Українська правда

УЄФА хоче зробити "фейр-плей" у футбольній економіці

Сергей Шемшученко — 31 серпня 2009, 18:27

У п'ятницю, 28 серпня, Стратегічна рада професіонального футболу (СРПФ) одностайно порекомендувала Виконавчому комітету УЄФА затвердити концепцію фінансового "фейр-плей" на найближчому засіданні, яке відбудеться 14-15 вересня в Ньоні.

Раніше концепцію підтримав комітет УЄФА з клубних змагань, а також схвалила Асоціація європейських клубів (АЄК). СРПФ складається з представників Європейських професіональних футбольних ліг (ЄПФЛ), профспілки футболістів, клубів (АЄК) і віце-президентів УЄФА.

Головна мета концепції фінансового "фейр-плей" - підвищити прозорість економічної діяльності в європейських турнірах і зробити футбольні клуби стабільнішими. Щоб вирішити це завдання, буде вжито низку заходів. Зокрема, клуби, чий обіг коштів за конкретний період перевищуватиме певний ліміт, повинні будуть пред'явити бухгалтерію або ж зрівняти доходи з витратами (тобто клуби не зможуть постійно витрачати більше, ніж заробили), повідомляє ffu.org.ua з посиланням на офіційний сайт УЄФА.

Окрім того, клуби муситимуть звітувати по зарплатах і витратах на трансфери. Клубам також необхідно буде виконувати узяті на себе фінансові зобов'язання.

Дія цих заходів буде масштабнішою, аніж ефект від існуючої системи ліцензування УЄФА. Вони спонукатимуть клуби працювати на перспективу (розвивати дитячо-юнацький футбол та спортивну інфраструктуру), замість того, щоб робити невиправдано дорогі придбання.

За дотриманням правил буде стежити створена нещодавно незалежна робоча група з фінансового контролю клубів. Запропоновані заходи наберуть чинності в турнірах під егідою УЄФА в сезоні-2012/13. Є пропозиція включити в них обмеження на чисельну кількість складів команд, щоб зменшити витрати клубів на зарплати і трансфери.