Українська правда

М. Павлов: "Там як "Шахтар" і "Динамо" не тренуй - однаково буде перше або друге місце"

Сергей Шемшученко — 24 серпня 2008, 07:20

"Ворскла" - "Шахтар". Післяматчева прес-конференція

Мірча Лучеську, головний тренер ФК "Шахтар"

-Перша помилка відразу ж карається голом. Після цього команди, які проти нас грають, розуміють, що з нами можна грати. Відчувають упевненість і добре захищаються, загалом, грають на межі самопожертвування, віддають всю свою душу і серце на полі. Ми все більше нервуємо і здійснюємо помилки. У плані психології стаємо неврівноваженими, оскільки в таких ситуаціях нам бувати не доводилося і складно з них виходити. З часом команда все більше нервує, і все важче стає розітнути оборону суперників: приймаються невірні рішення, нелогічні удари. Треба сказати, що і "Ворскла" хотіла добитися перемоги і добилася. Була боязнь у нас не травмуватися перед іграми в Лізі Чемпіонів, тому гравці «Ворскли» вигравали багато єдиноборств. У якійсь мірі арбітр дав командам грати жорстко. Кравченко зловив божевільний удар і забив, ми ж пробивали з п'яти і трьох метрів, а забити нам не вдалося. Найголовніше наше завдання - відновитися і пройти далі в Лізі Чемпіонів. Нам треба пройти через цю смугу невдач і йти далі. З іншого боку є і позитивний момент - ця гра підтвердила, що рівень чемпіонату України росте. Це дуже важливо для українського футболу. Немає вже в чемпіонаті грандів, а всі грають на рівних. А в цілому дуже сильно сподобався Кравченко.

-Як ви оцінюєте гру Кравченко і Кулакова?

-Обидва дуже добре зіграли, напевно, свого часу було помилкою, що ми їх упустили.

-Як ви оцінюєте гру П'ятова і Чижова?

-Чижов відіграв добре. П'ятов особливо моментів біля своїх воріт не мав. Але в єдиному - пропустив м'яч. А воротар такого рівня не повинен пропускати гол з такої відстані.

-Чому "Шахтар" купує собі хороших воротарів, і після цього в їх грі спостерігається спад? Чи будуть які-небудь ще трансфери у клубу?

-Воротар під тиском весь час і має непогану практику в інших командах. А у нас не так вже і багато роботи у воротарів. Тому, вони повинні бути сконцентровані на грі весь час. Навіть, якщо у суперників буде один, два моменти, він повинен бути до цього готовий. Ми про це говорили перед грою. А про трансфери я не хочу нічого коментувати.

Микола Павлов, головний тренер "Ворскли":

-Ви знаєте, чим відрізняються "Динамо" і "Шахтар" від таких команд, як "Ворскла"? Там як їх не тренеруй - однаково буде перше або друге місце, а ось, якщо ми займемо після восьмого місця сьоме - це буде результат нашої хорошої роботи, спільно футболістів, керівників, ну і, звичайно ж, разом з вами. Тому я радий, що ми з цією командою робимо маленькі кроки, які сприятливо позначаються на полтавському футболі.

- З "Динамо" і "Шахтарем" "Ворскла" зіграла відмінно, на самовіддачі, на емоціях, але з "Львовом" і "Зорею" - не кращі ігри. Де реальний стан Полтави? У цих іграх або в матчах з грандами?

- Я десь там читав, Мінохоронздоров'я рекомендує до п'яти годин не виходити на вулицю, але про те, щоб грати у футбол, бігати або не бігати - там не було нічого. У "Спорт-експресі" вчорашня замітка мені дуже не сподобалася, одна справа - перебувати на сонці, а інше - грати, де пульс за 180 - 200 ударів. Тому та гра, що була в Львові - ми її вже забули. Того дня було жарко, і хлоп'ята зробили те, що могли. З приводу "Зорі", я повторюся, якби не було "Зорі" 0:1, не було б сьогодні "Шахтаря". Треба робити правильні висновки, тому що ніщо краще не учить, окрім поразки. Я думаю, ця гра для Шахтаря буде підставою підготуватися до Ліги Чемпіонів і вони цю команду обов'язково пройдуть. Я просто в цьому не сумніваюся, "Динамо" тому підтвердження після нашої гри.

-З приводу історії, в одному з інтерв'ю ви сказали, що туди не пускають, сьогодні ви туди зайшли другий раз з "Ворсклою". Ви вже знаєте, коли буде третій?

-Я сказав, туди не всіх пускають, там мало місця. Але ми це місце вже собі відвоювали.

-Ви намітили третій крок для себе?

-Обіграти "Іллічівець"! Тому що там було віддано сім з половиною років, хочеться порадіти успіху там.

-Ви говорите, що там, вгорі, два місця зайнято. Може бути не зараз, з часом, колись опинитися теж там. Що не вистачає таким маленьким клубам як "Ворскла" для того, щоб стати великим клубом?

- Сьогодні в роздягальні, якщо ви чули, хлопці кричали "Слава президентові!", у нас в роздягальні був сьогодні Костянтин Валентинович, і він сказав: «Хлопці - молодці! І ми намагатимемося все зробити, щоб грати ще краще". Я думаю, що якщо люди такого рангу говорять, то означає, вони щось робитимуть. Бачу, що це вже робиться. Говорять, буває відразу все, а потім все відразу і втрачається. А ось повідьно - воно все буде міцніше, цінніше, відчуватимемо результат цієї роботи. А ось коли відразу навалитися - можна потім і не піднятися.

- Сьогодні після заміни, хвилин 10-15 ми бачили Главіну в нападі, як він вам на цій позиції?

-Сьогодні нічого, особливо враховуючи, що Вася Сачко, здається, для дебюту зіграв дуже вдало. Але і в кінці ми хотіли трішки, враховуючи, що останні ігри Денис не грав в складі, але він складає конкуренцію в тренувальному процесі. І якщо так заграв Кулаков - результат того, що у нас є конкуренція. А в нападі - у Янузі була невелика травма, Чічіков - провів час в збірній, тому я порахував краще поставити свіжого футболіста. До того ж цей тиждень Денис був разом з нами, а Чічіков - ні, в збірній. Тому я довірив Денису, я радий. Він міг забити, він міг віддати, тому ті 10 хвилин, що був на полі справедливо.

-Чи шукаємо ми заміну Кравченко?

-Вирішують питання у міру їх надходження, Кравченко поки у нас. До кінця вікна залишився тиждень, ми чекаємо - звернуться, захочуть здобути його на тих умовах, які хоче Полтава, ми дізнаємося.

-З'явилася інформація, що вас сватають до "Дніпра" тренером. Наскільки це правдоподібно?

-Чутки про "Дніпро". У одне і те ж місце двічі не повертаються, якщо тут мені працюватиметься добре, то який сенс кудись йти. До того ж, в таких командах як "Дніпро", "Динамо", я вже працював. Я знаю, що там чекає тренера. Тут мені подобатися. Я можу тут щодня відчувати нові емоції, які можна тільки повторити. Але мене ніхто нікуди не запрошує.

vorskla.com.ua