Суркіс зробив "Динамо" відкритим

5 Вересеня 2005

Що стосується прибутків "Динамо", то за минулий рік клуб заробив - 151,1 млн. гривень, а витратив - 169 млн.грив. Найбільший прибуток команда отримує від спонсорських вливань (29 млн. грн). Від рекламної діяльності отримано 13.2 млн. гривен та від продажу трансферних прав на футболістів лише 6,6 млн. Чомусь немає у цьому реєстрі преміальних за виступ у минулому сезоні Ліги чемпіонів, де київське "Динамо" заробило 5,9 мільйона доларів…

У понеділок у конференц-залі стадіону "Динамо" ім. Валерія Лобановського відбулися загальні збори акціонерів ЗАТ "ФК "Динамо" (Київ). У різних анонсах було зазначено, що на даних зборах буде збільшений уставний фонд київського "Динамо" та буде поставлено питання про реорганізацію Товариства шляхом перетворення у відкрите акціонерне товариство із закритого.

Ще на підходах до будівлі, де відбувалися збори, було поставлено два кордони, які уважно вивчали посвідчення та акредитації журналістів. У залі, де зібралися акціонери київського клубу, як виявилося, чимало людей і футбольних. На кілька хвилин навіть забіг Блохін, але схоже серед акціонерів він не значиться.

На початку самого зібрання були помічені футболісти "Динамо" Шовковський, Несмачний та Федоров, які тримали в руках картки для голосування з написом 25 голосів, що, напевно, означає, що футболісти мають 25 акцій клубу. Утім, піднявши картки кілька разів вони дружньо залишили залу. Серед акціонерів київського "Динамо" була й донька Лобановського — Світлана, що сиділа поруч з Йожефом Сабо.

Серед акціонерів було й з десяток молодих людей специфічної зовнішності, які жваво обговорювали свій вибір та коментували між собою голосування хлопців з "Пасифік" .

До речі, простих уболівальників клубу серед володарів акцій, окрім відомого "суперфана" Парамона не було помічено. Хоча Суркіс на прес-конференції і помітив, що у майбутньому ведеться робота по тому, щоб уболівальники також зуміли купити акції улюбленого клубу.

Саме ж засідання та голосування по 13 пунктах порядку денного проходило практично без заминок. Всі очікували на представників компанії Костянтина Григоришина від "Пасіфік Спортс клаб" і вони з'явилися у кількості двох молодих людей.

Утім, зі своїми 0,01 відсотка акцій клубу, що перетворилися з 20% до такого мізеру після емісії 2004 року вони ні на що не впливали. Відразу ж на початку зборів головуючою було зачитано ухвалу Солом'янського районного суду Києва, яка дозволяла це зібрання. До речі, позов до суду подала Світлана Лобановська. У той же час предствники "Пасіфік" наполягали на тому, що Броварський міськрайонний суд Київської області заборонив зборам акціонерів ЗАТ "Футбольний клуб "Динамо "Київ", призначеному на 5 вересня, ухвалювати рішення щодо 6 з 13 включених до порядку денного питать, розпочинаючи від реорганізації клубу у відкрите товариство.

Гості з "Пасифік" наголошували, що о 10-ій ранку вони віддали дану постанову суду до канцелярії клубу, а Суркіс у той же час помітив, що ніяких доументів схожих на ухвалу суду він в очі не бачив.

Утім, у голосуванні по перших семи пунктах представники "Пасіфік" брали участь і навіть намагалися просунути свого представника в ревізійну комісію товариства та Спостережну раду, але безуспішно. Майже у всех ключових голосуваннях результат був таким — 167 415 голосів "за" та майже завжди 180 - "проти". Саме таку цифру в голосах має компанія "Пасифік" в "Динамо". Єдине рішення, яке підтримали хлопці з "Пасифік", це введення до складу Спостережної ради представника від фізкультурно-спортивного товариства "Динамо", тобто від МВС. Гловою спостержної ради став Валентин Згурський, а членом — Леонід Кравчук.

Президентом ЗАТ ФК "Динамо" знову був обраний Ігор Суркіс.

Коли дійшла справа до голосування по реорганізації товариства шляхом перетворення у відкрите акціонерне товариство, то предствники "Пасіфік" дочекалися результатів і в коментарі "Чемпіон" заявили, що вони не голосували за це рішення тому, що воно суперечить рішенню суду і взагалі несе кримінальну відповідальність у вигляді "відпочинку" у місцях не стільки далеких…

Надалі полпреди "Пасіфік" залишили залу і не голосували по інших шести пунктах серед яких: умови обміну акцій; оцінка та викуп акцій товариства, що реорганізується; затвердження складу комісії з припинення ЗАТ ФК "Динамо"; рішення про емісію акцій товариства; затвердження умов договору на ведения реестру з ТОВ "Регістр".

