Євро-2012. Львів побудує стадіон, коли вирішать, хто отримає прибуток. Відео.

8 Квітня 2008

У недільному випуску програми "2012- шанс стати кращими" (ICTV) в об'єктиві телекамер опинився Львів, який є найпроблемнішим містом у підготовці до Євро-2012.

В Україні міста Львів, Харків і Одеса утворили дивовижну трійцю. Львів має попередній статус головного міста з прийняття матчів Євро-2012, запасні Одеса і Харків роблять все, аби довести свою спроможність це право у Львова відібрати. Здавалося, в такому конкурентному середовищі всі троє мають підготуватися краще ніж на 100 відсотків. Де там, боротьба ведеться лише в обіцянках і показусі.

Давайте розглянемо, що на сьогодні зроблено у Львові. Хоча ні, погано сказано: там, звісно, нічого не зроблено. Краще так: яка ситуація у Львові з обіцянками і показухою

Голова Нацагенції із питань Євро-2012 Євген Червоненко на Львівському телебаченні в п'ятницю назвав Львів аутсайдером. Це не так. У питанні залучення грошей Львів на першому місці.

У 2008 році на підготовку Євро-2012 у Львові заплановане фінансування: з Держбюджету - 129 млн. грн, з міського бюджету - 41 млн. грн, з інших джерел - 259 млн. грн. Львів перше з міст України, якому Кабмін погодив програму у 3 млрд. грн на проведення Євро-2012. Скажу більше: Петро Димінський вразив, коли заявив: дам $200 мільйонів, щоб Львів виглядав гідно на Євро-2012. Чому ці гроші не працюють?

Остап Проник, начальник організаційно-інформаційного управління міськради, виступає за те, аби віддати все у руки компанії "Альпіна", яка перемогла в конкурсі:

"Терміни задекларовані нами є: завершення проектних роботи - травень-червень цього року; літо цього року - початок будівельних робіт; завершення будівництва - липень 2012 року. Компанія "Альпіна" не буде сама повністю давати гроші. Вона залучатиме інвесторів. Які займатимуться готелями, офісними центрами, торгівельними центрами навколо стадіону. Для того ми виділили більше територію, що би там можна було розмістити комерційні об'єкти. "Альпіна" ж буде займатися суто будівництвом."

Річ у тім, що найголовніше - стадіон - має побудувати місто власним коштом. Такі умови. Мали провести конкурс інвесторів, натомість відшукали лише підрядника - компанію Альпіна . І замість того, аби розпочинати, при чому негайно, будівництво, у євроокій столиці Галичини рядять, хто саме відповідатиме за інфраструктуру навколо поки що віртуального стадіону ось на цих 25 гектарів, де планують поставити арену.

Компанія "Альпіна", яка виграла тендер на конструкторську розробку футбольного комплексу, чи міська влада. Ци вирішуватимуть у травні. Розклад такий: або землю залишать місту, місто візьме кредит у київському УкрЕксимБанку, проведуть матчі, а прибуток від навколо-стадіонних комплексів піде на погашення цього кредиту. Або землю отримує «Альпіна», і надалі всім користуватиметься вона.

Микола Кміть, губернатор Львівської області, прибічник варіанту "довгогральної платівки", тобто кредиту.

"Це інший метод отримання державних коштів. Це рішення абсолютно господарське, я вважаю. Тому що земля навколо стадіону до 2012 року подорожчає в декілька разів. І з точки зору громадян, населення Львова, це дуже вигідна річ: взяти кредит, ніж продати зараз дешеву землю."

Львів'яни вміють рахувати і вміють не довіряти обіцянкам. Стюарт у літаку Львів-Київ саркастично завважив: якби мерія чи Димінський справді могли дати гроші, то ми уже давно грали би на новому стадіоні, а з Карпат не тікали би гравці. На вулицях Львова теж панує скепсис.

Львів'янин: Яке сьогодні число?

Журналіст: 4 квітня.

Львів'янин: А якого року?

Журналіст: 2008-го.

Львів'янин: А в якому році Чемпіонат Європи?

Журналіст: 2012-го

Львів'янин: От і рахуйте!

Чи зможуть налякати міського голову Садового, конструктивного губернатора області Кмітя чи комбінатора-олігарха Димінського погрози, що матчі Євро у Львова відберуть? Ні. Місто ідей свідомості й національної єдності не в змозі дати раду внутрішньому розколу, хоча тут краще сказати "дерибану". У Харкові й Одесі готові підібрати дорогоцінного гаманця, котрого добрі гуцули випустили з рук у пісок, і тепер сперечаються, кому його нагибатися піднімати.

Пилип Шевчук
редактор розділу азартних ігор