Головне

Роналду як локомотив успіху. Португалія – Вельс. Огляд зарубіжної преси

07.07.2016 15:13 2049 0
Роналду як локомотив успіху. Португалія – Вельс. Огляд зарубіжної преси

На чемпіонаті Європи з футболу визначився перший фіналіст. Збірна Португалії обіграла команду Вельсу з рахунком 2:0, і здобула першу перемогу на турнірі (не рахуючи звитяг команди Фернандо Сантуша в додатковий час). Чемпіон не проходить повз цей матч і пропонує вашій увазі огляд західноєвропейських ЗМІ.

Португальське видання A Bola, яке вважається флагманом місцевої спортивної журналістики, робить акцент на великій важливості досягнення з токи зору історичності виграного матчу. Крім того, журналісти цього ЗМІ вже зараз дивляться вперед і думають про вирішальний матч чемпіонату. Втім, разом з тим, також віддають належне супернику, який програв. "…Ми це зробили! Португалія обіграла Вельс з рахунком 2:0 й вийшла в фінал Чемпіонату Європи 2016-го року! Національну збірну, яка другий раз в історії пробилася у фінал чемпіонату Європи, після поразки від Греції на "нашому" ЄВРО-2004, буде чекати зустріч із Францією чи Німеччиною. Повторення 2004-го року має не бути, бо ейфорія мільйонів уболівальників зміниться розчаруванням.

Вельс був останнім противником команди на шляху до Парижа. На відміну від Хорватії та Польщі, ця команда є збірною з характером. Без додаткового часу і без серії пенальті, Португалія впевнено вела свій наступ на володіння суперника до кінця. Роналду й Нані зробили історію, й вписали свої імена поки не золотими літерами, але мрія й слава тепер близькі до нас, як ніколи…"

Інший португальський ресурс, O Jogo, не встояв перед спокусою похвалити головну зірку "європейських бразильців". "…12 років потому – Португалія знову в фіналі чемпіонату Європи. Кріштіано Роналду довів усім скептикам, що аж ніяк не перебуває в приписуваній йому поганій формі, й є тим локомотивом, який здатен "тягнути" команду на собі. Багато в чому наша перемога стала можлива завдяки капітану…"

 

Провідний ресурс Західного світу, а мова про Goal, також прогнозовано відзначає велику роль в перемозі Португалії Кріштіано Роналду. "…Форвард мадридського Реала використав чи не головну хибу в грі збірної Вельсу в матчі з Португалією – гру на другому поверсі, й забив свій дев'ятий м'яч у фінальних частинах ЄВРО, порівнявшись із легендою французького футболу Мішелем Платіні.

Передматчеві розмови були зосереджені здебільшого на темі суперництва Роналду з напарником по клубній команді Гаретом Бейлом. Крім того, португальці не забували про те, що їм залишився всього один крок до того, щоб знову, як і в 2004-му році, опинитися в фіналі турніру. Португалія – хто досяг останніх чотирьох звершень на ЄВРО без перемог в основний час – мала кілька реальних шансів до того, як забити, проте такі гравці, як Жоао Маріо, свої нагоди не використали.

Втім, Португалія грала впевнено й надалі, а Кріштіано Роналду був на висоті – сьогодні все було на користь "Команди обраних". У напруженому першому таймі важливо було, таке враження, перечекати, витримати тиск результату та зрозуміти ціну помилки, а вже в другому періоді все пішло так, як треба піренейцям, а Роналду цю "ходу" очолив…"

Кріштіану Роналду. Світлина УЄФА

Відоме на увесь світ британське видання Fourfourtwo приділило значну  увагу темі гри підданих королеви. "…Це часто кумедно – дивитися за тим, як двом зіркам прогнозують протистояння й зіткнення, тоді як на ділі ми бачимо зовсім іншу картину. Давайте не будемо перебільшувати – Роналду й Бейл величні гравці й вельми відомі футболісти, а ще два, можливо, найдорожчі гравці цього виду спорту, і їх напарники – добре організовані футболісти зі своїми чеснотами.

В контексті цього протистояння також було ясно, що обидві команди втратили дуже важливих для ігрових побудов футболістів. Так, Аарон Ремсі був дискваліфікований за перебір карток, а одноклубник Роналду Пепе був відсутній у складі Португалії через травму стегна. На превеликий жаль для Уельсу, відсутність півзахисника Арсеналу зробила велику різницю: Португалія зберегла свої ворота "чистими" втретє на турнірі, в той час як Уельс вперше залишив поле без забитого м’яча.

Дії наставника "Драконів" Коулмена нібито мали спонукати команду до активних дій та ліквідувати паніку в рядах колективу. Протягом восьми хвилин він зробив три заміни, дещо змінивши систему гри команди. Спочатку він випустив на поле нападника Сема Воукса, прибравши півзахисника Джо Ледлі; потім  замінив Хея Робсона-Кану й дав "зелене світло" виходу Саймона Чорча; врешті, пожертвував Джеймсом Коллінзом і кинув у бій Джонні Вільямса.

Пану Крісу не відмовиш у сміливості та відчайдушності, але для того, щоб щось змінити, цього виявилося замало. Кожен з цих футболістів віддавався боротьбі на сто відсотків, але майстерності не вистачило не тільки цим трьом, але й усьому Уельсу загалом…"

Світлина УЄФА

Врешті, італійська Gazetta dello Sport не була оригінальною й відзначила важливість наявності в складі Португалії авторів забитих м’ячів.. "…Перед початком турніру серед слабких місць збірної Португалії називалася, в першу чергу, відсутність забивного нападника. Однак протягом змагання, з першого й до останнього матчу ЄВРО, Кріштіано Роналду та новоспечений гравець іспанської Валенсії Нані примусили забути про цей факт своїми симпатичними й наполегливими діями. Саме вони зробили результат в матчі з Уельсом, саме вони забили вже по три голи…"

Коментарі ()