Українська правда

Суркіс: Уболівальники "Спартака" намагались образами компенсувати неспроможність своєї команди на футбольному полі

Сергей Шемшученко — 28 серпня 2008, 10:12

Президент київського "Динамо" Ігор Суркіс про матч із "Спартаком".

- Ви, як президент клуба після першого матчу в Москві поводилися стримано, але тепер можете сказати, що ми "порвали" "Спартак"?

- Ви правильно помітили: я, як офіційна особа, після першої гри не міг сказати привселюдно, що ми пройшли "Спартак", хоча в душі це і розумів. Та й усі прекрасно усвідомлювали, що в Москві ми вирішили свою задачу. Але сьогодні команда грали перед своїми уболівальниками. Якби матч закінчився внічию, у них би був не такий настрій, як після перемоги 4:1. Ви чули, які скандування кричали на нашу адресу уболівальники "Спартака", намагаючись образами компенсувати неспроможність своєї команди на футбольному полі.

"Динамо", це розуміло, тому після кожного гола, що забивала команда, хлопці підбігали до трибун і демонстративно показували - "це для вас!". Я вважаю, що сьогодні відбулася історична подія, і не потрібно зменшувати її значимість, говорячи про те, що "Спартак" був у поганій формі. Можливо, це ми були в дуже гарному стані, тому москвичі і були розгромлені й у першому, і у матчі-відповідь.

"Динамо" перемогло із загальним рахунком 8:2, а до цього, крім як у матчі з ЦСКА в російському чемпіонаті, я не бачив покладеного на лопатки "Спартака". А вчора зі стану "червоно-білих" звучали гасла, мовляв, чому б їм не забити два швидких м'ячі. У футболі адже буває всяке...

Я дійсно вважаю цю перемогу історичною, тому що вона була здобута не над ким-небудь, а над "Спартаком" - основним суперником київського "Динамо", що боровся з нами ще в союзному чемпіонаті, і завдяки якому кияни досягали слави.

Для Валерія Васильовича Лобановського найбільшим задоволенням було обіграти не московські ЦСКА, "Торпедо", "Локомотив", або "Динамо", а саме "Спартак". Він говорив, що отримував справжню насолоду від цього. Чому? Так, напевно, історично склалося.

У москвичів була своя школа і великий тренер Бєсков. Сьогодні від тих часів у "Спартаку" нічого не залишилося, це потрібно визнати. Але зате зараз у команді працює покоління людей, що у той або інший час грали за "Спартак" і приносили йому славу. Це і Ледяхов, і Черчесов, і Карпін, що працює генеральним директором, а до цього був Шавло. У них усе відбувається точно так само, як було й у нас. Але, на жаль, любов до своїх кумирів іноді приносить шкоду, я це прямо вам кажу. У нашому випадку оптимальним варіантом було запрошення Юрія Павловича Сьоміна.

- Ви знаєте, як зіграв "Шахтар"?

- Так, виграв 3:1. Я них поздоровляю.

- У четвер команда відпочиває?

- Хлопці в 10 годин ранку їдуть на відновлюючі процедури, для того, щоб ми подивилися, у якому стані вони знаходяться. Тільки що в роздягальні сказав команді величезне спасибі за те, що вони зробили. Але перед відповідальною грою 31-го серпня, в якій ми повинні гідно виступити і зупинити нашого лідера або, у всякому разі, постаратися це зробити. І починати готуватися до матчів групового етапу Ліги чемпіонів. Святкувати нам ніколи. Ми повинні спочатку закінчити сезон, а під час відпустки уже святкувати.

- Які ваші враження від гри Богуша?

- Сьогодні, наприклад, він мені дуже сподобався. Це добре, що він сміло йде в боротьбу. Але не варто співати йому дифірамби. Повірте мені, Сашко Шовковський ще не сказав свого останнього слова. Будемо розставляти акценти так: Шовковський - основний голкіпер, а Богуш це воротар, що намагається його витиснути і зайняти місце у воротах. Конкуренція - це добре.

- Як себе почуває Горан Сабліч?

- Він уже відновився після травми і, я думаю, найближчим часом зможе грати. Він теж складе конкуренцію в захисті. Цілком можливо, що в нас вийде зробити ще один трансфер. Післязавтра усе проясниться. Збираємося придбати центрального захисника.

Також з нетерпінням чекаємо повернення в гру Олега Гусєва. Що це дасть? Гусєв - швидкість і мобільність команди. Неможливо провести весь цикл за допомогою 13-14 футболістів. Сподіваюся, що на динамівському стадіоні, де ми будемо грати матчі Ліги чемпіонів, ми, нарешті, подаруємо уболівальникам свято. Судячи з підтримки на сьогоднішній грі, вони цього заслужили.

ФК Динамо