Головне

Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Швейцарія: Без Фрая, але з Шакірі

24.05.2016 23:39 3017 0
Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Швейцарія: Без Фрая, але з Шакірі

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів з учасниками майбутнього чемпіонату Європи 2016 року з футболу, який прийматиме Франція. У цьому матеріалі мова піде про головного конкурента збірної Франці у групі А - команду Швейцарії.

Швейцарія: прізвиська та форма

Збірну Швейцарії називають "годинникарями" або ж "наті" ("Scweizer Nati"). Останнім часом популярнішим є прізвисько "Nati", що є похідним від національної збірної (die Nationalelf).

У формі національної збірної змін від 1905 року практично не було. Домашній варіант - червоні футболки, білі труси і червоні гетри, так само як і виїзний (біло-червоно-білий варіант) - практично без змін існує вже 105 років.

Щодо Євро-2016, то офіційно презентовано тільки домашній комплект. Червона футболка в смужку, яка виконана в більш світлом червоному відтінку, а також білі шорти і червоні гетри. Що стосується виїзної форми, то анонсується футболка білого кольору з маленькими червоними смужками на ній. Як відомо, кардинальні зміни торкалися тільки прапора країни а згодом емблеми Швейцарського футбольного союзу на грудях.

 

Швейцарія: історія виступів на чемпіонатах Європи

Збірна Швейцарії тричі брала участь у фінальній стадії ЄВРО і щоразу не могла вийти з групи. У 2008-му це сталося на батьківщині - швейцарці приймали чемпіонат Європи разом з Австрією. Довгі роки збірна Швейцарії була справним постачальником очок для більш сильних команд. Ситуація змінилася лише з приходом Роя Ходжсона на посаду головного тренера.

Спочатку він вперше за 28 років вивів команду на чемпіонат світу, а потім і на Євро-1996.  У відбірковій групі швейцарці тоді посіли перше місце, випередивши Туреччину і Швецію. У фінальній стадії альпійцями вже керував Артур Жорж. Чемпіонат Європи Швейцарія почала нічиєю з Англією (1: 1), але поразки від збірних Нідерландів і Шотландії не дозволили їй вийти в плей-офф.

Швейцарці знову пробилися на Євро у 2004 році, вже під керівництвом Якоба "Кобі" Куна, і знову набрали лише одне очко. У 2008-му Швейцарія на пару з Австрією приймала чемпіонат Європи, але не змогла скористатися перевагою свого поля, поступившись Чехії і Туреччини. На прощання їй вдалося голосно грюкнути дверима - з рахунком 2:0 обіграти португальців. У кваліфікації Євро-2012 швейцарці фінішували третіми в групі В, програвши тоді Англії і Чорногорії на старті відбірного циклу.

Швейцарія: кваліфікація на Євро-2016

У групі Е "Наті" спокійно зайняли друге місце і вийшли на Євро-2016. Про боротьбу за перше місце не йшлося: англійці видали феноменальну серію з десяти перемог.  Але поборотися зі Швейцарією за друге місце нікому з суперників виявилося не під силу. Незважаючи на три поразки, збірна Швейцарії випередила словенців, які фінішували третіми - на п'ять очок.

Швейцарія: тренер

Національну команду Швейцарії з літа 2014-го очолює боснійський фахівець Владімір Петкович. Саме ця збірна вивилася першою у тренерській кар'єрі фахівця. До цього Петкович очолював лише швейцарські клуби, серед яких і Янг Бойз. У 2011 році Петкович очолив турецький клуб Самсунспор, але там фахівець пропрацював менше півроку і в січні був звільнений після того, як клуб опинився в зоні вильоту. 15 травня 2012 року Петкович став виконуючим обов'язки головного тренера Сьона.

Клуб, позбавлений УЄФА 36 очок в чемпіонаті через правопорушення в матчах Ліги Європи, був змушений брати участь в перехідних матчах. У них клуб Петковича домігся перемоги на Арау і зберіг місце в Суперлізі. 2 червня 2012 року Петкович став головним тренером італійського Лаціо. 26 травня 2013 року Лаціо під керівництвом Петковича виграв Кубок Італії. 23 грудня 2013 року Владімір підписав контракт зі збірною Швейцарії, яку очолив влітку 2014 роки після чемпіонату світу в Бразилії. 4 січня 2014 року Петкович був звільнений з Лаціо.

