Головне

Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Румунія: Третє пришестя Ангела Йорденеску

26.05.2016 11:00 2324 0
Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Румунія: Третє пришестя Ангела Йорденеску

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів з учасниками майбутнього чемпіонату Європи 2016 року з футболу, який прийматиме Франція.

На черзі - четверта команда групи А. Збірній Румунії тут протистоятимуть команди Франції, Албанії та Швейцарії.

Румунія: прізвиська та форма

У збірної Румунії, на відміну від інших команд, достатньо багато прізвиськ. Починалося все з "триколірних" (такі назви мають і деякі інші країни з трьома кольорами на національних прапорах). Потім гравців почали кликати "жовтими", який є домінуючим кольором румунських команд. Згодом, через попередню назву, їхнім прізвиськом стало слово "курчата". Не важко додуматися чому.

Також є доволі оригінальна назва "карпатські хлопці", адже свого часу легенду Румунії Георге Хаджі іменували "Карпатським Марадоною". Ну і нарешті, "онуки графа Дракули". Куди ж без всесвітньовідомового Влада Цепеша з Трансільванії?..

Форма збірної Румунії на Євро-2016 не буде відрізнятися від кольорів, до яких звикли шанувальники футболу, коли чують назву цієї країни. Основною формою будуть жовті футболки, труси та гетри, з невеличкими червоними та синіми полосками на комірі та рукавах. Резервна форма буде повністю червоного кольору, із вставками синіх і тепер уже жовтих кольорів.

 

Румунія: історія виступів на чемпіонатах Європи

Вперше у фінальній частині чемпіонату Європи з футболу збірна Румунії з'явилася у 1984 році (на полях Франції, до речі). Тоді "жовті" фінішували на останньому місці у групі. Потім була перерва до 1996 року, коли румуни в Англії тричі програли по 0:1 і фінішували знову останніми.

У Бельгії та Нідерландах у 2000 році Румунія добула свого найвизначнішого успіху на чемпіонатах Європи, залишивши за бортом плей-офф збірні Англії та Німеччини. Щоправда, у чвертьфіналі "онуки графа Дракули" поступилися Італії 0:2. У фінальній частині Євро-2008 у Швейцарії вони потрапили у "групу смерті" разом з Нідерландами, Італією та Франції. Дві нічиї й одна поразка не дозволили їм пройти далі.

На Чемпіонатах світу найуспішнішим став виступ збірної Румунії у США у 1994 році. "Жовті" тоді програли у чвертьфіналі Швеції у серії післяматчевих пенальті. А перед тим вони в 1/8 фіналу вибили саму збірну Аргентини з Марадоною, Сімеоне та Батістутою. Виблискували тоді у жовтих футболках Георге Хаджі, Дан Петреску та Флорін Редучою

Румунія: кваліфікація на Євро-2016

Збірна Румунії у кваліфікації на Євро-2016 потрапила не у найскладнішу групу. А після провалу Греції на старті відбору, стало зрозуміло, що саме румуни будуть головними претендентами на перше місце у групі.

Та виграти перегони у "секстеті" F підопічні Ангела Йорденеску не зуміли. При цьому, вони показали найкращу оборону серед усіх, хто брав участь у дворічній кваліфікації на поля Франції. Румуни пропустили лише два м'ячі (вдома від Угорщини та Фінляндії). До речі, на виїзді вони відіграли на нуль усі п'ять поєдинків.

Підсумковий доробок збірної Румунії - 20 очок (5 перемог і 5 нічийних зустрічей). І лише одним очком команда поступилася Північній Ірландії у турнірній таблиці. Але це не завадило здобути пряму путівку на Євро-2016.

Ангел Йорденеску. Світлина instagram.com

Румунія: тренер

Очолює колектив 66-річний Ангел Йорденеску. Майже всю свою футбольну кар'єру він повів у бухарестському Стяуа, двічі ставши чемпіоном своєї країни та ще чотири рази завоювавши кубок. Завершував фахівець кар'єру у 1984 році у грецькому ОФІ.

Після того, як бутси вже висіли на цвяху, Йорденеску став помічником головного тренера у Стяуа. Не без його допомоги "армійці" сенсаційно перемогли у фіналі Кубку європейських чемпіонів-1985/86 Барселону. А потім ще й був виграний Суперкубок УЄФА 1986 року (тепер уже у якості головного наставника). Тоді, якщо хтось не пам'ятає, Стяуа обіграв не кого іншого, а київське Динамо.

У 1993 році стався перший прихід Йорденеску у збірну Румунії. І вже на ЧС-1994 він довів своїх підопічних до чвертьфіналу, про що писалося вище. На Євро-96 "карпатські хлопці" пробилися, про що вже також згадувалося. На ЧС-98 вони знову поїхали. І знову вийшли до плей-офф, де відразу ж вилетіли від Хорватії, і Ангел пішов.

Вдруге фахівця у збірну своєї країни покликали у 2002 році, але вивести команду на Євро-2004 йому не вдалося, і він поїхав працювати в Азію. У вересні 2007 року оголосив про завершення кар'єри. Проте у жовтні 2014-го все ж погодився втретє прийти у збірну Румунії. І, як виявилося, доволі вдало, адже у Франції "триколірні" зіграють.

Йорденеску-тренер - 4-разовий чемпіон Румунії, 3-разовий володар кубка країни, переможець Ліги чемпіонів АФК (двічі), володар кубка Арабської ліги чемпіонів, а також найкращий футбольний тренер Румунії XX століття.

