Головне

Євро-2016. Відбірковий етап. Білорусь - Україна 0:2. Вистраждана перемога у Борисові

09.10.2014 23:52 427 0
Євро-2016. Відбірковий етап. Білорусь - Україна 0:2. Вистраждана перемога у Борисові

Так уже вийшло, що зустріч Білорусі й України була, так би мовити, вдвічі принциповою. По-перше, країни є сусідами, що само по собі додає своєрідну родзинку. По-друге, білоруси у першому турі сенсаційно зіграли внічию з Люксембургом, а українці несподівано вдома програли Словаччині. Отже, команда, яка б програла сьогодні, дуже ускладнювала собі подальше життя у боротьбі за вихід на Євро-2016.

Хоча букмекери віддавали перевагу "жовто-синім", на боці Білорусі був не тільки фактор свого поля, а і те, що лідери України грають у дуже щільному графіку. Тільки у неділю відбулося українське "класико", яке, безсумнівно, відібрало у гравців багато сил. Навіть сам Михайло Фоменко визнавав це, зазначаючи, що він не знає, чи зможуть його підопічні відновитися через брак часу.

Що ще хотілося зазначити. Україна цим же складом у листопаді минулого року у Києві винесла в одні ворота Францію у плей-офф за вихід на Чемпіонат світу 2014 року (про матч-відповідь говорити не будемо). І після цього отримати такий ляпас у тій же столиці від словаків... Тому перед матчем у Борисові були певні побоювання. Як виявилося, хвилювання мало місце недарма.

Георгій Кондратьєв на став приховувати, що його підопічні гратимуть другим номером. У стартовому складі його команди не виявилося номінального нападника. Так, власне, і сталося у зустрічі у першому таймі. Білоруси віддали ініціативу гостям, а самі розраховували на контратаки. Яких, втім, було небагато, і вони були не гострими. Лише на останній хвилині тайму П'ятов вступив у гру, відбивши удар головою Філіпенка після подачі з кутового.

В України і такого моменту не було. З небезпечного можна пригадати хороший простріл Шевчука з флангу, на який не встигли ні Зозуля, ні Ярмоленко. Роману взагалі протягом усього поєдинку було дуже важко. Проти нього грали високі захисники, які не дали йому створити жодного моменту. Якщо брати навіть усю команду, то можна на пальцях руки перерахувати, скільки ж разів "синьо-жовті" виграли боротьбу на другому поверсі у чужій штрафній. Тому під кінець другого тайму очікувалася поява немаленького Будківського. І Фоменко його таки випустив. Але ми забігаємо наперед.

Другий тайм кардинально відрізнявся від першого. Білоруси заграли активніше, почали бити як здалеку, так і після розіграшів стандартів. Мартинович вибачив Україну після того, як виграв верхову дуель у візаві, проте м'яч пролетів зовсім поруч зі стійкою. Окрім того, багато навісів з гри було, після яких виникали маленькі пожежі у нашому штрафному майданчику. "Синьо-жовті" відповіли ударом-навісом Ротаня зі штрафного, який відбив Жевнов. Це був один з двох ударів у ствір воріт в України (другий датується 93-ою хвилиною).

Одного разу на допомогу П'ятову стійка прийшла. Крівєц подав так само, як Ротань, воротар невпевнено зіграв, і м'яч у каркас влучив. Українці у ці хвилини перейшли на гру другим номером, але і білоруси почали втомлюватися. Відбиватися цілу годину все ж важкувато. Проте господарі йшли вперед більшими силами, а це означало, що Коноплянка та Ярмоленко могли отримати простір. І саме вдалі дії Євгена на фланзі призвели до голу. Він прострілив, Будківський присів, і м'яч від Мартиновича влетів точнісінько у "дев'ятку" воріт.

Білорусь мала ще десять хвилин, аби відігратися, тому ще активніше та масованіше пішла вперед, однак підопічні Фоменка спокійно відбивали всі намагання, а на останній компенсованій хвилині пройшла разюча контратака - Коноплянка віддав на Ярмоленка, котрий не поскупився, відпасувавши на зовсім вільного Сидорчука. Отже, Україна здобула вистраждану та важку перемогу у Борисові та повернулася у боротьбу за путівку на Євро-2016. На черзі - Македонія, і матч уже не за горами - у неділю.

P.S. Сподобалися фанати обох команд. Протягом матчу вони влаштували кілька перекличок "Слава Україні! Героям Слава!" та "Жыве Беларусь". Ну і щодо наших уболівальників, то вони гідно виглядали, як для виїзного матчу. Здалося навіть, що наприкінці зустрічі трибуни Борисов-Арени замовкли, щоб почути гімн України у виконанні найвідданіших прихильників.

Коментарі ()