Головне

Гончаров: Давайте ростити чемпіонів в Україні

01.10.2009 15:25 502 0
Гончаров: Давайте ростити чемпіонів в Україні

1 жовтня 2009 року на ковзанці "Термінал" міста Бровари відкривається перша в Україні Академія фігурного катання.

Спрямованістю Академії стане як досягнення високих спортивних результатів, так і оздоровчо-масове катання. Очолить роботу Академії бронзовий призер Олімпійських Ігор Руслан Гончаров.

Працювати в Академії разом з Гончаровим будуть чемпіон світу серед юніорів Євген Плюта (чоловіче одиночне катання),  майстер спорту міжнародного класу, учасник чемпіонатів Європи й Олімпійських Ігор Олександр Сосненко (танці на льоді), хореограф-постановник льодових шоу Тетяна Сосненко.

Про плани своєї школи Гончаров розповів сайту Федерації фігурного катання України.

- Ми усі дуже сподіваємося, що в перспективі з вихованців Академії вийдуть і учасники льодових шоу, і майбутні чемпіони. Ми будемо займатися пошуком обдарованих дітей. Серед учасників будуть проводитися різні змагання, показові виступи. Нарівні з цим ми будемо приділяти велику увагу масовому, оздоровчому катанню, тому запрошуються всі бажаючі, незалежно від віку і цілей. Я дуже радий, що нарешті в Україні з'явилася така можливість - працювати в прекрасних сучасних умовах. 

На ковзанці "Льодова Арена" можна змагання Гран-Прі проводити, так там усе оснащено! Виступаючи довгі роки за кордоном на змаганнях, потім у шоу, я мріяв про те, щоб і в нас в Україні з'явилася можливість кататися... І от здійснилося! Я хочу в першу чергу подякувати за це Президенту Федерації фігурного катання України Людмилі Супрун. Вона мені перша сказала: "Руслане, повертайся в Україну! Ми будемо створювати спортивні бази для фігурного катання тут!" І це було сказано відразу ж після Олімпіади в Турині, при зустрічі в аеропорту. Також хочу висловити величезну подяку за допомогу в створенні Академії торговому центру "Термінал".

- Руслан, розповісте про вашу нинішню діяльність на професійному льоду.

- Зараз я виступаю з Анастасією Горшковою, учасницею чемпіонатів Європи і світу. Ми познайомилися рік тому у Москві, на ковзанці в Одінцово. Я знав, що Настя професіонал, фігуристка з титулами, з досвідом роботи. Ми спробували покататися разом в Одінцово, і в нас вийшло. Каталися навесні в льодовому турі по Франції, виступали в Єревані, в Америці. Улітку провели два з половиною місяці в Ялті, у нас там кожні вихідні було по одному шоу. Моя партнерка дочка відомого тренера Олексія Горшкова, що виховав чимало знаменитих пар, у тому числі чемпіонів світу і призерів Олімпіад.

 

У Горшкова зараз тренуються наші танцювальні дуети, Ганна Задорожнюк - Сергій Вербилло, юніори Аліса Агафонова - Дмитро Дунь. І для мене мета нової школи - щоб згодом ми досягли таких же високих результатів, як наші видатні російські колеги. Дуже хочеться, щоб наші фігуристи не їхали тренуватися в інші країни, наприклад, у США, де все дуже дорого, - нехай вони тренуються тут, у нас! І хотілося б залучити всіх зацікавлених людей, що володіють коштами, для допомоги. Фігурне катання - це не такі вже великі гроші, у порівнянні з футболом. Тут не треба купувати футболіста за мільйон доларів. У нашому виді спорту витрати набагато менші. Але без спонсорів нам не обійтися!

- Руслан, настає новий Олімпійський сезон. Які зміни в танцях на льоду, на ваш погляд, відбулися за проміжок часу між Туріном і Ванкувером?

- Знаєте, мені здавалося після нашої Олімпіади, що куди вже бути танцям краще і складніше! І на одній нозі ми каталися, і підтримки складні виконували. Але те, що роблять спортсмени  сьогодні, мене просто вражає. За цей час придумали найцікавіші нові елементи. Наприклад, в обертанні на одній нозі партнер ще і робить підтримку, тримає партнерку на руці. Це неймовірно складно і просто дивно! Можу сказати, що я захоплююся тими тренерами, які увійшли вже в цю систему і розбираються у всіх її тонкощах і деталях, тут потрібно бути справжнім професором. Тому що можна поставити красиву програму, але якщо ти не розрахуєш з точністю всі кроки, всі обертання, як би класно ти не катався, будеш останнім.

- Які тренери вас надихають? Чиї танцювальні пари, на вашу думку, будуть у Ванкувері лідирувати?

- Для мене це в першу чергу такі тренери, як Шпільбанд, Морозов, Горшков. А пари, швидше за все, ті, котрі при мені були ще юніорами. Коли ми каталися, нам доводилося переходити зі старої системи в нову, і це було складно. А сьогодні вже починають вигравати ті, хто народився в цій системі, ті діти, що, приходячи в танці, вже усе учили по новій системі. І зараз усій першій трійці минулої Олімпіади з ними складно змагатися. Ну і хочу сказати, що коли незабаром у мене з'явиться можливість тренувати, я з задоволенням занурюся в деталі системи і буду уважно стежити за всіма нововведеннями, тому що сьогодні це головне для досягнення високих результатів.

 - Ви збираєтеся підтримувати нашу збірну в цьому сезоні, бути присутнім на змаганнях?

- Дуже б хотілося потрапити на оригінальну і довільну програму у Ванкувер, подивитися, підтримати наших. Як вийде. На чемпіонат Європи цікаво було б поїхати. І повболівати за наших, отримати для нашої "Льодової Арени" нових учнів (посміхається). Тому що Академія - це наша впевненість у завтрашньому дні. Ми докладемо всіх зусиль, щоб нова школа процвітала, тому що Україні потрібні спортивні результати. Я з глибокою повагою ставлюся до тренерів, що працюють з нашими спортсменами в інших країнах, але давайте ростити чемпіонів і тут, в Україні!                                                                                            

Коментарі ()