Українська правда

Луческу: Кияни зараз сильніші за "Спартак"

Сергей Шемшученко — 12 серпня 2008, 16:39

Головний тренер "Шахтаря" Мірча Луческу напередодні гри із загребським "Динамо" провів прес-конференцію.

- Після Чемпіонату світу ігри Ліги чемпіонів другі за значенням у футбольному світі. Хоча, можливо, рівень Ліги чемпіонів варто поставити вище всіх турнірів з футболу, що проводяться у світі. Тому початок цих змагань жадає від нас максимальної концентрації й уваги. Якщо вигравати національний чемпіонат і не попадати в групу, то цей виграш не буде мати великого значення. Найголовніше, щоб мої гравці думали так само, як і я, щоб завтра увечері віддали усе на футбольному полі для досягнення позитивного результату.

У нас буде зустріч зі складним суперником, з командою, що виховує якісних гравців і продає них у європейські клуби. Дуже багато вихованців загребського "Динамо" виступають у сильних чемпіонатах. Але цей клуб щороку здобуває гравців і виховує нові кадри. Це не чисто хорватська команда, у її складі є дев'ять легіонерів. Вони втратили кілька сильних футболістів останнім часом: Да Сілву, Модріча і Чорлуку. Однак у їхні ряди повернулися сильні футболісти, що виступали в європейських чемпіонатах.

Наш суперник останнім часом постійно виграє титули в хорватському футболі. І це означає, що в цієї команди психологія переможця, вони знають, як вигравати. Виступ у Лізі чемпіонів дуже важливий для нашої команди. Останні чотири роки ми увесь час намагаємося підняти рейтинг українського футболу. І зараз прийшли до того, що з наступного року від України чемпіон країни буде прямо проходити в груповий етап Ліги чемпіонів. Тому будь-яке очко, що ми завойовуємо, має велике значення для українського футболу.

У нашої команди є єдина проблема - травма Селезньова, що була їм отримана в грі з "Дніпром". Швидше за все, він не зможе нам допомогти. Всі інші гравці здорові і готуються до майбутньої зустрічі. Була температура в Морено, але учора він тренувався в загальній групі. От, що я хотів сказати напередодні цієї гри.

- Ви зараз пробували поле. Залишилися задоволені станом газону?

- Так, полем я дуже задоволений. Були моменти, коли я залишався незадоволений станом газону. Але останнім часом люди, що готують поле, зрозуміли наші вимоги. Сподіваюся, завтра ввечері газон буде відповідати рівню гри.

- Містер, за ігровою манерою "Динамо" (Загреб) зручне або не зручне для "Шахтаря"?

- Усі команди, що досягають такого рівня - це складні суперники. "Атлетіко" - "Шальке", "Шахтар" - "Динамо" (Загреб), "Спартак" - "Динамо" (Київ). Якщо говорити про останню пару, хоч традиції і залишилися, не думаю, що "Спартак", що пройшов через великих труднощі, вчинить серйозний опір "Динамо". Кияни зараз сильніше.

- З початком сезону ви в парі з Чигринським пробували різних центральних захисників: Єзерського, Кучера, Іщенко і Чижова. Ви вже знайшли оптимальну пару?

- Думаю, Дмитро Чигринський вичерпав ліміт своїх помилок і останнім часом виглядає дуже стабільно і солідно. Природно, Чигринський основний гравець нашої команди в центральній зоні захисту. Інші мають шанси. Два новачки - Іщенко і Чижов - дуже гарні гравці. Перший агресивний, другий добре почуває себе на другому поверсі. Перед початком ігор у Лізі я, безумовно, шукав оптимальний склад. Дивився за гравцями дуже уважно на зборах, але це зовсім інший рівень.

Чому я пробував різні варіанти? Тому що торік у Лізі чемпіонів у нас були проблеми в центральній зоні. Це можна сказати про домашню гру з "Бенфікой", коли Кардосо забивав два голи, можна згадати гру із "Селтіком". Тому потрібно проаналізувати і вибрати двох оптимальних захисників. Пробували різні варіанти, але ми ще подивимося, хто завтра буде задіяний. Я задоволений Чижовим в останній грі. У нього гарний шанс завтра вийти в основному складі. Єдина його проблема - це відсутність досвіду ігор у Лізі чемпіонів. Але цей недолік він компенсує бажанням і гарною фізичною підготовкою. Але, повторюся, ще склад не визначений. Дуже багато чого буде залежати від психологічного настрою футболістів у день матчу.

- Містер Луческу, невдалий страт у чемпіонаті може позначитися на психологічному стані команди в завтрашній грі?

- За великим рахунком, початок чемпіонату виявилося невдалим тільки в очковому плані. По грі команди великих претензій немає. Із самого початку ми вирішили, що головна задача - це вихід у групу Ліги чемпіонів. Чемпіонат повинний нам у цьому допомогти. Гравці не були максимально зібрані, сконцентровані у внутрішніх матчах. Ми не змогли реалізувати багато гольових моментів. Торік, коли пішла ціла група гравців, новачки повинні були підтвердити, що готові стати їм заміною. Зараз відповідальність хлопців відчувається.

При цьому я залишаюся при думці, що команда молода. Якщо взяти двох центральних захисників і воротаря... А це центральна вісь. Плюс Вілліан, Адріано... Та й інші. Будемо сподіватися, що вони переймуться задачами, що ставляться перед командою на європейській арені. У чемпіонаті буде складно. Почали з двох важких ігор у Львові, не обіграли "Дніпро" на виїзді... Це свій відбиток наклало. Можна зіграти практично однакові ігри в Луганську і Маріуполі, а поїхавши у Львів, зштовхнутися з зовсім іншою атмосферою матчу.

Я не вірю в цю комп'ютеризацію, по якій нібито складався календар. Часто буває, що ми їдемо грати в те місто, де в попередньому турі виступало київське "Динамо". Але ж місцева команда не може програти дві гри поспіль у себе вдома. Але це інша тема. Усі наші думки зараз тільки про Лігу чемпіонів.

ФК "Шахтар"