Головне

Віктор Петренко: Спробуємо сколихнути наше застійне фігурне катання

31.08.2009 15:20 258 0
Віктор Петренко: Спробуємо сколихнути наше застійне фігурне катання

Минулого тижня українські фігуристи провели контрольні прокати, на яких продемонстрували, що підготували до нового сезону. Більшість спорстменів демонстрували свої здібності у Харкові і лише четверо дівчат змагалися в Києві.

Ці четверо змагалися за право поїхати у вересні на турнірі Nebelhorn Trophy в Оберстдорф боротися за путівку на Олімпіаду - 2010.

Своєю думкою про прокати, а також очікуваннями від сезону поділився Перший Віце-Президент Федерації, Олімпійський чемпіон Віктор Петренко.


- Я впевнений, що всі любителі фігурного катання з нетерпінням чекають початку перших змагань! Ми вступаємо в олімпійський сезон. Буде складно, але цікаво.

- Ну от, дівчата вже цей сезон почали!

- Так, ми вже стартували! Не можу сказати, що сьогодні хтось показав 100% й результат, всі припускалися помилок, і зараз у нас постало питання, хто ж поїде до Оберстдорф представляти нашу країну і завойовувати путівку на Олімпіаду. Звичайно, хотілося б кращих результатів ...

Дві головні кандидатури, з яких ми зараз вибираємо, це Елеонора Винниченко та Ірина Мовчан. Ухвалення рішення відклали до кінця тижня. До закінчення всіх прокатів. Крім того, ми хочемо результати, які показали дівчата, прорахувати через комп'ютер і тоді вже остаточно вирішити.

- Ваша думка з приводу поділу в нинішньому році контрольних прокатів між Kиєвом і Харковом?

- Для мене це питання. Можу сказати, що в Харкові ковзанка, по-моєму, на 3-4 метри коротша. За шириною вона відповідає канадському майданчику (так званій хокейній коробці НХЛ), а за довжиною на кілька метрів коротша. Але, загалом, для одиночників я не бачу в цьому проблеми. Тобто не бачу приводу розділяти прокати.

- Не можу не запитати у техспеціаліста ІСУ: чи є якісь зміни, нововведення у суддівській системі напередодні нинішнього важливого сезону? Минулого літа, наприклад, у одиночників прибрали один елемент з довільної програми ...

- Глобальних змін зараз немає, присутні тільки дрібні додатки для технічних фахівців і суддів, які суттєво не змінюють правил. Наприклад, більш конкрентими і суворими стали деякі параметри оцінки.

- На Олімпійських іграх в Турині ви були в технічній комісії ...

- Так, і якщо цього разу Міжнародний Союз ковзанярів знову надішле мені запрошення - для мене це буде почесно.

- Як справи у Вашого підопічного Джонні Вейра? Готується до сезону?

- Хочу сказати, що минулий сезон був для нього хорошим уроком. Цього року він працює успішно (сподіваюся не наврочити!), Ми поставили дві нові програми, Джонні налаштований по-бойовому, тренується на повну силу, навантаження нормально переносить, слухає тренерські вказівки. Вже скоро побачимо його в новому сезоні, він почне в Москві на етапі Гран-Прі. Буде, звичайно, важко, тому що у Джоні вийшла велика перерва між змаганнями. Але будемо сподіватися, що досвід, який за його плечима - досвід участі у змаганнях на високому рівні протягом багатьох років, допоможе йому впоратися. Він постане трошки в новій якості в постановках цього сезону. Але поки що не будемо розкривати секрети, нехай це стане приємним сюрпризом для вболівальників Джонні. Або Джонніка, як ми його називаємо.

- Стефан Ламб'єль, з яким ви співпрацювали, оголосив про повернення в аматорський спорт. Як Ви ставитеся до його рішення?

- Я дуже радий, що він повертається! Я з ним розмовляв до того, як він прийняв це рішення, до того, як він офіційно оголосив про це. Я наполягав на його поверненні і пояснював Стефану, чому він повинен це зробити. І я дуже задоволений, що Стефан послухався і повертається в аматори, тому що це особистість у фігурному катанні та його повернення допоможе підняти рівень змагань і інтерес до наступного сезону. Буде дуже цікаво, я з нетерпінням чекаю!

- Як справи зі здоров'ям Стефана (нагадаємо, що у спортсмена пахова травма)?

