Головне

"Schowto-blakytni" – фізично міцна команда-аутсайдер. Німецька преса про Україну перед матчем

12.06.2016 10:02 5148 0
"Schowto-blakytni" – фізично міцна команда-аутсайдер. Німецька преса про Україну перед матчем

До матчу 1-го туру чемпіонату Європи з футболу у Франції між Україною та Німеччиною лишається півдоби. Чемпіон звернувся до німецької преси для того, щоб дізнатися, що ЗМІ цієї країни пишуть про Україну напередодні важливого матчу для обох команд.

Кореспонденти провідних місцевих видань Kicker і Sportschau не полінувалися зробити досить докладний аналіз на тему нашої збірної.

Журналісти Kicker беруть "зачин" дещо спірними формулюваннями: "...Чемпіонат Європи не за горами - для німецької команди старт припадає на неділю. У першому матчі групового етапу чемпіон світу зіграє проти України. Ця команда кваліфікувалася на спортивну першість континенту вперше (вочевидь, німецькі колеги мають на увазі, що Україна пробилася на ЧЄ вперше за спортивними показниками, а не як організатор змагання, - прим. Чемпіона)".

"Наш суперник є командою, яка більше орієнтована на демонстрацію фізичної міці, ніж є тим колективом, який може показати клас у відкритому футболі. Україна, як посередня (!, - прим. Чемпіона) команда, провела відбір старанно, проте може постраждати від кількох внутрішніх конфліктів..." - додається.

Той самий Kicker не цурається і моментів становлення України футбольної, нагадуючи про шлях нашої держави до футбольного Олімпу від часу отримання вистражданої незалежності.

"...До 2012 року побачити Україну на турнірі кращих команд континенту було марно. Федерація, яка була заснована у 1992 році після розпаду Радянського Союзу, боролася за свої права у нових обставинах, проте немала кількість українців прийняла російське громадянство. Отже, "Schowto-blakytni" (мова оригіналу, - прим. Чемпіона) протягом тривалого часу претендували на потрапляння до фінальної частини чемпіонату Європи. Єдиним вдалим досвідом команди до сьогоднішніх днів була перемога у кваліфікації до Чемпіонату світу 2006 року у Німеччині (Україна дійшла до чвертьфіналу)", - йдеться у статті.

"Лише у 2012 році ця країна змогла взяти участь у Євро в якості співгосподаря. Україна провалилася, проте справедливості заради треба сказати, що очікування від тієї команди були явно завищеними. Турнір у Франції представляє для України таку собі дивину та символізує новий етап розвитку - через 24 роки після створення своєї Федерації Україна вперше зіграє на такому великому спортивному турнірі..." - додається.

Михайло Фоменко спостерігає за тренуванням. Світлина ffu.org.ua

Обидва видання багатослівні з приводу наставника України. І Sportschau, і Kicker демонструють обізнаність у внутрішніх українських справах і віддають належне нашому тренеру.

"...З грудня 2012 року Михайло Фоменко є головним тренером збірної України, і цей спеціаліст не приховує, що розуміє роль аутсайдера своєї команди у Франції. Ось що він каже з цього приводу: "Якщо ми зможемо вийти у наступний раунд, це буде великий успіх". Фоменко опинився у дуже складних обставинах, коли у 2012-му році став спадкоємцем легенди українського футболу Олега Блохіна.

Проте сьогодні можна сказати, що тренер вийшов із ситуації з честю. Під його керівництвом в 33-х матчах Україна здобула 24 перемоги, п'ять нічиїх і лише чотири рази програла (у тому числі два рази Іспанії). Незважаючи на цей вдалий баланс, 67-річний наставник у власній країні фігура не вельми популярна з моменту вступу на посаду через його манеру. Фоменка постійно критикують. "Я не люблю відкриту гру. Поки не пропустили жодного голу, ми нічого не втратили", - вважає цей тренер..." - інформує Sportschau.

Характеристику ігровим якостям України дає Kicker: "...Україну не можна назвати командою зірок. Після того, як закінчив кар'єру Андрій Шевченко, тільки Андрій Ярмоленко через призму виступів за київське Динамо та Євген Коноплянка завдяки перемозі у Лізі Європи у складі Севільї близькі до такого статусу. Здебільшого, у складі команди переважає "суміш" гравців у віці з поки недосвідченими молодими виконавцями. У складі України все ще грає Анатолій Тимощук, який є триразовим чемпіоном (вочевидь, мова про титули чемпіона України у складі Шахтаря, - прим. Чемпіона). Велика перевага цієї команди полягає у комплекції гравців. Українці мають необхідну фізичну підготовку, щоб тримати високий темп гри протягом усіх 90-та хвилин..."

Збірна України під час передматчевого тренування. Світлина EFE/EPA

Не менш цікавою є думка журналістів Sportschau з приводу ключових гравців нашої команди: "...Двоє гравців збірної України ближчі до втілення своїх мрій у складі команди. Євген Коноплянка є, мабуть, найкращим футболістом свого покоління з українським паспортом. Влітку минулого року 26-річний вінгер Дніпра перейшов в іспанську Севілью й у перший же рік свого закордонного відрядження переміг у Лізі Європи. Для голів команди багато робить також Андрій Ярмоленко, його важливість для України безумовна: на його рахунку забиті м’ячі в обох матчах плей-офф до чемпіонату Європи..."

Свої міркування Kicker резюмує здогадом про те, що політична ситуація в Україні впливає і на взаємовідносини гравців національної збірної. На думку цього видання, скандал, який стався в останньому матчі Динамо та Шахтаря на збірну України вплив матиме.

"...Нестабільна політична ситуація в Україні не проходить повз стан навіть футболістів. Між клубами Динамо Київ і Шахтар Донецьк є не тільки спортивне суперництво. 12 з 23-х гравців України представляють ці два клуби, тож у таборі збірної буде неминуча напруга. У поєдинку українського чемпіонату між двома важкоатлетами на початку травня стався конфлікт між Тарасом Степаненком та Андрієм Ярмоленком. Схоже, що цей інцидент мав достатньо вибухову силу, щоб серйозно загрожувати єдності "синьо-жовтих", а значить, і успіхам команди у Франції..." - зауважило видання.

Коментарі ()