Українська правда

Поле донецького стадіону обігріватимуть спиртом

Сергей Шемшученко — 20 лютого 2009, 19:28

Футбольне поле стадіону "Донбас Арена", що будується у Донецьку буде обігріватись спиртом. Глікогель разом з водою пустять трубами, що будуть прокладені під трав'яним газоном. Виявляється, це найприйнятніший для українського клімату варіант: просто тепле повітря при наших зимах траву не врятує.

В країнах з більш теплим кліматом поле зазвичай обігрівається повітрям, яке нагрівається від електрики. У наших куди суворіших реаліях без води не обійтися. Але варто температурі повітря знизитися - і труби розірве. Тому для обігрівання трави доведеться задіяти гліколь. Спирту в цій суміші буде в 2 рази більше, ніж води. А отже, у холодну пору року вона не змерзне.

Труби, призначені для обігріву, прокладені через кожні 20 см одна від одної. Зариті вони на глибині 30 сантиметрів. Причому відстань ця дуже чітко витримана: глибше - траві не вистачить тепла, ближче - зашкодить корінню. Загалом для обігріву газону під полем розмістилося 38 кілометрів закільцьованих комунікацій.

Для загального контролю стану поля в його багатошаровій фактурі встановлять спеціальні датчики - за температурою, вологістю й насиченістю киснем. Ними буде засіяний весь газон. Але футболістам вони заважати не будуть - під час матчів датчики "сховаються" у відведені для них коробки. Як і спринклери, за допомогою яких трав'яне покриття буде зрошуватися і яких під полем аж 22 штуки. Подібні ноу-хау зараз широко практикуються в Європі на полях для гольфа.

Під полем також прокладені системи аерації й дренажу. Це суперсучасне обладнання, що працює автоматично. Оскільки дах накриває не всю "Донбас Арену", якщо піде злива, вода неодмінно потрапить на поле. Але дренаж увімкнеться сам і буде методично відкачувати з газону воду. Те ж саме - система зрошення. Улітку, у сухі дні, вона буде автоматично вмикатися, і підтримувати необхідну для природного газону вологість.

За інформацією офіційного сайту стадіону