Головне

В Київ приїхали "Королі криги", а Волосожар попрощалася з Україною

23.04.2010 10:41 1941 0
В Київ приїхали "Королі криги", а Волосожар попрощалася з Україною

Вперше за останні 5 років в Україну привезли справжніх зірок фігурного катання. У четвер олімпійські чемпіони, чемпіони світу і Європи в рамках шоу Євгена Плющенка  "Королі криги" виступили в Києві, а суботу і неділю на них чекає Одеса.

Після довгих років перерви Україна нарешті отримала змогу подивитися вживу на катання нестаріючого олімпійського чемпіона Альбервіля Віктора Петренка, екс-українки чемпіонки світу Альони Савченко, олімпійського чемпіона Євгена Плющенка, чемпіона світу і просто геніального фігуриста Стефана Ламбієля та востаннє побачити пару Тетяна Волосожар та Станіслав Морозов.

На жаль, до України не доїхала половина того складу, який анонсувався для шоу в тій же Москві. Хоча фігуристи і взагалі могли не приїхати до нас.

Ідея привезти "Королів криги" в Україну виникла, за словами організаторів спонтанно (хоча насправді така спонтанність була дуже фінансово ризиковою). Організатор шоу  і виходець з Одеси Арі Закарян поспілкувався зі своєю знайомою, і вона погодилась взятися за організацію в його рідному місті. І лише за два тижні до виступу в програму туру включили Київ.  

На розкрутку шоу в організаторів було менше місяця і нічого не гарантувало їм повного залу. Адже везли вони просто чемпіонів світу, а не розкручених телебаченням Маратів Башарових  і Анн Большових.

Перше знайомство з Україною для чемпіонів було не найкращим. Їх протримали 6 годин на українському кордоні.

Як виявилось, в автобуса зі спортсменами не було дозволу на перетин кордону з Польщею.

"Нам запропонували або перетинати кордон з валізами пішки, або повертатися до Польщі, і шукати ночівлю", - розповів організатор шоу Арі Закарян.

Зрештою, учасники потрапили до України, підсівши на інший автобус.

Через затяжний перехід кордону учасники шоу не вийшли у середу на прес-конференцію, за винятком чемпіона світу Стефана Ламбієля, який дивом потрапив на шоу в Київ.

"Я не планував участі в цій поїздці, але видно така була моя доля потрапити в Київ", - зізнався Ламбієль, який потрапив в Україну через те, що перельоти по Європі були заблоковані вулканом.

 Справжній геній Стефан Ламбієль
Втім через той таки вулкан до України не доїхав ще один чемпіон світу француз Браян Жубер, який через вулканічний пил "застряг у Кореї".

Організація шоу в Києві відбувалась за принципом "шити, білити, завтра Великдень". Поки на льоду розминались спортсмени, з іншого боку з Палацу спорту виносили тюки від виставки , яка тривала в ці дні в його приміщенні.

Але перший млинець виявився не таким вже й глевким. Глядачі не вщент, але на 2/3 заповнили Палац спорту, а теплотою прийому, слід сподіватися, заклали в душу спортсменів бажання повернутися сюди ще раз.

Розігріта українськими, російськими й американськими акробатами київська публіка в другому відділені вже не шкодувала долонь, квітів і іграшок для своїх улюбленців.

Незважаючи на те, що "родзинкою програми" мав бути за всією логікою олімпійський чемпіон Євген Плющенко, насправді ним став зовсім інший фігурист.

Київські фанатки не знали себе від радості, коли дізналися, що Стефан Ламбієль їде до Києва. За кілька годин до початку шоу вони подарували своєму улюбленцю вишиванку, яку швейцарець одразу одягнув на свій виступ і прокатався у ній все шоу, крім сольного виступу.

Саме прокат Стефана під "Ne me quite pas" порвав публіку на "шмаття". Все таки Ламбієль фігурист від Бога, і до того ж в кожний виступ вкладає всю душу. Навіть атмосфера в залі змінюється під час його виступу.

Після закінчення виступу чемпіона світу до криги кинулася  з півсотні дівчат з квітами і іграшками. Жодна не кинула свій подарунок на лід - всі хотіли віддати в руки кумиру.

Стефан ледь все це забрав і доніс за сцену. А перед іншими спортсменами було вже відверто незручно. Квітів їм не залишилося. На щастя, виступ Ламбієля був майже вкінці шоу.

Євген Плющенко привіз в Київ олімпійську коротку програму і номер для показових виступів. Четвертними стрибками олімпійський чемпіон не порадував, обмежився потрійними, та й то не завжди.

Ще одним сюрпризом дня став француз Флоран Амодіо. Якщо перший виступ юного таланта кияни сприйняли спокійно, то номером в стилі Майкла Джексона француз їх таки "запалив".    

А ще дуже порадував наш земляк Віктор Петренко. Олімпійський чемпіон 1992 за 18 років нітрохи не здав свої позиції, і стрибає і зараз подекуди краще, ніж багато європейських спортсменів.

У Києві він виконав свій давній, але не менш юлюблений танець з лялькою Танею. Плюс до того ж виступив у головному номері програми "королі криги", де під барабанний бій і реп Ламбієль, Плющенко, Амодіо і Петренко показали серію стрибків і доріжок кроків.

Не менше за одиночників порадували пари. Німці Альона Савченко і Робін Шолкови привезли до Києва свій олімпійський довільний  на музику з кінофільму "З Африки", а Тетяна Волосожар і Станіслав Морозов відкатали свій номер для показових.

 

Наприкінці нього Стас досить символічно відпускає свою партнерку, показуючи їй дорогу вперед.

"Це останній виступ Тетяни і Станіслава. Після цього Станіслав буде працювати тренером, а Тетяна шукатиме партнера, з яким спробує підкорити світові вершини", - повідомили залу ведучі.

Напевно, вони були зовсім не курсі існування нової пари Волосожар-Траньков. А можливо, це було зроблено на прохання спортсменів.

Таня поки не хоче говорити про своє майбутнє, адже багато чого залежить від подій в федерації фігурного катання Росії.

- Всі питання в травні, - єдине що сказала усміхнена Волосожар "Чемпіону".

Майже наприкінці шоу Волосожар-Морозов та Савченко-Шолкови виконали спільний номер на чотирьох, який придумав для них Інго Штоєр. Напевно, теж востаннє.

"Я не планувала їхати до Києва, але рада, що так склалося", - зізналася Альона Савченко, яка ледь встигала роздавати автографи малечі зі школи фігурного катання "Сюїта".

"Вам сподобалося шоу, - спитав у знайомих після виступу призер Олімпіади Руслан Гончаров. - Скоро буде ще. Так що Welcome!".

Всі фото Дмитра Ларіна

Коментарі ()