Українська правда

Анатолій Тимощук: У кожному українському місті в нашої команди буде хороша підтримка

Сергей Шемшученко — 11 жовтня 2008, 10:19

Півзахисник пітерського "Зеніта" та збірної України Анатолій Тимощук поділився своїми думками напередодні матчу кваліфікації ЧС-2010 Україна - Хорватія.

"Переключатися з клубних справ на справи збірної зовсім нескладно. Я завжди із задоволенням приїжджаю в розташування національної команди, за час кар'єри вже звик до такої зміни обстановки. Чітко усвідомлюю інтереси клубу і збірної, умію перебудовуватися.

Знаю, що в пресі, на різних гостьових книгах уболівальників в Інтернеті несподівано розвернулася дискусія, мовляв, у "Зеніті" гра Тимощука ефективніша, ніж у збірній. Я не знаю, звідки і чому беруться такі думки, хто їх і для чого вигадує. Я прагну максимально викладатися у кожному матчі і за клуб, і за збірну. В будь-якої команди своя тактична побудова і напрям командних дій, тому я повністю виконую установку на гру, роблю те, що говорить тренер - Дік Адвокат або Олексій Михайличенко.

Звичайно, ми багато розмовляли з Івіцей Крижанацем, коли виїжджали у збірні, в основному це все було у формі якихось жартів. Кожен з нас відстоював свою сторону. Я переконував, що переможе Україна, Крижанац говорив, що Хорватія відвезе з Харкова три очки. Побачимо... Що стосується Плетікоси, то ми бачимо його у чемпіонаті Росії. Можливо, невдала гра "Спартака" і схиляє до такої думки, але у матчах за збірну Стіпе стоїть у воротах набагато впевненіше. Пропускає голкіпер голи або залишається "сухим", залежить не лише від нього, а від всієї команди в цілому. Варто відзначити, що в багатьох моментах в іграх чемпіонату він виручає "Спартак".

Не варто шукати якусь перевагу в особі воротаря. Збірна Хорватії - організована команда, яка показує добрі результати, завжди упевнено грає у відбірних турнірах, але нам треба вийти на полі з настроєм добитися максимального результату.

Після поразки хорватів від англійців на "Максимирі" існує думка, що перше місце в групі вже заброньоване за підопічними Фабіо Капелло, а за другу позицію боротьбу поведуть збірні України і Хорватії. Наведу приклад з недалекого минулого. Так само багато хто вважав у відбірному циклі до чемпіонату Європи: перше місце посяде Англія, а Росія, Хорватія та інші команди у групі боротимуться за другу путівку. У результаті вийшло по-іншому. У збірної Англії є козир - Фабіо Капелло, хороший підбір виконавців, але не варто забігати наперед, робити якісь висновки, відбірний цикл лише почався.

Так, вперше у своїй історії збірна України зіграє у Харкові. Я думаю, що в кожному українському місті в нашої команди буде хороша підтримка. Ми самі виходимо на поле і повертаємо собі фарт, боремося за результат. Сподіватимемося, що і Харків виявиться удачливим для нашої команди. Відразу після гри ми відлітаємо назад у Київ. У будь-якому випадку намагатимуся максимально швидко повернутися у розташування "Зеніту", - цитує Тимощука "Спорт день за днем".