Українська правда

Прем'єр ліга. "Шахтар" - "Зоря". Вдома - добре, а в гостях - однаково

Сергей Шемшученко — 31 серпня 2009, 15:59

Насправді "Шахтар" несильно ризикував, граючи домашній матч на виїзді. Донеччани вже відновили свій моральний дух після виліту з Ліги Чемпіонів і наразі представляють собою більш ніж боєздатний колектив, а "Зоря"... Ну що можна сказати про команду, що лише три тижні тому безальтернативно програла "Оболоні"? Риторичне питання.

Втім, перші хвилини матчу довели, що не поважати "Зорю" може бути небезпечним. "Гірники", які розпочали гру далеко не основним складом, відразу запропонували луганчанам швидку гру, і команда Юрія Дудника її прийняла.

Поки "Шахтар" набирав оберти і марнував моменти своєю недбалою грою, "Зоря" грала максимально ефективно. І така гра номінальних гостей принесла їм результат вже на 8-й хвилині. Лазаровіч вільно пройшов до центру штрафного майданчика і сильно пробив у ближній кут - 0:1. Худжамов хоч і формально винний у голі, насправді наврядчи міг допомогти своїй команді...

Втім, довго чекати гола у відповідь не прийшлося. Після кількох небезпечних ударів "гірників" зі штрафних свій дальній удар вирішив випробувати Левандовскі - 1:1. тут вже можна висловити Шуховцеву претензії. Хоч при ударі і був рикошет, голкіпер був зобов'язаний брати м'яч у ближньому куті.

Пройшло ще 10 хвилин - і "Шахтар" досяг переваги у рахунку. Нарешті їм вдалося реалізувати штрафний - це зробив Жадсон, після удару якого м'яч опустився у дальній кут воріт Шуховцева наче більярдну шар у лузу.

Другий тайм вийшов набагато спокійніше першого. Швидкості помітно впали, "Зоря" втомилася, а "Шахтар" і не наполягав на голі. Дуже активним був Вася Кобін, але у його діях було багато браку. Втім, з такими темпами прогресу цього вінгера "Шахтар" зможе продавати Срну і не турбуватися за свій правий фланг.

Єдине, що створила "Зоря" - багаточисленні удари з дистанції, після яких м'яч йшов набагато вище воріт. У другі 45 хвилин Худжаомову так жодного разу і не довелося виручати команду.

Втім, до кінця матчу рахунок залишався слизьким і волею-неволею згадувався матч чотирирічної давності, коли "Зоря" відібрала перемогу донеччан на останній хвилині грі. Проте, цього разу наприкінці матчу забивали не луганчани, а "Шахтар". І знову зі стандарту.

На цей раз штрафний удар блискуче реалізував Костянтин Кравченко, чим і підвів підсумок гри - "Шахтарю" дісталася легка перемога, а "Зоря" поки не може боротися на рівні з командими рівня "гірників", навіть їх неосновному складу.