Українська правда

СаШо - п'ятнадцять років у "Динамо"

Сергей Шемшученко — 6 березня 2009, 11:23

П'ятнадцять років тому, 6 березня 1994 року, воротар Олександр Шовковський уперше вийшов на футбольне поле у складі першої команди "Динамо". Тренер киян Йожеф Сабо випустив 19-річного голкіпера в матчі чемпіонату України проти "Кременя".

В серпні цього ж року Шовковський дебютував у єврокубках, в листопаді - в національній збірній України. Впродовж п'ятнадцяти років Шовковський у "Динамо" і збірній провів майже шістсот матчів.

Воротар 11 разів ставав чемпіоном України, 8 разів вигравав національний Кубок, 2 рази Суперкубок.

Олександр неодноразово визнавався найкращим гравцем і воротарем України.

Особливим у кар'єрі кіпера є 2006 рік і вихід збірної України до чвертьфіналу Кубку світу. Багато в чому це сталося завдяки блискучій грі Шовковського. А матч Україна - Швейцарія назавжди увійшов до історії футболу. До цього жодному воротарю не вдавалося у фінальному турнірі Кубка світу в серії післяматчевих пенальті не пропустити жодного м'яча.

Навіть у такий знаменний, з погляду футбольних істориків і статистиків, день динамівець не живе спогадами. 34 роки - чудовий вік для воротаря, за плечима якого величезний досвід і майстерність. Залишається побажати Олександру досягти найбільших успіхів у кар'єрі в четвертій футбольній п'ятирічці.

fcdynamo.kiev.ua