Головне

Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Франція: Чи повторить Дешам Євро-2000?

23.05.2016 12:12 4804 0
Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Франція: Чи повторить Дешам Євро-2000?

Чемпіон розпочинає знайомити своїх читачів з учасниками майбутнього чемпіонату Європи 2016 року з футболу, який прийматиме Франція.

І починаємо ми саме з господарів континентальної першості. Французам у групі А протистоятимуть збірні Румунії, Албанії та Швейцарії.

Франція: прізвиська та форма

Збірну Франції називають "триколірними" або ж Les Bleus - "синіми". Назву команді подарував національний синьо-біло-червоний стяг. Ще одне прізвисько - "гальські півні", адже саме півень зображений на емблемі Федерації футболу Франції та є одним із символів країни, разом з королівськими ліліями.

Домашня форма цієї збірної на майбутній турнір - сині футболка (плечі матимуть більш темніший колір за синій) і труси, а також червоні гетри. Умовно гостьова - білі футболка (один рукав буде темно-синього кольору, а інший - темно-червоного) та труси, а також темні, майже чорні гетри.

 

Франція: історія виступів на чемпіонатах Європи

Французи - одні із засновників ФІФА й УЄФА. На чемпіонатах Європи дебютували вдома у 1960 році, де стали четвертими. Рідні стіни у 1984 подарували команді трофей - золото Євро: 80-ті були часом фантастичного Мішеля Платіні, який допоміг команді завоювати ще й бронзу ЧС-1986.

Золотий період історії - 1998-2000. На домашньому Мундіалі "сині" у фіналі переконливо переграли бразильців з рахунком 3:0, а через два роки домоглися перемоги і на головному європейському турнірі у Бельгії та Нідерландах.

Після цього були не зовсім вдалі виступи на полях Португалії й Австрії та Швейцарії. І якщо у 2004 році Франція вийшла з групи, після чого у чвертьфіналі поступилася Греції, яка і виграла турнір, то у 2008-му підопічні Раймона Доменека набрали лише одне очко у своїй підгрупі.

Минулий чемпіонат Європи, який приймали Україна та Польща, французи завершили у чвертьфіналі, програвши знову майбутньому чемпіону - цього разу Іспанії. До речі, "триколірні" у груповому етапі вибили українську збірну, обігравши "синьо-жовтих" в очному протистоянні.

Франція: кваліфікація на Євро-2016

Франція є господаркою турніру, тому участі у кваліфікації вона не брала.

Усі ці півтора року команда грала товариські матчі, здобувши у них 12 перемог (у тому числі над Іспанією, Португалією, Німеччиною та Нідерландами), двічі зігравши внічию та ще чотири рази програвши (Бразилії, Бельгії, Албанії й Англії).

Дідьє Дешам. Світлина AFP

Франція: тренер

Наставником збірної Франції з липня 2012 року є Дідьє Дешам. Він змінив націй посаді Лорана Блана, який вирішив піти з національної команди після чемпіонату Європи того ж року.

Дідьє Дешам є тріумфатором як ЧС-1998, так і Євро-2000. І тоді він був не ким іншим як капітаном тієї легендарної команди Франції. На ЧС-2014 Дешаму не вистачило зовсім небагато, щоб довести своїх підонічних до медалей - програвши у чвертьфіналі Німеччині (0:1). У керівників не було жодних перешкод, щоб не продовжувати угоду з фахівцем. І тепер на домашньому Євро від нього чекають, як мінімум, фіналу.

Дешам як гравець двічі вигравав Лігу Чемпіонів (1993-й рік з Марселем, 1996-й - з Ювентусом), ставав чемпіоном Франції й Італії, також з Ювентусом тріумфував у Міжконтинентальному кубку, Суперкубку УЄФА, Кубку та Суперкубку Італії. Згодом в Англії із Челсі йому підкорився кубок цієї країни у 2000 році.

Дідьє-тренер дещо скромніший. Серед звитяг значаться кубки французької ліги (з Монако та Марселем), а також перемога у чемпіонаті рідної країни (з Марселем) і ще два Суперкубки Франції.

Франція: голкіпери

Ворота збірної Франції на Євро-2016 буде захищати 29-річний Уго Льоріс. Голкіпер провів відмінний сезон в АПЛ у Тоттенхемі, з яким став бронзовим призером, лише в останньому турі втративши другу сходинку. Льоріс відіграв 37 матчів зі стартових хвилин у внутрішньому чемпіонаті, пропустивши тільки стартовий тур. Також на рахунку Уго 9 поєдинків у Лізі Європи.

