Українська правда

Володимир Мунтян: Лугачов не вартий цього шуму

Сергей Шемшученко — 5 грудня 2008, 11:05

Колишній головний тренер української "молодіжки" Володимир Мунтян не вважає гравця "Спартака" Єгора Лугачова вартого скандалу, який виник через зміну ним громадянства та відмову московського клубу пускати футболіста у збірну України.

Про керівник комітету національних збірних ФФУ розповів в інтерв'ю газеті "Спорт-Экспресс в Украине".

"Історія з цим футболістом почалася ще тоді, коли мене призначили керувати молодіжною збірною, після відходу Олексія Михайличенка і до того моменту, коли команду очолив Павло Яковенко. Тоді ми провели з ним переговори, почали викликати в збірну, і, треба сказати, він відгукувався і, як правило, приїжджав. Розмовляв з ним особисто - він просив поради, запитував, що йому робити далі", - розповідає Мунтян.

"А потім раптом не з'явився на збори. Для всіх це було, як грім серед ясного неба, надто, що передумов до такого ходу подій не було жодних. Як виявилось, він нібито вирішив отримати російське громадянство, щоб не вважатися іноземцем в "Спартаку", - каже колишній тренер Лугачова у збірній.

"Не знаю, звичайно, що йому там наговорили і наобіцяли керівники клубу, як переконали піти на такий крок, адже я до цього спілкувався з колишнім головним тренером Станіславом Черчесовим, і про виниклу проблему він мені нічого не говорив", - додає Мунтян.

На його думку, Лугачов - "не той футболіст, заради якого варто піднімати стільки шуму".

Мунтян: "Адже ми починаємо псувати характер юних футболістів ще задовго до того, як про них з'являється сенс говорити і писати. Зарано, мені здається, у випадку з Єгором, робити з нього незамінну фігуру, перш, ніж він заслужив на це власній віддачі на футбольному полі".

"Адже він і в "Спартаку" майже не грає, і тому ми напевно не знаємо його можливості на сьогоднішній день. Хіба що видно потенціал молодого парубка", - додає тренер.

За словами Мунтяна, у віці Лугачова вже час виходити на перші ролі в клубі. "Ось вже за втрату кого справді прикро, так це Каряку. Упустили дуже сильного футболіста, який міг реально підсилити нашу команду"

"Звичайно, це неприємно, коли наші футболісти виїжджають грати закордон, Отримують там громадянство і грають за збірну іншої країни. Проте і до нас теж приїжджають футболісти і потім захищають кольори української держави. За прикладами ходити далеко не треба: це Мілевський, Алієв, Девіч. Думаю, що список можна було б продовжити.

Отже нічого страшного в цьому не немає, трагедії з цього робити не треба. Грати в збірній - добровільне бажання кожного, і якщо людина приймає рішення не виступати за неї - значить, для цього у нього є якісь причини. А наша збірна спокійно може існувати і без цих "відмовників", про що свідчать результати, які головна команда країни демонструє останніми роками".