Головне

Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Англія: Чи виправдають леви сподівання цього разу?

27.05.2016 23:51 2704 0
Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Англія: Чи виправдають леви сподівання цього разу?

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів з учасниками майбутнього чемпіонату Європи 2016 року з футболу, який відбудеться у Франції.

На черзі - безумовні фаворити групи В, де англійцям складуть конкуренцію збірні Вельсу, Словаччини та Росії.

Англія: прізвиська та форма

Англія відноситься до тих збірних, у яких прізвисько випливає повністю з їхнього зображення на емблемі. Ще зі стародавніх часів незмінним атрибутом на футболці національної команди було зображення у вигляді трьох левів. Тож не дивно, що саме так і прозвали саму збірну - Three Lions або ж "Три леви".

Форма збірної Англії на Євро-2016 представлена вже у звично-суцільних біло-червоних кольорах, та від того виглядає не менш вишукано і стильно. Форма розроблена одним з найпопулярніших всесвітніх брендів. Основна форма окрашена у білий колір, з рукавами сіруватого відтінку і з невеличкими повздовжніми смужками по боках і навколо комірця. Номінально виїзна форма - червоного кольору з рукавами бордового відтінку і все ж з тими смужками синього кольору.

 

Англія: історія виступів на чемпіонатах Європи

Незважаючи на те, що збірна Англії на всіх міжнародних турнірах є одним із фаворитів, проте жодного разу виграти чемпіонат Європи родоначальникам футболу так і не вдалося. Найкращий результат  був продемонстрований у далекому 1968 році, де у матчі за третє місце команда з Британії виграла у збірної СРСР з рахунком 2:0. Для повторення результату "левам" довелося чекати 28 років, коли на домашньому Євро у 1996-му дійшли до півфіналу, програвши німцям у серії післяматчевих пенальті.

Те, що збірна Англії невдало грає на Єврофорумах, підтверджують її виступи у 1980, 1988, 1992 і 2000 роках, коли англійці навіть не спромоглися вийти з групи. Більше того, команда "Трьох левів" частенько залишалася за бортом головної футбольної події Європи, не подолавши рубіж відбіркового циклу, як от у 1964, 1972, 1976, 1984 та 2008 роках відповідно.

Англія: кваліфікація на Євро-2016

У відібрковому циклі цьогорічного Євро збірна Англії стала єдиною командою, яка не втратила жодного залікового пункту, блискуче вигравши всі 10 поєдинків.Своїм суперникам по групі Е - збірним Швейцарії, Словенії, Естонії, Литви та Сан-Марино - "леви" відвантажили 31 м’яч, при цьому пропустивши всього 3 голи (у двох матчах пробити Джо Гарта вдалося непоступливій збірній Словенії).

Таке успішне проходження дистанції у відбірковому циклі змусило вболівальників повірити у силу власної збірної на найближчому чемпіонаті Європи.

Англія: тренер

Очолює збірну Англії відомий 68-річний аглійський тренер Рой Ходжсон. Перед Євро-2012 з Ходжсоном було підписано 4-річний контракт. На чемпіонаті Європи, який приймали Україна та Польща, англійцям вдалося вийти з групи, але у чвертьфіналі вони вилетіли від збірної Італії.

Під керівництвом Ходжсона "леви" напряму кваліфікувалися на Чемпіонат світу у Бразилії, але поразки у груповому етапі від тих таки італійців та уругвайців не дозволили британцям пройти у плей-офф.

Кар’єра гравця у Ходжсона не вдалася. Вихованець Кристал Пелас, він так і не зміг закріпитися у рідному клубі, граючи майже весь час у командах з нижніх дивізіонів.

За свою 40-річну тренерську кар’єру досвідчений Рой Ходжсон змінив близько 20 колективів. Найбільших досягнень він здобув у чемпіонаті Швеції, коли двічі виграв національний чемпіонат з Гальмстадом, а пізніше повторив успіх з Мальме. Також вигравав чемпіонат Данії з Копенгагеном, а у 2010-му сенсаційно вивів лондонський Фулхем у фінал Ліги Європи.

Рой Ходжсон. Світлина взята з liverpoolecho.co.uk

Англія: голкіпери

Номером "один" збірної Англії є 29-річний голкіпер Манчестер Сіті Джо Гарт. Він у стані "містян" видав досить рівний сезон, вперше в історії команди діставшись до півфіналу Ліги Чемпіонів. Реальним конкурентом у рамці воріт для нього міг стати 23-річний воротар Сток Сіті Джек Батленд. Але напередодні Євро травмувався, тому буде змушений пропустити головний футбольний старт Європи.  

У якості другого номеру, Ходжсон взяв надійного 28-річного Фрейзера Форстера (Саутгемптон). Також у заявку потрапив менш відомий голкіпер Бернлі 30-річний Том Гітон, який ще жодного матчу не провів у футболці національної збірної Англії. Тож зіграти на Євро-2016 шансів у нього дуже і дуже мало.