31-річний Стів Манданда, який є основним у Марселі, буде готовий у будь-який момент підмінити Льоріса. Стів також пограв у сезоні, що минув, у Лізі Європи (8 поєдинків), а також двічі з'являвся зі стартових хвилин у збірній. Проте конкуренцію Уго Манданда все ж програвав.

Третім заявлений на Євро-2016 28-річний Бенуа Костіль з французького Ренна. Втім, він ще жодного разу не виходив у футболці національної збірної, тому його поява на домашніх полях малоймовірна.

Світлина fiersdetrebleus.fr

Франція: захисники

У центрі захисту Дешам робить ставку на Лорана Косельни з Арсенала та Рафаеля Варана з Реала. Принаймні, саме цей дует відіграв у парі найбільше у товариських поєдинках. Але вже після написання стало відомо, що оборонець "вершкових" отримав ушкодження, і його вже замінив Аділь Рамі із Севільї.

Щодо флангів, то тут поскладніше буде вгадати, кого випустить тренер. Чемпіон зробить ставку на Патріса Евра (Ювентус) зліва та Бакарі Санья (Манчестер Сіті) справа. Все ж, ці виконавці відіграли побільше матчів за збірну, ніж їхні конкуренти.

Але Дешам активно залучав на ці позиції у спарингах Люку Діня та Крістофа Жалле, тому цілком можливий вихід і когось з цих виконавців. Дінь ще й має додатковий плюс у вигляді всього 22-х років. У заявці значаться також Ельякім Мангаля та Жеремі Матьйо, і шанси на вихід когось із цих футболістів різко підвищилися після травми Варана.

Франція: півзахисники

На три місця у центрі поля у французів реально претендують четверо виконаців. При цьому Блез Матюйді та Поль Погба мають більше шансів на вихід в основному складі, аніж Лассана Діарра та Йоан Кабай. Швидше за все, останні будуть сперечатися за місце у зоні опорного півзахисника. І все ж, більше шансів у 31-річного представника Марселя.

Не варто забувати і про Н'Голо Канте, який з Лестером став чемпіоном Англії, та Мусса Сіссоко, котрий набрав солідний темп у завершальній частині сезону, ставши одним з лідерів Ньюкасла, що, втім, не допомогло команді зберегти місце в АПЛ.

Є ще Дімітрі Пайє з Вест Хема, якому приписують амплуа "півзахисник". Але, чесно кажучи, у нього більше шансів вийти у нападі. Або ж коли Франція буде програвати, тоді цілком можлива поява саме Пайє.

Франція: нападники

Безумовно, втратою для Франції буде відсутність Каріма Бензема з Реала. Його, нагадаємо, виключили зі збірної через скандал із шантажем Матьє Вальбуена. Замінити зіркового форварда на вістрі спробують Олів'є Жиру й Андре-П'єр Жиньяк з мексиканського Тигреса. Ризикнемо віддати місце у стартовому складі нападнику Арсенала, хоча Дідьє Дешам у товариських матчах давав їм фактично порівну часу.

Майже на сто відсотків заброньоване місце у стартовому складу у лідера нинішнього мадридського Атлетико Артуана Грізманна. А от на лівому фланзі очікується вихід 20-річного Антоні Марсьяля з Манчестер Юнайтед.

Молоде дарування з Баварії Кінгслі Коман, швидше за все, шукатиме свого щастя у других таймах на замінах. Проте його не варто скидувати з рахунків, адже уродженець Парижа надзвичайно потужно провів кінцівку сезону та рветься у бій, щоб стати основним у національній команді.

Світлина fiersdetrebleus.fr

Франція: ставки букмекерів
 
Букмекери, взявши до уваги фактор домашнього поля та силу нинішніх французьких футболістів, на момент написання матеріалу вважають збірну Франції найголовнішим фаворитом чемпіонату Європи, який от-от розпочнеться. Середній коефіцієнт на перемогу "триколірних" приймається в районі 4 до 1. Й у цьому компоненті "гальські півні" випереджають навіть чинного чемпіона світу - збірну Німеччини.

Звичайно, що перше місце у групі A має бути саме за підопічними Дешама. З цим погоджується і Чемпіон. А от після 1/8 фіналу, яку Франція також зобов'язана проходити, багато що буде залежати від сітки турніру - з ким їм доведеться схрестити м'ячі за вихід у півфінал.

Коментарі ()