Головне

Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Росія: Ще одна спроба повторити успіх 2008-го року

26.05.2016 22:55 3675 0
Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Росія: Ще одна спроба повторити успіх 2008-го року

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів з учасниками майбутнього чемпіонату Європи 2016 року з футболу, який прийматиме Франція. У цьому матеріалі мова піде про національну команду Росії, яка потрапили у групу В разом з Англією, Вельсом та Словаччиною.

Росія: прізвиська та форма

Цікавий факт, що збірна Росії з футболу поки немає бойового прізвиська. Зарубіжні видання використовують нехитре слово "sbornaya". Ну хай поки буде "сборная":) 

Росія традиційно використовувала властиві для своєї форми кольори і керувалася принципом "гербів багато не буває", так як цей елемент найбільш сильно впадає в очі на екіпіровці. Тому весь основний комплект форми обліплений маленькими гербами, а на запасному комплекті в районі грудей красується велике графіті герба РФ. Щодо кольорів, тут все зрозуміло: основна форма вся бордова, запасний варіант екіпіровки - білі футболки, сині труси та червоні гетри (під кольори прапору).

 

Росія: історія виступів на чемпіонатах Європи

Збірна СРСР виграла чемпіонат Європи в 1960 році і тричі доходила до фіналу. Росія таких успіхів не домагалася, але у фінальній стадії грає регулярно. Після розпаду СРСР вона побувала майже на всіх європейських чемпіонатах, але з групи вийшла лише один раз. Сталося це в 2008 році, коли нілерландець Гус Хіддінк вивів її до півфіналу.

На Єро-2000 Росія не потрапила зовсім, а в фінальних стадіях 1992, 1996 і 2004 років здобула лише одну перемогу в дев'яти матчах. У 2008 році росіяни знову непогано показали і дійшли до півфіналу, але в 2012-му знову обмежилися виступом на груповому етапі. Перемога над чехами з рахунком 4:1 дала уболівальникам надію, але за нею послідували нічия з поляками (1:1) і поразка від греків (0:1).

Росія: кваліфікація на Євро-2016

У відбірковій групі G Росія зайняла друге місце після збірної Австрії, обійшовши в турнірній таблиці команди Швеції, Чорногорії, Ліхтенштейну і Молдови. Догравала збірна РФ вже з новим наставником - тренером ЦСКА Леонідом Слуцьким, який змінив по ходу кваліфікації Фабіо Капелло. В результаті Росія у відбірковій групі здобула 6 перемог, 2 нічиї та 2 поразки. Забила 21 гол і пропустила 5.

Росія: тренер:

Національну команду Росії з літа 2015-го очолює тренер ЦСКА Леонід Слуцький. Як вже писалося вище, він змінив на цій посаді Фабіо Капелло, який відверто провалив початок відбору. У першому матчі під керівництвом Слуцького 5 вересня 2015 року збірна Росії обіграла команду Швеції з рахунком 1:0 у відбірковому турнірі Євро-2016. У другому відбірковому матчі 8 вересня збірна Росії обіграла команду Ліхтенштейну з розгромним рахунком 7:0.

У жовтні збірна Росії здобула ще дві перемоги: над командами Молдови з рахунком 2:1 і Чорногорії з рахунком 2:0. Завдяки цим результатам збірна посіла друге місце в групі і вийшла до фінальної частини Євро-2016, а Слуцький продовжив поєднувати посади в ЦСКА і збірної до кінця фінальної стадії Євро.

ЦСКА під його керівництвом тричі виграв чемпіонат Росії (2013, 2014 року, 2016), двічі Кубок Росії (2011, 2013) і Суперкубок Росії (2013, 2014 року).

Леонід Слуцький. CвітлинаЕurosport

Росія: голкіпери

Тут далеко бігати не треба. У воротах як і раніше -  30-річний голкіпер ЦСКА Ігор Акінфєєв, без особливих варіантів і альтернативи. Він стабільно відіграв поточний сезон та здобув з "армійцями" перемогу у внутрішній першості. Змінити його через якісь причини (травма там наприклад) може хіба що 26-річний Юрій Лодигін з Зеніта. Третім номером у збірній буде натуралізований Гільєрме (30 років).

