Українська правда

"Динамо" – "Ворскла": післяматчеві коментарі тренерів

Сергей Шемшученко — 12 травня 2008, 10:41
Юрій Сьомін, головний тренер "Динамо":

"Напередодні матчу нам довелося складно. Не тільки через вилучення гравців у фіналі Кубка, а й у психологічному плані. Для хлопців після програного фіналу було складно відновитися, для них немов "життя закінчилося". А грати довелося через три дні на четвертий, тому не вистачало емоцій. З іншій сторони я вдячний гравцям за уміння перебороти себе у вирішальний момент. Ми виграли в останній грі в Києві, це було дуже важливо зробити для наших уболівальників. Ще раз дякую гравців за останні хвилини зустрічі.

- Повертаючись в Харків, на фінальний матч Кубка України, хочу підняти питання суддівства. Адже перший гол Гладкий забивав з положення "поза грою". Як ви прокоментуєте цю ситуацію?

- Я б хотів зробити загальний коментар проблеми, що постійно нагнітається. Якщо в матчі за участю "Динамо" суддя робить помилку, вона обов'язково висвітлюється в ЗМІ, по багато разів показується в телепередачах. Одного суддю, що показав другу жовту картку, дискваліфікували на три місяці. Ця ситуація мені дещо незрозуміла. Ми ні кого і ніколи не просимо нам допомагати. Ми просимо тільки одного - об'єктивності. Після фіналу я спеціально не хотів акцентувати увагу на суддівстві. Але всі мене запитували про вилучення, чи правильно суддя вилучив того або іншого гравця. І ніхто, повторюся - ніхто, слова не сказав про перший гол, що був забитий, на мій погляд, з положення "поза грою". Також є правило про відставлену руку. Коли м'яч був спрямований убік воріт і потрапив у руку Хюбшману, пенальті призначений не був. І ніхто не загострив на цьому увагу. Але ж це були грубі суддівські помилки!

"Динамо" - клуб відомий на всьому пострадянському просторі. Єдиний, мабуть, що так добре знають у всій Європі. Ми завжди грали і будемо грати справедливо. Але стосовно нас теж повинно бути присутнім справедливе відношення.

- Чому в сьогоднішньому матчі не взяв участі Алієв?

- Він дуже погано провів фінал Кубка України, плюс у нього є жовті картки. Якщо говорити про гру з "Шахтарем", то він її попросту провалив. І навіть якби сьогодні він по жовтих картках міг грати, усе одно б не випустив його на поле.

- Раніше приходилося грати в День народження?

- Бувало таке. Один раз у "Спартака" вигравали. Звичайно матчі в цей день проходять вдало.

Микола Павлов, головний тренер "Ворскли":

- Напевно, усі чекають, що я скажу на всю країну про те, що думаю з приводу сьогоднішнього матчу? Тоді слухайте. Я поздоровляю "Динамо" з перемогою, а Юрія Павловича з днем народження. В одній зі статей хтось з журналістів написав, що, на жаль, крім матчів з "Шахтарем" ми ніде не можемо подивитися на "Динамо", що грає проти команд, що діють не від оборони. Не пам'ятаю дослівно, але зміст у тім, що київську команду ніде перевірити. Думаю, сьогодні нам вдалося це зробити. На жаль, так вийшло, що ми програли на останніх хвилинах. Якби це сталося на початку матчу, за час, що залишився, можна був би з цим скоритися, а так мене переповняють емоції, причому негативні. Я дуже поважаю "Динамо" і своїх керівників, що, підписуючи з мною контракт, внесли в нього пункт про те, що я ніколи не буду обговорювати дії судді, як би важко мені ні було. І навіть, якщо ця критика справедлива.

- Ви маєте на увазі пенальті?

- Ні, я просто сказав, що не буду коментувати роботу арбітра. А пенальті ми подивимося в записі. З приводу його рішення будуть приймати компетентні люди, не мені ж це робити. Я випадково почув, як інспектор матчу, що видатний в минулому футболіст, у коридорі сказав, що фол останньої надії в тім епізоді був. Тобто, футболіста "Динамо" потрібно було вилучати. Але ця думка Трошкіна. А то я в минулий раз висловив думку уболівальників, а мене на три роки дискваліфікували. За це, сподіваюся, мені ніхто нічого не зробить.

- У другому таймі ваша команда багато володіла м'ячем, але дуже рідко била по воротам. Створилося враження, що ви грали на утримання рахунка. Чому?

- Команда грає так, як їй дозволяє це робити суперник. Мабуть, футболісти "Динамо" знали, що, якщо суперник б'є по воротам, то в такому випадку можна пропустити гол. Тому не давали нам бити. Я думаю, якби була така можливість, мої футболісти робили б це.

- Які нові можливості ви відкрили в гравцях "Ворскли", про які було не відомо попереднім тренерам? Декому ви поміняли амплуа...

- Не думаю, що я знайшов щось нове. Можливо, просто "розкрили" старе і гравці стали проявляти свої кращі якості. Щось помінялося в команді, що саме - не знаю. Ви ж розумієте, що навіть те саме вправа два тренери можуть провести по-різному, а що вже говорити про колектив, що складається з більш двадцяти молодих людей. Команда останнім часом постійно боролися за виживання. Якби на початку весняної частини чемпіонату нам сказали, що при нашому календарі за три тури до завершення першості ми вирішимо головну задачу і залишимося у вищій лізі, ніхто б у це не повірив. А в нас це вийшло, за що я вдячний хлопцям і, насамперед, керівництву команди, з боку якого я поки ще не зустрічав слова "ні" щодо тих пропозицій, що я робив, роблю і буду продовжувати робити.