Головне

Золота не може бути забагато

08.10.2009 16:03 153 0
Золота не може бути забагато
Коли українська збірна з фехтування вирушала на чемпіонат світу на північний берег Середземного моря - у відому українським туристам турецьку Анталію - у перемогу "славетної четвірки" наших дівчат вірили усі. І не тільки з патріотичних міркувань.

Перед тим українки тріумфували на двох головних світових стартах - Олімпіаді у Пекіні та на чемпіонаті Європи у Пловдиві. Дівчата звикли до статусу фавориток, та їхали, звісно, тільки по нагороди. Причому, менше, ніж на золото, не погоджувалися.

Суперники, які трапилися турнірними сходами нашим спортсменкам, справді непрості - фіналістки Ігор-2008 китаянки, екс-чемпіони Європи француженки, сильні збірні Італії та Британії.

При тому Ольга Харлан, Олена Хомрова, Галина Пундик та Ольга Жовнір, здається, остаточно впоралися із хвилюванням, не давши супротивницям жодного шансу. Адже відомо, що два позаминулі чемпіонати Європи українки програли з різницею в один укол (Франції та Польщі), а "золото" Олімпіади вирішив один влучний випад Олі Харлан - 45:44.

Фінал минулого чемпіонату Європи українки більш ніж впевнено "взяли" у принципових суперниць з Росії - 45:31. От і цього разу українкам вдалося уникнути "інфарктних" боїв - жодного разу суперниці не змогли завдати нашим співвітчизницям більше сорока уколів (1/8 проти Великої Британії - 45:23, чвертьфінал з Італією - 45:32, півфінал проти китаянок - 45:34, фінал проти Франції - 45:38) .

Проте, легкість перемог розвіяла лідер української команди Ольга Харлан. "Найважчою була зустріч за перше місце, бо це був дуже важливий поєдинок, - розповіла кореспонденту "Чемпіона" володар особистого срібла. - На неї ми налаштовувалися найбільше. Дуже хвилювалися за зустріч із Китаєм, бо це дуже сильна збірна. Ми маємо досвід протистояння китаянкам".

Погоджується з Олею і Галя Пундик. "Найважче було проти Франції, бо ми не бачили їх матч проти росіянок, адже в той час змагалися із китаянками. - розповіла хмельничанка. - Тому, думали, якщо вони перемогли таких сильних спортсменок, з ними буде важко".

За словами Пундик, українки навіть не думали про інший результат - лише перемога. "Їхали на змагання тільки по перемогу, були впевнені в собі", - зізналася спортсменка.

Порівнюючи усі три тріумфальні старти і 19-річна Харлан, і 22-річна Пундик наголосили на важкій перемозі у Пекіні.

Емоції Ольги Харлан після перемоги у Пекіні. Фото Ukrsport.ru 
"Звичайно, та перемога далася важко, - згадує миколаївська спортсменка. - Чемпіонат Європи дався нам не те щоб легко, але ми були впевнені у перемозі. До чемпіонату світу дуже ретельно готувалися, серйозно налаштовувалися, щоб виграти третій старт".

"Олімпіада. Звичайно, найважча перемога у Пекіні. Тоді китаянки мали зовсім іншу збірну, була інша атмосфера. Зараз у них у складі дві нові спортсменки, які ще фехтують не на тому рівні", - розповіла Пундик.

Три "золота" найвищої - європейської, світової та олімпійської проби - не вплинуть на бажання наших зірок фехтування перемагати. Вони, як і раніше, голодні до перемог.

"Ми маємо підтверджувати свій статус. Ще багато-багато разів", - переконана Харлан. "Бажання перемагати ще є, у нас попереду наступна Олімпіада", - додала її товаришка по збірній.

Формула успіху в українок однакова - це впевненість у собі. "Наш успіх у тому, що треба працювати і вірити у свою перемогу, треба налаштовуватися тільки на найвищі цілі - на золоту нагороду. - впевнена Оля Харлан. - Саме на найкраще". "Найголовніше - впевненість в собі та в дівчатах", - вважає Пундик.

Поки наші фехтувальники продовжують боротьбу у Туреччині, у планах шаблісток - відпочинок. До наступних перемог. "Жодних спортивних планів немає. У нас тільки завершився сезон і новий розпочнеться тільки після нового року. Зараз у нас відпочинок!" - весело заявила Оля.

До речі, Харлан може бути задоволена і особистим виступом - "срібло" чемпіонату світу - практично той мінімум, який собі ставила наша співвітчизниця.

А Галині Пундик, якій цього разу світові особисті нагороди на підкорилися, хочеться поборотися за медалі. "Будемо старатися", - запевнила автора чемпіонка світу.

Коментарі ()