Українська правда

"Динамо" декласує полтавського претендента на єврокубки

Сергей Шемшученко — 8 березня 2009, 18:49

Кожен рік вболівальники України живуть у очікуванні появи третьої сили у чемпіонаті України. І протягом останніх трьох сезонів такою силою намагався стати "Дніпро", а потім і "Металіст", однак після зими два гранди брали "свої" верхні рядки чемпіонату.

Останні два сезони харків'яни та дніпряни "застовпили" місця у Кубку УЄФА, скласти ним конкуренцію торік намагалися "Арсенал" й "Таврія". У підсумку кримчани отримали право зіграти у кубку Інтертото, але вилетіли і звідти, і у чемпіонаті ще можуть це зробити.

Матч київського "Динамо" із полтавською "Ворсклою" очікувано був одним із найцікавіших у турі, адже останні два сезони команда Миколи Павлова демонструє стабільність, а цього року отримала завдання пробитися у єврокубки. Проте гра вийшла в "одні ворота" - полтавська команда без свого плеймейкера, а тепер динамівця Сергія Кравченка не знайшла жодного аргументу проти київського гранду.

Юрій Сьомін у цьому матчі спробував нову схему для киян - у страті вийшли три центральні захисники Сабліч, Михалик та Бетао, а усі бровки закривали Нінковіч та Єрьоменко. На вістрі атаки діяли Мілевський та Кравець, під ними - Алієв із Корреа. Опорником грав Вукоєвіч.

Така почасти вимушена (дискваліфікація Каддурі) гостроатакувальна схема гри мала принести результати у нападі - однак першою у атаки пішла "Ворскла". Кияни змогли організувати першу путню атаку о дев'ятій хвилині - Мілевський прийняв у центрі штрафного, розвернувся і пробив, але його удар заблокував захисник.

Після цього стався найбільш суперечливий епізод у суддівстві львів'янина Юрія Можаровського - у боротьбі із захисником полтавчан у куті штрафного упав Кравець, і арбітр призначив дуже сумнівний пенальті. Долганський вгадав напрям удару Алієва "з точки", але не дотягнувся. 1:0

"Ворскла" побігла відіграватися, однак нічого путнього у цей день підопічні Павлова спереду організувати не могли. А "Динамо" могло забити ще раз - на 27 хвилині Мілевський прорвався справа, але із гострого кута пробив із зовнішнього боку сітки.

Наступна атака киян принесла результат - Алієв розкішно відкотив на центр штрафного і Нінковіч без перешкоди пробив Долганського. 2:0

За дві хвилини полтавчани полінилися вибігати у контратаку після обрізки хавбеків віце-чемпіонів - а міг бути непоганий момент. Однак уже наступна атака "Ворскли" принесла результат - центр нестандартного київського захисту провалився, і Ярошенко головою після подачі справа спокійно на протиході переграв Богуша. 2:1

На тому і завершили перший тайм. А у другому "Ворскла" у нападі не змогла організувати абсолютно нічого, що і вилилося у два голи "Динамо" без відповіді. На 54 хвилині у Алієва вийшло непогано пробити зі штрафного - відверта помилка Долганського, який не прикрив дальній кут воріт. 3:1

Отримавши перевагу у два м'ячі Сьомін повернувся до тактичної схеми із чотирма оборонцями, замінивши Корреа на Несмачного.

А команда Павлова за час до кінця матчу запам'яталася лише одноманітними безадресними навісами переважно із правої бровки, ударом Мєдєвдєва головою після кутового (повз "дев'ятку") та моментом, коли Сачко не дотягнувся до прострілу справа.

Натомість кияни забили ще. Це Кравець був найспритніший у штрафному гостей, коли м'яч після удару Алєіва та сейву Долганського котився повз лінію воріт. 4:1

Даля команди відверто догравали. Запам'ятався лише дуже невлучний удар Олега Гусєва, який вийшов на заміну, та удар Кулакова у Богуша, який голкіпер перевів на кутовий.

"Ворскла", яка непогано виглядає на тлі середняків та аутсайдерів чемпіонату не знайшла жодного аргументу у грі проти київського "Динамо". І, здається, як і друга несподіванка чемпіонату - донецький "Металург" - навесні починає "здуватися". Тільки б не повторити долю "Таврії"...

"Динамо" - "Ворскла" - 4:1 (2:1)

Голи: 1:0 - Алієв (16, пен.), 2:0 - Нінковіч (30), 2:1 - Ярошенко (34), 3:1 - Алієв (54), 4:1 - Кравець (68)

"Динамо": Богуш, Бетао, Сабліч, Михалик, Єрьоменко, Нінковіч (Гусєв, 72), Вукоєвіч, Корреа (Несмачний, 57), Алієв, Мілевський, Кравець (Кравченко, 69)

"Ворскла": Долганський, Ярмаш, Мєдвєдєв, Даллку, Бойко, Краснопьоров, Кулаков, Маркоскі, Ярошенко (Цуррі, 46), Єсін, Главіна (Сачко, 67)

Попередження: Маркоскі (74)