Румунія: голкіпери

Пост "номер один" у нинішній збірній Румунії закріплений за основним голкіпером італійської Фіорентини 29-річним Чіпріаном Тетерушану. Він пропускав лише матчі у груповому етапі Ліги Європи та Кубку Італії, а також останній тур чемпіонату. Загалом, Тетерушану - надійний страж воріт, тому не просто так "жовті" пропустили у відборі лише два м'ячі.

Його дублером буде Костел Пантілімон. Цей воротар починав сезон основним в англійському Сандерленді, але взимку перейшов у Вотфорд, де отримував практику тільки у Кубку країни. Зате отримав ігровий час у збірній у товариському поєдинку з Литвою, відстоявши на нуль. А третім на Євро-2016 буде воротар новоспеченого чемпіона Румунії - Астри - Сілвіу Лунг-молодший, котрий лише тричі виходив у футболці національної команди.

Світлина instagram.com

Румунія: захисники

Із захистом також усе зрозуміло. У центрі немає альтернатив Владу Кірікешу з Наполі та Драгошу Грігоре з катарського клубу Аль-Сайлія. Ця пара відіграла весь кваліфікаційний етап, а також у товариських матчах, лише зрідка даючи комусь іншому шанс.

Справа починав відбір Пауль Папп, але втративши місце у Стяуа, він не викликався й у збірну. Його замінив 32-річний Крістіан Сепунару з Пандурія. Зліва наставник випробовував сили молодого представника бухарестського Динамо Стеліано Філіпа (22 роки), але однак дійшов до висновку, що на Євро основним лівим оборонцем буде ветеран команди екс-гравець донецького Шахтаря, а нині іспанського Райо Вальєкано Резван Рац.

У розширеному переліку ще є кілька виконавців, але, можемо, припустити, що до списку 23-х потраплять лише Александру Мецел, Валеріке Геман та Алін Тошка.

Румунія: півзахисники

А от з півзахисниками вгадати буде достатньо важко. Усе залежатиме від тактики. Можна тільки майже точно сказати, що розраховують на Міхая Пінтілія зі Стяуа. Він відіграв справа фактично у всіх поєдинках, що провела Румунія за останні два роки.

Великі надії тренеський штаб покладатиме на 26-річного Габріела Торже з турецького Османлиспор, якому він допоміг потрапити у Лігу Європи. Отримував постійну ігрову практику у німецькому Штутгарті і 25-річний Александру Максім. Щоправда, йому, як і Артему Кравцю, не вдалося врятував команду від вильоту у другу Бундеслігу.

А от в інших фактично рівні шанси вийти на поле, адже Йорденеску давав шанси і Адріану Попа, і Александру Чіпчу, і Андрею Препеліце, і ще одному ветерану Лучану Синмертяну. Окремо варто взяти до уваги 33-річного Овідіу Хобана з новоспеченого чемпіона чемпіона Ізраїлю - Хапоеля з Беер-Шева. Останнім часом на нього покладалися функції центрального хавбека.

Румунія: нападники

Швидше за все, Ангел Йорденеску гратиме у Франції з одним форвардом на вістрі, на допомогу якому буде покликаний ще один, проте дещо глибше. Принаймні, саме там діяли румуни у важливих поєдинках відбору. Так от, цим "накінечником" повинен бути 29-річний Клаудіу Кешеру з болгарського Лудогорця. Він навіть повернувся у Європу з Катару, щоби мати більше шансів стати основним у збірній.

Допомагати Кешеру, очевидно, буде Богдан Станку з турецького Генчлербірлігі. Але все має залежати від розстановки тренера. Наприклад, у матчі з Албанією очікується більш атакуючий футбол від "курчат". Відповідно, впритул до Кешеру можуть грати і Максім, і Попа, і Синмертян, і Торже.

У розширеному списку на момент написання знаходилися молоді Флорін Андоне та Деніс Алібек. Але навряд чи відразу цих двох Йорденеску візьме у Францію.

Світлина instagram.com

Румунія: ставки букмекерів

Букмекери також відзначають гру у захисті збірної Румунії. Експерти вважають, що тільки французам вдасться забити їм більше одного м'яча, а у матчах проти Швейцарії й Албанії варто очікувати результатів 1:0, 0:0 або 1:1. У підсумку, Румунія, за оцінками фахівців, має посісти третє місце у своїй групі, набравши достатню кількість очок, щоб вийти у плей-офф.

Букмекери оцінили шанси "жовтих" на перемогу у чемпіонаті Європи-2016 коефіцієнтом 151.00. Гірші показники мають лише команди Словаччини, Угорщини, Північної Ірландії й Албанії.

На думку Чемпіона, доля другого місця буде вирішуватися у 2-му турі у зустрічі Швейцарія - Румунія. І не факт, що саме швейцарці є явними фаворитами, адже "курчата" можуть відіграти дуже дисципліновано у захисті та знайти свій момент у контратаці.

До речі, збірна, яка займе друге місце у цій групі, цілком може перетнутися з командою України. Якщо підопічні Михайла Фоменка фінішують другими у групі C, то саме команда A-2 буде суперником "синьо-жовтих в 1/8 фіналу.

Знайомтесь, Франція: Чи повторить Дешам Євро-2000?

Знайомтесь, Албанія: Орли готові до бою

Знайомтесь, Швейцарія: Без Фрая, але з Шакірі

Коментарі ()