Владімір Петкович. Світлина Reuters

Швейцарія: голкіпери

Саме позиція голкіпера ідеально закрита у швейцарців. Переважно всі голкіпери збірної грають в німецькій Бундеслізі. Головною зіркою тут є Дієго Бенальо з Вольфсбурга, але його на Евро Петкович не взяв. У кваліфікації фахівець більше довіряв Яну Зоммеру з Борусіії. Також не варто скидати з рахунків Романа Бюрки з Боруссії Д та Марвіна Хітца з Аугсбурга, які провели прекрасний сезон у Бундеслізі.

Лише одним представником національної першості тут є Івон Мвого з клубу Янг Бойз. Що тут сказати, підсумковий вибір сербському фахівцю дасться дуже нелегко, але номером 1 повинен бути саме Ян Зоммер.

Швейцарія: захисники

Пару центральних захисників, швидше за все, складуть Йохан Джуру і Фабіан Шер. Джуру свого часу грав в лондонському Арсеналі, але довгий час міг розкритися. Лише після переходу в німецький Гамбург гравець знайшов себе, і наразі є одним з головних стовпів оборони "Наті". Пару його складе Фабіан Шер - головна перспективна зірка швейцарського футболу.

На флангах будуть грати Штефан Ліхштайнер з Ювентуса та Рікардо Родрігес з Вольфсбурга. Перший виграв з Юве Серію А - мотивація хоч відбавляй, а Родрігес є беззаперечним лідером "вовків", на якого вже не перший рік полюють грандди європейського футболу.

Швейцарія: півзахисники

Тут варто почати з того, що у заявку збірної не потрапив екс-гравець Наполі, а нині футболіст англійського Лестера та колишній капітан збірної Гьокхан Інлер. Петкович не включив гравця у заявку через брак ігрової практики. Втім, тут є ще один доволі відомий футболіст Граніт Джака, який непоганий сезон провів у складі Боруссії М. Компанію в опорній зоні йому складе Валон Бехрамі з Вотфорда.

А от с флангами у команди Петковича не все так добре, особливо з лівим. Хоча там може зіграти екс-нападник Динамо Адмір Мехмеді, який також розкрився у Бундеслізі. На правому фланзі може зіграти ще один представник німецької першості Фабіан Фрай, який виступає за Майнц. Не варто забувати і про перспективного гравця півзахисту Блеріма Джемаїлі. Резерв збірної педставлений переважно виконавцями внутрішнього чемпіонату: Ренато Штеффен (Базель), Деніс Закарія (Янг Бойз), Лука Дзуффі (Базель).

Головна бойова одиниця "Наті" - Джердан Шакірі. Світлина Reuters

Швейцарія: напад

Головною зіркою швейцарців безумовно є Джердан Шакірі, який провів дуже непоганий відрізок в складі Сток Сіті в АПЛ. Дня нього Євро-2016 стане відмінним приводом ще раз довести всьому світу, що його рано списали з рахунків після невдач в Баварії і Інтері. Варто зазначити, що саме Шакірі став кращим бомбардиром збірної під час відбору.

Тут також присутній вже згаданий Адмір Мехмеді, який може зіграти на лівому фланзі. А ось головним відкриттям може стати молодий 19-річний нападник Брель Емболо, за яким вже полюють деякі гранди європейського футболу. Для нього Євро-2016 може стати перепусткою в елітний чемпіонат (хай не ображається на мене Базель). Також цей турнір може стати рятівним для колись зірки швейцарського футболу Ерена Дердійока. Він явно провалився в Байєрі та Гоффенгаймі і зараз грає на історичній батьківщині за Касимпаша.

Якщо Шакірі більше задіяний під нападом, то головним центральним форвардом збірної є Харіс Сеферович, який виступає за Айнтрахт. Нехай в клубі він не вирізняється високою результативністю, однак за збірну забиває стабільно.

Швейцарія: букмекери

Швейцарія на думку букмекерів навіть не входить в топ-10 збірних, здатних поборотися за трофей. Коефіцієнт на перемогу "Наті" складає 67 до 1. За вихід у плей-офф тут буде точитися справжня боротьба.  

Франція - явний фаворит квартету, але за друге місце буде спекотна боротьба. Румунія пропустила найменше в відборі, Албанія теж славиться обороною і бійцівськими якостями. А Швейцарія завжди була командою з організацією гри, зведеної в куб. На думку Чемпіона, з групи підопічні Петковича таки зможуть вийти, а ось у плей-офф все буде залежати від сітки турніру.

До речі, збірна, яка займе друге місце у цій групі, цілком може перетнутися з командою України. Якщо підопічні Михайла Фоменка фінішують другими у групі C, то саме команда A-2 буде суперником "синьо-жовтих в 1/8 фіналу.

Коментарі ()