того, щоб встигнути нормально пробити по воротах. Потім був момент у Поульсена, але Стекеленбург відбив удар Сімона. ван Марвейк кинув у бій ван дер Ваарта і Хунтелаара, останній одразу мав шанс, але програв дуель Андерсену, не наважившись пробивати у дотик.

На 90-й хвилині останній шанс зрівняти рахунок голландцям змарнував суддя Скоміна, котрий прогавив волейбол у виконанні Якобсена у власному штрафному. Ван Персі ще виконав удар відчаю, але це був не день Робіна та його партнерів. Тепер вони стоять перед необхідністю обігрувати Португалію та Німеччину чи принаймні брати чотири очки у цих матчах. Складне завдання, але, виходячи з рівня гри, показаного командою, не нездійснене. Тим більше, свій переможний чемпіонат Європи у 1988-му вона почала з поразки від СРСР, а потім розійшлася.

А поки - казка Андерсена та його партнерів почалася щасливим кінцем. Як буде далі - залежатиме виключно від самих футболістів. Свою стійкість та вміння використати найменшу нагоду вони вже показали, тепер побачимо, що буде, коли ставлення до "11 друзів Ольсена" буде максимально серйозним.

Коментарі ()