Росія: захисники

Стабільність - ознака майстерності. У центрі захисту також без кардинальних змін. Дует з ЦСКА Ігнашевич (36 років!) - Василь Березуцький (33 роки) з резервною підстраховкою у вигляді брата Олексія (33 роки). З лівим фнагом не все так гаразд. Найкращих на цій позиції в Росії вважається 32-річний Юрій Жирков, однак того Слуцький у заявку збірної не включив (травма). Тому тут може нормально зіграти лише 29-річний лівий бек Дмітрій Комбаров зі Спартака, однак він останнім часом здає і до Жиркова явно не дотягує.

На правому фланзі захисту все просто. Тут без варіантів основним буде 27-річний Ігор Смольніков з Зеніта, який непогано додав у пітерському клубі при Віллаш-Боаші. На підстрахову тут є 29-річний Роман Шишкін з Локомотива.

Росія: півзахисники

Тут почну з того, що у попередню заявку збірної Росії на Євро-2016 включений 27-річний півзахисник німецького Шальке Роман Нойштедтер, який народився в Україні, але з раннього дитинства живе в Німеччині. Роман через своїх агентів всіляко намагався потрапити в збірну України - ще на Євро-2012, однак його через невідомі причини не взяли. У підсумку гравець отримав паспорт Росії та тепер виступає саме за цю збірну. Роман грає на позиції опорника, саме з опорних хавбеків і почнемо.

Одним з основних опорників у збірній є 32-річний Ігор Дєнісов. Він є єдиним представником московського Динамо, яке за підсумками поточного сезону вилетіло в ФНЛ. Сезон змусив засумніватися в тому, що може впевнено виконати роль основного опорника збірної Росії. Але проблема в тому, що гравців схожого класу на цій позиції росіян дійсно немає. Хіба що Дєніс Глушаков (29 років), з яким хавбек Динамо і поб'ється за місце в основному складі.

На правому фланзі без сумнівів основним буде Олег Шатов (25 років). Його можна використовувати на будь-якій позиції в півзахисті, тому місце в основі за ним заброньовано. На позиції плеймейкера повинен був грати Алан Дзагоєв, але 22 травня гравець отримав травму. Замість Дзагоєва в команду був викликаний 32-річний півзахисник Краснодара Дмітрій Торбінський.

На лівому фланзі у Росії також виникли певні проблеми, не зможе поїхати на Євро вінгер Валенсії Дмітрій Черишев, втім, ліву бровку може закрити нападник Алєксандр Кокорін. Ну не варто звісно забувати про 34-річного Романа Широкова. Він пішов зі Спартака і виграв трофей - все як годиться. Ось тільки в ЦСКА він не відіграє ключової ролі. Хоча через травму Дзагоєва у нього з'явився непоганий шанс проявити себе. Ще одним значним підсиленням став півзахисник Краснодара Павєл Мамаєв (27 років), який може зіграти як на фланзі, так і під нападниками.

Роман Нойштедтер. Хотів стати українцем, а став росіяннином

Росія: нападники

Головну надію росіяни все ж покладають на своїх нападників - Артьома Дзюбу (27 років) і Алєксандра Кокоріна (25 років). Перший забив у відбірковому турнірі 8 голів, другий - 3. На підтримку тут і 26-річний нападник Краснодара Фьодор Смолов. Не взяв Слуцький на Євро всім відомого Алєксандра Кєржакова.

Росія: букмекери

Збірна Росії йде на 12-му місці в рейтингу можливих тріумфаторів. Перемога команди Слуцького котирується за 67.00. Фаворитами квартету B вважаються англійці з коефіцієнтом 1.83 на перемогу. А другими якраз йдуть росіяни (3.50). Шанси збірної Вельсу (6.00) і Словаччини (10.00) на вихід в 1/8 куди гірші.

Погоджуємося, Англія - це не суперник для Росії в її нинішньому цілком бойовому стані, а ось Словаччина і Вельс - команди одного рівня, з якими і піде боротьба за путівки в плей-офф.

Коментарі ()