Англія: захисники

У центрі захисту немає альтернативи 30-річному гравцю Челсі Гаррі Кехіллу, який є стабільною бойовою одиницею "Трьох левів".  Зважаючи на те, що у попередню заявку через травму не потрапив досвідчений Філ Ягелка, стати партнером по центру захисту Кехіллу можуть як 26-річний Кріс Смоллінг (МЮ), так і молоде дарування Евертона 22-річний Джон Стоунз.

На кожному з флангів захисту у розпорядженні Ходжсона є по два рівноцінних гравці. Хто буде грати в основному складі, залежатиме від фізичних кондицій футболістів під час самого Євро. Так, на правому фланзі конкуруватимуть 25-річний Натаніель Клайн (Ліверпуль) і представник Тоттенхема 26-річний Кайл Вокер.

Лівий фланг захисту, скоріше за все, закриє 25-річний Денні Роуз, блискуче провівши сезон у Тоттенхемі. Незважаючи на те, що Роуз почав викликатися збірну тільки у 2016 році, Ходжсон активно награє його у товариських матчах. Не варто списувати і 26-річного Раяна Бертранда (Саутгемптон), який у разі чого може якісно замінити товариша по збірній.

Світлина взята з goal.com

Англія: півзахисники

З лінією півзахисту у збірній Англії наразі спрогнозувати щось як ніколи складно. Після вдалого сезону Тоттенхема, коли "шпори" до кінця нав’язували боротьбу за чемпіонство Лестеру, Ходжсон стабільно викликав перспективних 22-річного Еріка Дайєра та 20-річного Деле Аллі.

Проте молодим гравцям лондонської команди буде важко закріпитися в основі, якщо оптимальні кондиції після травми наберуть 24-річний Джек Вілшер (Арсенал) і капітан Ліверпуля 25-річний Джордан Хендерсон.

Не варто забувати і про ліверпульське тріо: 28-річного Адама Лаллана, досвідченого Джеймса Мілнера та представника Евертона Росса Барклі, які можуть зіграти як і у центрі півзахисту, так і на фланзі.

Після прекрасного сезону у Лестері до лав збірної запрошений 26-річний Денні Дрінквотер, але він розглядається як гравець підсилення з лави запасних. Гравцем основи протягом останніх двох років є 21-річний Рахім Стерлінг (Манчестер Сіті), який може зіграти як зліва, так і справа у півзахисті, на відміну від колеги по амплуа 24-річного Андроса Таунсенда з Ньюкасла, у якого шансів зіграти на Євро-2016 не так багато.

Незважаючи на невдалий сезон у Манчестер Сіті, у розширену заявку національної збірної потрапив 26-річний Фабіан Делф. Та шансів зіграти у фінальній частині Євро-2016 у нього відверто мало.

Англія: нападники

З нападниками у національній збірній Англії все набагато зрозуміліше. Англійці полюбляють грати за класичною схемою у два форварди. За показниками минулого сезону в АПЛ вималювалася картина двох очевидних кандидатів, найкращих бомбардирів поточного сезону 22-річного Гаррі Кейна (Тоттенхем) і 29-річного лідера Лестера Джеймі Варді.

Виграти конкуренцію у них спробує нападник Ліверпуля 26-річний Даніель Старрідж, але зробити це при нинішній формі Кейна та Варді, Старріджу буде надзвичайно складно.

Не варто забувати і про капітана "Трьох левів", найкращого бомбардира збірної Англії за всю історію, 30-річного Вейна Руні (МЮ). Руні - досить універсальний гравець, який може зіграти не тільки чистого "накінечника", а й у півзахисті чи класичну "десятку". Авторитет Вейна у роздягальні та його величезний досвід на полі, без сумніву, робить його незамінним гравцем в обоймі нинішньої збірної Англії.

Після того, як стало відомо, що нападник Арсенала Данні Велбек не зможе зіграти на першості Європи через травму, Рой Ходжсон включив у розширену заявку юного нападника Манчестер Юнайтед 18-річного Маркуса Решфорда. Проте потрапити у реаліях сьогоденної конкуренції серед форвардів в остаточну заявку збірної Англії на Євро-2016 юній зірці видається неможливим.

 

Англія: ставки букмекерів

Букмекери не сумніваються у проході збірної Англії у стадію плей-офф. Спеціалісти вважають, що "леви" вийдуть з групи з першого місця, про що виразно свідчить коефіціент 1.8.

Традиційно високо оцінені шанси виграти чемпіонат Європи, коефіціент на перемогу у турнірі у середньому становить 12.  Більш ймовірними переможцями європейської першості, на думку букмекерів, можуть бути тільки збірні Німеччини, Франції, Іспанії та Бельгії.

У даному випадку Чемпіон погоджується з думкою букмекерів. Враховуючи хороший підбір футболістів, тренерського штабу та блискуче пройдений відбірковий етап, збірній Англії цілком під силу здобути омріяний трофей першості Європи з футболу.

Знайомтесь, Росія: Ще одна спроба повторити успіх 2008-го року

Знайомтесь, Вельс: Кріс Коулман і його "дракони"

Коментарі ()