Головне

Приборкати фурію. 5 рецептів перемоги України в матчі з Іспанією

27.03.2015 16:13 466 0
Приборкати фурію. 5 рецептів перемоги України в матчі з Іспанією

Зовсім скоро головна команда України спробує вивезти з іспанського міста Севілья прийнятний результат. Попередні зустрічі з колишніми володарями титулу найкращої країни світу та чинним чемпіоном європейського континенту, в цілому, закінчувалися не на користь "жовто-блакитних": на рахунку збірної України нічия та дві поразки.

Втім, це аж ніяк не означає, що у відбірковій грі за право виступати на Євро-2016 наша команда має скласти зброю ще до початку матчу. Чемпіон знає, як команду Ікера Касільяса й Андреса Іньєсти перемогти, чим ділиться способами зі своїми читачами.

Триглавий дракон у центрі поля

Серед іншого, Михайло Фоменко відомий своїм бажанням грати проти номінально сильніших за класом виконавців або й приблизно рівними з Україною командами з трьома центральними півзахисниками. Не варто сумніватися, що один (Тарас Степаненко) або й двоє (Степаненко + Анатолій Тимощук) яскраво виражених руйнівників вийдуть з перших хвилин і цього разу.

Ключ до вивезення з іспанської землі приємного результату і справді лежить через те, щоб не дати вільно дихати мозковому центру "Фурії рохи" в особах Андреса Іньєсти та Давіда Сільви. З таким завданням, крім двох названих вище наших виконавців, може впоратися і Руслан Ротань, який, втім, уже на відміну від Степаненка та Тимощука, куди більш корисний і при позиційних атаках.

За інших обставин не викликало б сумнівів місце у стартовому складі ДенисаГармаша, проте, нині готовність хавбека Динамо викликає сумніви - Денис якщо й зіграє, то, вочевидь, не весь матч. Не варто забувати і про те, що цього разу у центрі поля Фоменко позбавлений допомоги відразу двох важливих виконавців - Сергія Сидорчука й Едмара.

Перспективною виглядає можлива поява іншого динамівця Сергія Рибалки. По-перше, екс-гравець Слована суттєво додав у грі на оборону й уже нині є також досить сильним руйнівником, по-друге, саме Рибалка може "розігнати" атаку збірної України у потрібному напрямку одним пасом, а таких гравців у центрі поля у збірній України на сьогодні обмаль. Однак Михайло Іванович відомий своїм консервативним підходом до формування складу, тому навряд чи довіриться новачку.

Не обороною єдиною

Ледь не у кожному матчі з опонентом будь-якого рівня головні надії вболівальники "жовто-блакитної" дружини сучасного зразка покладають на пару Андрій Ярмоленко - Євген Коноплянка. На щастя, цього разу обидва вінгери не стали відкладати відновлення кращих ігрових кондицій у довгу футбольну шухляду та до гри з фаворитом групи підходять у відмінній формі. Гравці Динамо та Дніпра провели відмінні матчі на міжнародній арені, забили голи і були корисними у командній грі, обидва виконавці вкотре нагадали про себе потенційним покупцям.

Втім, напередодні виснажливої дуелі з піренейцями не менш важливим фактором готовності Євгена й Андрія є хороша фізична форма. Згадаймо, скільки хвилин провів в Амстердамі гравець Дніпра, й у який проміжок часу зробив вирішальний гольовий ривок до воріт Сіллессена, уявімо знову перед собою картинку дій Ярмоленка в останні двадцять хвилин ігрового часу з Евертоном. Не варто забувати, що у грі проти Іспанії на двох найбажаніших у футбольному світі українців, певно, буде покладено обов’язки не тільки наступальні, а й оборонні - треба буде з усіх сил допомагати лінії захисту.

Проте у матчі із захопленими грою на свого вболівальника іспанцями неодмінно будуть шанси і втекти до воріт суперника. Саме тому у цьому матчі на Андрієві та Євгені - подвійна відповідальність.

Стандартні положення

Сучасний футбол не знає дрібниць - важливим у ньому є все. Тим паче - всеможливі подачі, оригінально розіграні комбінації чи навіси від кутового прапорця. З початку відбіркової кампанії до Євро-2016 національна збірна України після розіграшу стандартних положень забила "аж" один гол, та й той - Люксембургу, та й той - опосередковано, адже м'яч у ворота супротивника було забито ледь не у третій фазі атаки. Саме при подачах, прострілах або "безневинних" передачах у штрафний майданчик суперника наша команда отримує ту саму рівність сил перед грізним опонентом, на яку важко сподіватися при тих же позиційних атаках.

А за масованого наступу господарів, який, як очікується, буде чи не головною "сюжетною лінією" матчу, шанси після подачі зі стандарту можуть стати чи не єдиним варіантом забити. Важливо, що у складі "жовто-блакитних" вистачає як гравців, які можуть виконати якісну подачу, так і виконавців, які можуть такі зусилля партнерів завершити. І знову не можна не згадати про вміння Сергія Рибалки. Гравець Динамо, серед іншого, класно виконує стандарти.

Також створити класну нагоду для партнерів можуть Андрій Ярмоленко, Руслан Ротань, Олег Гусєв або Євген Коноплянка. Надії на завершення таких епізодів варто покладати на Євгена Хачеріді, Олександра Кучера, Артема Федецького, Романа Зозулю, Артема Кравця чи Пилипа Будківського.

Миттєва відповідь контратаками

Тема можливої побудови гри збірної України через контрнаступи стала лейтмотивом у словах як гравців української команди, так і в розмовах наставника "Фурії" Вісенте Дель Боске з журналістами. У таборі збірної України необхідність діяти саме у такому ключі підкреслював Андрій Ярмоленко. Наразі, з великою долею впевненості, можна говорити наступне: збірна України буде грати проти Іспанії на контратаках не тому, що це один з варіантів ведення гри, а тому, що це - фактично безальтернативний сценарій для нашої команди, яка поки не має в арсеналі такий підбір виконавців, який дозволив би міняти підхід до ведення гри з топ-збірними з, відверто кажучи, оборонної манери на наступальну.

Після зародження незалежного українського футболу саме такий стиль для української команди став традиційним, а до другого пришестя Олега Блохіна "жовто-блакитна" дружина часто грала на контратаках навіть проти номінально значно слабкіших команд.

Не наступити на старі граблі

Для того, щоб претендувати на нові звершення, треба неодмінно не тільки враховувати старі помилки, а й учитися на них. Щоб спогади про візит в Іспанію та Севілью не обмежилися лише туристичною складовою, команда Михайла Фоменка має врахувати аж надто часті помилки попередників у матчах з кращими командами світу. Серед іншого, вболівальникам варто сподіватися на те, що футболісти збірної України не отримають необов’язкові картки різного кольору у неігрових ситуаціях, які можуть призвести до гри в меншості.

Не варто забувати, що у складі збірної Іспанії грають "майстри" такої справи - зусиль лише Серхіо Рамоса та його тезки Бускетса вистачить не на одну команду-суперницю, а у наших рядах, на жаль, є виконавці, які мають невдалий досвід протистояння провокаціям суперників.

Не варто сумніватися, що на Рамон Санчес Пісхуані у хлопців Фоменка шанси забити будуть. Проте низька реалізація таких моментів - одна з хронічних хвороб нашої команди, від якої спекатися треба саме зараз. 

Коментарі ()