Головне

Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Північна Ірландія: Сенсація чи закономірність?

09.06.2016 22:00 1846 0
Учасники Євро-2016. Знайомтесь, Північна Ірландія: Сенсація чи закономірність?

Чемпіон продовжує знайомити своїх читачів з учасниками майбутнього чемпіонату Європи 2016 року з футболу, який прийматиме Франція.

І переходимо ми до представлення Групи C, у якій гратиме Україна. Чемпіон у цьому матеріалі розповідає про дебютанта європейської першості,  одну з трьох британських країн, представлених на Євро-2016, - Північну Ірландію.

Північна Ірландія: прізвиська та форма

Збірну Північної Ірландії закономірно називають "Green & White Army", тобто "зелено-білою армією", виходячи з кольорів їхньої ігрової форми.

Ще одне прізвисько збірна отримала завдяки скороченню від власної назви та надійної гри в обороні - "північноірландське залізо" або ж "Norn Iron".

Домашня форма збірної на Євро-2016 представлена брендом Adidas і забарвлена у зелено-сині кольори. Футболка переважно зеленого кольору, має сині рукава та синю горизонтальну смугу. Гостьова форма має забарвлення білого кольору із зеленими вставками.

 

Північна Ірландія: історія виступів на Євро

Збірна Північної Ірландії вперше у своїй історії пройшла відбірковий цикл і братиме участь у чемпіонаті Європи.

Найближчими до виходу у фінальну частину чемпіоната Європи "зелено-білі" були у далеких 1976-му, 1980-му, 1984-му, де у підгрупі вони займали друге місце, пропускаючи вперед беззаперечних фаворитів - збірні Югославії, Англії та Федеративної Республіки Німеччини відповідно. На той час тільки перше місце дозволяло виступити на єврофорумі.

Вже у новітній історії північноірландці, де мали можливість кваліфікуватися дві команди з підгрупи, двічі - у 1996-му та 2008-му займали треті місця. Причому у відборі на Євро-96 набрали однакову кількість очок зі своїми однойменцями - збірною Ірландії, але за рахунок додаткових показників не змогли пробитися у фінальну частину.

Найбільший футбольний успіх національної збірної Північної Ірландії датований 1958 роком. Тоді на Чемпіонаті світу у Швеції "зелено-біла армія" дісталася чвертьфіналу, де була розгромлена французами з рахунком 0:4.

Північна Ірландія: історія матчів проти України

Україна чотири рази зустрічалася на офіційному рівні з Північною Ірландією.

У кваліфікації на Чемпіонат світу-1998 "синьо-жовті" спочатку перемогли на виїзді (1:0, гол на рахунку нинішнього очільника київського Динамо Сергія Реброва), а потім виявилися сильнішими і на київському Олімпійському (2:1, на перших хвилинах забив Віталій Косовський, потім суперник зрівняв рахунок, а приніс перемогу один із тренерів нинішньої збірної України Андрій Шевченко на 71-й хвилині).

А от наступні "побачення" виявилися невдалими. У проваленому відборі на Єро-2004 українці так і не змогли пробити суперників ані у Белфасті, ані у Донецьку - двічі по 0:0.

Північна Ірландія: кваліфікація на Євро-2016

Північна Ірландія у цьому відбірковому циклі грала у групі F, у якій зайняла перше місце, набравши 21 заліковий пункт, і напряму кваліфікувалась на Євро-2016. Суперниками "зелено-білих" у груповомі етапі були збірні Румунії, Угорщини, Фінляндії, Фарерських островів і Греції.

Свій шлях до Франції збірна почала з важливої виїзної перемоги над збірною Угорщини з рахунком 2:1. Весь кваліфікаційний турнір північноірландці пройшли досить рівно, програвши всього один раз, коли у виїзному матчі не встояли проти збірної Румунії.

Завдяки своїй, перш за все, надійній грі в обороні команда з Британії переписала історію та, без сумніву, заслужено здобула право виступати на цьогорічному Євро.

 Майкл О'Ніл. Світлина взята з belfasttelegraph.co.uk

Північна Ірландія: тренер

Тренером збірної Північної Ірландії з футболу є 46-річний північноірландський спеціаліст Майкл О’Ніл, який очолює команду з 2012 року, змінивши свого співвітчизника Найджела Вортінгтона.

О'Ніл, будучи гравцем, виступав на позиції півзахисника у багатьох клубах: у Колрейні, Ньюкаслі, Данді Юнайтед, Хіберніані, Ковентрі Сіті, Абердіні, Вігані, Сент-Джонстоні, Портленд Тімберс, Гленторані та інших. У Ньюкаслі ставав найкращим бомбардиром з 12-ма голами, а разом з Колрейном О'Ніл виступав у Кубку УЄФА. За національну збірну зіграв 31 матч, забив 4 м’ячі.