Тим не менш, це не завадило учасникам зібрання проголосувати за реорганізацію товариства ФК "Динамо" із закритого у відкрите. "За" - проголосували 167 415 голосів.

Коментуючи трохи пізніше вчинок представників "Пасіфік" Ігор Суркіс зазначив: "Можна зневажати мої почуття, але не можна зневажати почуття людей, які робили славу українського футболу. Якщо він (Григоришин) хоче з'ясовувати зі мною стосунки, нехай викличе мене на дуель чи боксерський поєдинок, а такі дрібні випади — це підлість", - сказав Суркіс.

Далі хотілося б трохи зануритися у світ цифр, які були оприлюднені на даному зібранні акціонерів. Вирішивши, що відкритість — це впершу чергу показати скільки грошей зароблено і витрачено керівники "Динамо" намагалися переконати всіх мовою цифр. Щоправда, дивлячись на ці математичні дані та їх пояснення виникає ще більше запитань.

Чого б варте хоча б те, що за словами одного з виступаючих середня зарплатная працівників ФК "Динамо" у 2,4 рази вища, ніж мінімальний прожитковий рівень. Тобто, середня зарплата працівників становить десь за 800 гривень. Цікаво, але якщо зважити на зарплати футболістів "Динамо", то складеться враження, що вони найбідніші футболісти в Європі. І хоча, офіційної інформації по зарплаті футболістів у нас немає, але відомо, що вона становить в першій команді від 10 000 доларів до 60 000. Та й автомобілі на яких їздять гравці "Динамо", напевно, не купиш на 800 гривень з копійками на місяць…

До речі, сам Ігор Суркіс відверто зізнався, що в нього зарплатня як в президента "Динамо" аж 5000 гривень і до того ж він має прибутки ще від кількох підпримєств. За словами Суркіса останні 10-ть років він вправно заповнює податкову деклерацію і відкритий для суспільства на відміну від декого.

Заступники Суркіса в "Динамо" отримують зарплату від 3,5 до 4 гривень.

Що стосується прибутків "Динамо", то за минулий рік клуб заробив - 151,1 млн. гривень, а витратив - 169 млн.гривень. Найбільший прибуток команда отримує від спонсорських вливань (29 млн. грн). Від рекламної діяльності отримано 13.2 млн. гривен та від продажу трансферних прав на футболістів лише 6,6 млн. Чомусь немає у цьому реєстрі преміальних за виступ у минулому сезоні Ліги чемпіонів, де київське "Динамо" заробило 5,9 мільйона доларів…

Левову частку витрат "Динамо" забирає утримання баз в Конча-Заспі, на Нивках, Відрадному, будівництво бази з полями в Ордженікідзе. А такаж зарплатная гравцям. У прес-службі київського "Динамо" нам роздрукували лише прибутки "Динамо" за минули рік, але чомусь без витрат і лище за загальною сумою.

Трохи розвеселив присутніх один з членов ревізійної комісії - генерал міліції Згурський Олег Валентинович, який зачитав звіт і висновки комісії і зробив це так, що замість мільйонів називав тисячі і навпаки. У результаті їм були озвучені такі кумедні підрахунки, що випуск клубного журналу ФК "Динамо" дав прибуток у сумі 52 мільйонів, а заробіток від реклами 13 тисяч…

У своєму ж виступі віце-президент "Динамо (Київ)" Йожеф Сабо повідомив, що в цей час статутний фонд "Динамо" становить 171,990 млн. грн і випущено 171,990 тис. простих іменних акцій номіналом по 1 тис. грн. кожна.

Крім того, акціонери затвердили умови обміну акцій товариства, що реорганізується, на акції товариства, що створюється. Зокрема, право на обмін акцій ЗАТ на акції ВАТ мають всі акціонери, які володіють акціями ЗАТ на дату ухвалення рішення про реорганізацію. Акціонери мають право обміняти приналежні їм акції в співвідношенні 1 акція ЗАТ на 1 акцію ВАТ.

У цілому, відкритість, то, звийчано, добре, але в даному випадку це нагадує якусь магію цифр та обіцянки світлого майбутнього, але з великим тонуванням. Ще один цьому приклад, що у минулому році "Динамо" надала благодійної допомоги на 22 мільйони гривень, а згдіно прибутків із продажу футболістів та реклами заробили 20-ть. Благородно, але сумнівно…

Пилип Шевчук
редактор розділу азартних ігор