- Не можна сказати, що все в порядку на 100%, все одно доводиться приймати знеболюючі таблетки, але думаю, він як спортсмен впорається з цим. У Стефана була перерва шість місяців, щоб зализати рани. Загалом, достатньо. Востаннє, коли я його бачив, на показових в Японії в червні, він виглядав досить впевнено у своєму катанні, і четверний у нього був готовий відсотків на 60-70.

- Чи будете з ним працювати знову?

- Він ухвалив рішення тренуватися у Швейцарії, там він і медичні процедури проходить, так що спільну роботу поки не плануємо. Але якщо Ламб'єлю потрібна буде допомога, він завжди зможе звернутися до мене. Він це знає. Я вважаю, це великий спортсмен. Я бачив його програми, які ми готували ще до минулого сезону, поки він не вирішив через травму припинити виступи, і це виглядало дуже гідно! Думаю, він приємно здивує всіх шанувальників фігурного катання.

- У нас виходить сезон повернень: Ваша думка про нову появу Плющенка на змаганнях?

- Я вітаю це, і коли я з ним розмовляв ще роки три тому, говорив йому, що він зобов'язаний повернутися! Але не в олімпійський сезон, а раніше. Ну, Женя вирішив ось таким чином діяти. Це ускладнює його завдання. Пробіл у виступах на такому серйозному рівні в цілих три роки - це відчутно. Але він виступав у ці роки, він брав участь у шоу, а, виступаючи перед публікою, ти все одно отримуєш той досвід, який необхідний. Хоча йому буде важко. Плюс у нього була ще операція на колінах два роки тому. І, тим не менше, я вважаю, Плющенко ухвалив правильне рішення, він ще зможе себе показати. Він спортсмен, він атлет. Дуже позитивно ставлюся також до Браяна Жубер, це справжній боєць. Кожен з названих має шанс виграти. Якщо в олімпійському 2006-му році був тільки Плющенко і більше нікого, то тепер кожен з цих фігуристів має шанс. Що і робить зараз наш вид спорту особливо цікавим.

- Саме чоловіче одиночне катання обіцяє, напевно, стати найзахопливішим видом цього олімпійського сезону?

- Так, але і жіноче цікавим буде: там повертається Саша Коен. Тобто ми знову почуємо ось такі гучні імена, і це приємно. Не хочу говорити, що повертається "старе покоління", за віком це зріле покоління, але подібна баталія між різними поколіннями завжди цікава й інтригуюча.

- Які перспективи у нашої збірної в сезоні?

- Ну, Волосожар - Морозов наша єдина олімпійська надія. Я вірю в Інго Штоєра, це прекрасний фахівець, що він і довів минулого року. Перехід нашої спортивної пари був вірним рішенням, шкода, що трохи запізно вони перейшли, але хоч не прямо в олімпійський сезон! Якщо б раніше - вже, думаю, були б і інші результати, і інші надії ...

Ну, як у нас прийнято говорити, "хорошая мысля приходит опосля" (сміється).

На жаль, у нас є тенденція відраховувати, виганяти спортсменів за неперспективність, в результаті чого вони йдуть представляти інші країни і там стають чемпіонами. А нам залишається тільки скреготати зубами і радіти, що вони колись у нас каталися. Але надія завжди є, я оптиміст! Ми працюємо, працюємо, намагаємося підняти наше катання.

От зараз у нас з'явилася нова дівчинка, Наталя Попова. Галина Яківна Змієвська і я з нею працюємо з цього сезону. Вона народилася в Сімферополі. Батьки працювали за кордоном - в Австралії, США, а зараз планують повертатися в Україну. Коли Наташа з батьками приїхала до нас тренуватися, ми прийшли до висновку, що дівчинка перспективна і зможе гідно представляти нашу країну. Зараз вона вперше приїхала до Києва на прокати, дуже хвилювалася, їй всього 15 років, і я вважаю, що для першого разу вона виступила гідно.

Є над чим працювати, але потенційно вона зможе представляти в майбутньому Україну на хорошому рівні. Тим самим створюється конкуренція. А я завжди говорив: чим більше конкуренція, тим сильніше прогрес. І я думаю, ми спробуємо саме таким шляхом розбурхувати і піднімати наше застійне фігурне катання. Наше улюблене фігурне катання, великим прихильником якого я є!

Інтерв'ю взяла Ольга Владімірська для сайту Федерації фігурного катання України

Коментарі ()