Тренерську кар'єру Майкл розпочав у шотландському клубі Бріхін Сіті у квітні 2006 року. Там Майкл став найкращим тренером другого дивізіону, і 13 грудня 2008 року його було запрошено у Шемрок Роверс, з яким у 2010 році виграв чемпіонство в Ірландії. Крім того, О'Ніл увійшов в історію як єдиний тренер, який зумів вивести ірландську команду у груповий етап європейських кубків.

Північна Ірландія: голкіпери

Ворота збірної Північної Ірландії буде захищати 31-річний Майкл Макговерн. Голкіпер виступає за шотландський клуб Гамільтон Академікал і є капітаном команди. Викликається у національну збірну з 2010 року, але основним воротарем став тільки у 2015 році.

Другим номером збірної є досвідчений, колишній воротар МЮ, Вест Хема, Вігана 38-річний Рой Керролл. Наразі виступає за англійську команду Ноттс Каунті. З 2011-го по 2015-й був основним воротарем національної збірної, відігравши 41 матч.

Третім заявленим голкіпером на Євро-2016 є 34-річний Алан Маннус. Грає за шотландський клуб Сент-Джонстон. У збірній дебютував ще у 2004-му, але відтоді провів всього 7 матчів у футболці "зелено-білих".

Світлина взята з belfasttelegraph.co.uk

Північна Ірландія: захисники

Після того, як стало відомо, що основний лівий захисник Кріс Брант (Вест Бромвіч) через травму пропустить Євро-2016, в останніх товариських матчах збірна Північної Ірландії награвала схему із трьома захисниками. Основними дійовими особами у захисті стали 28-річний Джонні Еванс (МЮ), 36-річний Гарет Маколі (Вест Бромвіч) і 27-річний Крейг Каткарт з англійського Вотфорда.

Також О’Ніл включив у заявку двох досвідчених захисників, символів нинішньої збірної - 36-річного Аарона Г'юза (Мельбурн Сіті) та 34-річного Кріса Бейрда (Дербі Каунті), а також двох перспективних захисників, за якими, без сумніву, майбутнє збірної Північної Ірландії - 24-річного Конора Маклафліна (Флітвуд Таун) і 21-річного Патріка Макнейра (МЮ).

У заявку на Євро-2016 керманич збірної включив ще двох захисників, але шансів зіграти в основному складі у них небагато. Це 22-річний Люк Маккаллох (Донкастер) і 24-річний Лі Годсон (Кілмарнок).

Північна Ірландія: півзахисники

Схема та розташування гравців на полі впродовж всього відбіркового циклу і товариських матчів здебільшого підбиралася під суперника. Північна Ірландія грала і в 3, і в 4, і навіть у 5 півзахисників. Залізобетонними гравцями у центрі завжди залишалися капітан команди 31-річний Стівен Девіс (Саутгемптон) і гравець Редінга 25-річний Олівер Норвуд. Конкуренцію їм може скласти молодший брат Джонні Еванса - 25-річний Коррі, який нині виступає за Блекберн.

Більш жорстка конкуренція точиться між вінгерами. На дані позиції сміливо претендують 28-річний Наялл Макгінн (Абердін), гравець Лідс Юнайтед 25-річний Стюарт Даллас, 24-річний Шейн Фергюсон (Міллуолл) і номінальний нападник, який часто у збірній грає на фланзі, 30-річний Джеймі Ворд (Ноттінгем Форест).

Півнчна Ірландія: нападники

"Зелено-білі" здебільшого грають в одного яскраво вираженого нападника. Основним форвардом, лідером команди, чиє місце в основі команди не піддається жодному сумніву, є другий бомбардир збірної Північної Ірландії за всю історію 28-річний Кайл Лафферті (Бірмінгем).

На позицію другого нападника, або ж як найімовірнішу заміну Лафферті, найбільше шансів мають 26-річний Джош Мадженніс (Кілмарнок) і представник КПР 24-річний Конор Вашингтон.

Також на Євро-2016 Майкл О’Ніл заявив 24-річного форварда Віган Атлетік Вілльяма Грігга. Але шансів вийти на поле з лави запасних у нього більше, аніж у стартовому складі.

Кайл Лафферті. Світлину взято з belfasttelegraph.co.uk

Північна Ірландія: ставки букмекерів

Звичайно, збірна Північної Ірландії є одним із аутсайдерів даного розіграшу єврофоруму, на ряду з такими командами як Албанія й Угорщина. Букмекери не вірять у те, що команда спроможна вийти з групи. Коефіціент на вихід складає 20, в той час, як на збірну Німеччини 1.37, збірну Польщі - 5.5, середній коефіцієнт на вихід збірної України близько 6.5.

Перемога команди з Великої Британії на турнірі виглядатиме, як дещо космічне та комічне водночас, про це красномовно свідчить коефіцієнт від букмекерів - 250.

У даному випадку Чемпіон погоджується з думкою букмекерів. Збірній Україні просто-таки необхідно брати три очки у матчі із "зелено-білими". Адже на втрату залікових балів німців і поляків з британською збірною не варто сподіватися.

Коментарі ()