Українська правда

Суркіс, Ярославський і Рабінович хочуть подивитися в очі колегам

Сергей Шемшученко — 25 вересня 2009, 12:25

Як відомо, вчора у готелі "Інтерконтіненталь" відбулося засідання одинадцяти власників клубів Прем'єр-ліги, які підтримують чинного президента Віталія Данілова. А у трьохсот метрах у готелі "Хайятт" зустрілися власники п'яти інших клубів, серед яких Ігор Суркіс, Вадим Рабінович, Олександр Ярославський і представники "Кривбаса" та "Дніпра".

Після недовгого спілкування за закритими дверима всі вийшли до представників преси і розповіли, про що вони домовилися.

Ігор Суркіс, президент ФК "Динамо"

- Тут ми вирішили, що маємо зібратися з нашими колегами, подивитися їм в очі і вирішити, як жити далі. Ми подзвонили Коломойському (за станом здоров'я він приїхати не зміг), і прийшли до такої думки. Нам потрібно просто всім зібратися і поговорити. Якщо Данілов захоче подавати свою кандидатуру - будь ласка, хтось інший - будь ласка. На сьогодні ми хочемо лише одного: щоб усе було з повагою один до одного.

- Хто тут сьогодні був? Назвіть прізвища та клуби.

- "Кривбас", "Динамо", представник "Дніпра", Ярославський і "Арсенал".

- Тобто усіх власників не вдалося зібрати?

- Окрім Коломойського, були всі. Та ініціатива, яку висловив Ярославський була хорошою, але за дві-три години важко було зібрати всі клуби. Ми ж не робимо змови. Ми просто хотіли поговорити. Щодо мене, то я повністю задоволений тим пулом, у якому наразі знаходжусь. Я свої 850 тисяч доларів за телеправа отримав. Плюс у мене розписані бонуси. Ті клуби, які входять у пул, отримали такі ж суми. Ми готові розділити цей пул на всі 16 команд.

Сьогодні між нами стоїть лише одна людина, яка нам заважає. Це - Данілов. Він нелегітимно обраний президент. У статуті було написано, що президента обирають власники клубів. А Данілова обрали треті та п'яті обличчя клубів. Якби я був на його місці, я б краще відійшов і дав людям домовитися між собою. Для чого ми взагалі робили Прем'єр-лігу? Для того, щоб зробити фінансову складову, щоб клуби почали заробляти.

Окрім того, мною та Ахметовим була запропонована схема: клуби, які перебувають у нижній частині таблиці, у перші п'ять сезонів отримують більше коштів, ніж клуби, які на першому чи другому місцях. Адже у моєму бюджеті чи бюджеті "Шахтаря" мільйон чи півтора мільйони не грають особливої ролі. А от якби "Зоря" була у пулі, їй би завадив мільйон? Ні. І ми б сьогодні не обговорювали зникнення такого великого клубу.

От можна Ярославського поставити і створити сильний менеджмент.

- Але ж у статуті написано, що не можна, щоб президентом був власник одного з клубів.

- Так от же хочемо прийняти поправки. Окрім того, ви кажете, що власник не може керувати Прем'єр-лігою, але ж там написано, що і представники клубів не можуть обирати президента. Лише власники.

- Які саме власники?

- Коломойський. Рабінович сьогодні показав усі документи, що він є власником "Арсенала". Ви ж думаєте, що, коли "Дніпро" в оренду "Арсеналу" дає своїх гравців, то це означає, що Коломойському клуб належить. Чому ви не кажете, що я власник "Оболоні", якщо там грає шість моїх гравців. Але я ніякого відношення до "Оболоні" не маю.

- Зараз часто говорять, що Коломойський - власник трьох клубів.

- Коломойський не є власником трьох клубів. По "Кривбасу" я вам нічого не кажу. Я кажу точно, що він не є власником "Арсенала". А хто є на чолі "Кривбаса" я навіть і не знаю. У Коломойського є інтереси у бізнесі, але це не означає, що він має хоча б одну акцію "Кривбаса".

Усі казали, що Коломойський є власником "Динамо", коли на футболці киян з'явився напис "ПриватБанк". А я вам скажу, що за три роки я отримав від "ПриватБанка" 10 мільйонів доларів. Наразі нам потрібно переукладати контракт і на цю ж суму я не погоджусь. Мені найдішла набагато краща пропозиція. Просто "ПриватБанк" має дивіденди, якщо така команда, як "Динамо", грає у Європі з їхнім написом. Але на сьогодні власником київського "Динамо" є я і мої партнери. Мені належить 86 відсотків акцій.

- Першого разу на виборах президента Прем'єр-ліги ви голосували за українця. За кого будете на перевиборах?

- Я готовий проголосувати за будь-кого, але щоб наш футбол об'єднався. І щоб ми почали співпрацювати. Такі люди, які побудували стадіон у Донецьку, у Харкові, у Дніпропетровську, які вкладають гроші у футбол, можуть спокійно сісти і домовитися. Але заважає Данілов. Він казав, що ФФУ забере у нього змагання. А вони нічого не можуть відібрати. Моєму брату зараз не до цього, у нього головна проблема - Євро-2012.

- Як Ви вважаєте, Данілов може йти на перевибори?

- Може. Це його справа. Я ж йому не можу заборонити.

- Якщо його знову оберуть президентом, Ви визнаєте?

- Якщо його оберуть більшість власників клубів, то звичайно визнаю. І будемо працювати, щоб наш продукт був конкурентноспроможним.

До речі, на початку сезону я зробив чудову пропозицію: віддамо Сироті та ПФЛ цей розіграш і нехай вони добре його проведуть. А ми поки домовимося, вирішими всі свої питання.

- Від "Шахтаря" приїхав Колесников. Він може брати участь?

- Колесников може. Я вважаю, що і Колесников, і Ахметов можуть голосувати за "Шахтар".

Вадим Рабінович, президент ФК "Арсенал"

- Я не визнаю ці збори, оскільки вони нелегітимні. Я повністю підтримую Ярославського, який зробив мудрий і грамотний крок. Є 16 власників клубів, їм потрібно зібратися без преси, без менеджерів і поговорити про життя. Думаю, за п'ять хвилин ми приймемо якісь рішення.

В Україні є таке право, що якщо ти володієш 10% компанії, то маєш право перевірити її фінансову діяльність. Я хочу, щоб ми зібрали 16 власників клубів і поговорили про свої справи і, щоб нам дали перевірити, куди пішли наші гроші. Це питання у нашій країні чомусь викликає гнів.

Федерація визнала цю структуру нелегітимною. Вони мені гравця не можуть зареєструвати, так навіщо мені туди йти? Я не хочу говорити про нові вибори президента, я хочу, щоб статут був приведений у відповідність з тим, що існує. Я хочу, щоб вони від футболу відійшли вбік. Я їм пояснював принцип ФІФА, за яким футболіст не повинен постраждати. Я прийшов реєструвати молодого збірника, а мені кажуть зробити внесок.

Олександр Ярославський, президент ФК "Металіст"

- Повинні зустрітися господарі українського футболу і домовитися, щоб заспокоїти вболівальників, громадськість та український футбол. Потрібно перекласти боротьбу з готелів на зелені поля.

Які є перепони, щоб зустрітися разом? Незаконно вибране керівництво Прем'єр-ліги. Сьогодні стоїть питання про те, щоб зустрітися, подивитися один одному в очі та сказати, хто чого хоче від українського футболу.