Головне

Президент Федерації фігурного катання України: Бачимо певний прогрес у всіх дисциплінах

28.03.2016 17:33 432 0
Президент Федерації фігурного катання України: Бачимо певний прогрес у всіх дисциплінах

Президент УФФК Євген Ларін підвів підсумок виступів українських фігуристів на юніорському чемпіонаті світу у Дебрецені.

Нагадаємо, українська пара зупинилася за крок від медалей.

Говорячи про результати чемпіонату світу серед юніорів, Ларін абсолютно відверто заговорив про прогрес в українському фігурному катанні.

Для цього він порівняв останні сезони з результатами на нинішньому турнірі, і тут простежується дуже хороша динаміка.

Про виступ юнаків

- У чоловічому одиночному катанні у 2012 році Яків Годорожа був тільки 25-м і не потрапив у довільну програму. У 2013 році виступав Іван Павлов, у підсумку став 20-м, що дало певний ріст, але не значний. У 2014 році знову ж виступав Павлов і був 15-м. Роком пізніше знову Іван Павлов представляв нашу країну та став 16-м.

У Дебрецені брав участь Ярослав Паніот і в сумі став 11-м. Довільну програму він відкатав краще, ніж коротку, став 8-м за її результатами, що у сумі дало йому можливість піднятися з 15-го місця на 11-е. Я думаю, він більше розповість про свій прогрес, але ми бачимо, що його програми за останні два з половиною місяці стали цікавішими. Додалися складніші елементи, він почав більше працювати, і на підтвердження цього - 11-е місце на чемпіонаті світу серед юніорів.

Я впевнений, що у майбутньому сезоні, якщо він продовжить також працювати, ми побачимо кращий результат і набагато вище місце на тій чи іншій першості.

Про виступ дівчат

Якщо ми говоримо про жіноче одиночне катання, то у 2012 році у нас взагалі не було представництва серед юніорів. У 2013 році наша Ганна Хниченкова стала у підсумку 17-ою. Дивно те, що за результатами і короткої, і довільної програм вона була 18-ою. У 2014 році та ж Хниченкова стала 17-ою. У 2015 році у нас виступала Аліна Белецька, яка не пройшла кваліфікацію, показавши у короткій програмі 36-й результат.

У цьому році у нас виступала абсолютно починаюча юніорка Анастасія Гожва, яка після короткої програми була 13-ою, а після довільної - 18-ою. Напевно, перенервувала зайве. Хоча тут був не тільки нервовий стрес, оскільки у Насті у день змагань дуже сильно болів зуб. Про це, напевно, ніхто не знає, але вона брала знеболюючі ліки для того, щоб просто не знятися зі змагань.

Так, з одного боку ми не задоволені її виступом у довільній програмі та тим, що вона стала 18-ою, але з іншого боку, знаючи про її стан здоров'я, ми не можемо сказати, що все погано. Ми сподівалися на місце у десятці у жіночому одиночному катанні, також як і у чоловічому, але вийшло, як вийшло.

Про спортивні пари

Якщо ми говоримо про парне катання, то у 2012 році ми були 14-ми, що цікаво тоді Юлія Лаврентьєва та Юрій Рудик були 15-ми і в короткій програмі, і в довільній. У 2013 році теж Лаврентьєва - Рудик закінчили виступ на 14-му місці. У 2014-му у цьому виді змагань наших представників взагалі не було. У 2015 році у нас пара Оганесян - Бардей змушена була знятися зі змагань через хворобу Марка.

У цьому році ми маємо 4-й результат, трохи не дотягнувши до бронзової медалі чемпіонату світу серед юніорів. Це вселяє впевненість у те, що наша пара, якщо буде продовжувати так інтенсивно працювати, реально зможе претендувати на наступний рік на медалі у цьому виді фігурного катання.

Про танцювальні дуети

У танцях на льоду у нас у 2012 році було 8-е місце Марії Носулі - Євгенія Холонюка. Через рік у Назарової - Нікітіна було 11-е місце та 25-е місце у дуета Єрмак - Хомич. У 2014 році знову ж Назарова та Нікітін посіли 5-е місце, зовсім трішки їм тоді не вистачило до бронзової медалі. І в 2015-му ми отримуємо цю саму довгоочікувану медаль в особі Назарової та Нікітіна, а також маємо 14-е місце другий нашої пари Гайструк - Олійник.

На чемпіонаті в Дебрецені у нас були представлені Юрченко - Бєліков і Голубцова - Бєлобров. Юрченко - Бєліков у підсумку - 15-ті, Голубцова - Бєлобров - 18-ті. По-перше, вони реально дуже нервували. Це було видно особливо у короткій програмі у другої пари. У меншій мірі переживали Юрченко та Бєліков у короткій програмі, а у довільному танці ми бачили їхній прокат, і впало в око те, що стресостійкість не на такому високому рівні, як у лідерів цих змагань.

Цим парам є над чим працювати, і є куди рости. Ми на цю тему спілкувалися з їхніми тренерами: з Галиною Чуріловою та Марією Тумановською. У них є план подальшої підготовки своїх підопічних, і я думаю, наші танцювальні дуети нас ще порадують.

На жаль, у нас не буде представництва з двох танцювальних пар на наступному чемпіонаті. Ми не виконали ту задачу, яку ми ставили. А ми хотіли отримати у сумі не більше 28 балів, мається на увазі по місцях, для того, щоб зберегти це представництво у дві пари на майбутній сезон. Ми не говорили про якісь п'єдестали, ми чітко розуміли, що медалі не буде. Але, тим не менш, у нас є тепер над чим працювати, і ми будемо рухатися вперед.

Підбиваючи підсумок, ми бачимо певний прогрес у всіх дисциплінах. Хтось може не погодитися зі мною та сказати, що 15-е та 18-е місця у танцях - це не прогрес. Але прогрес у нас був у минулому році. І сьогодні Назарова - Нікітін могли б виступати на юніорському чемпіонаті світу, але ми свідомо перевели їх у майстри, щоб вони могли зосередити свою увагу виключно на дорослих турнірах, а у юніорів, щоб досвіду набиралося покоління нових танцювальних дуетів.

За матеріалами Української федерації фігурного катання на ковзанах

Коментарі ()