Українська правда

Суркіса звинуватили у провальних трансферах "Динамо"

Сергей Шемшученко — 25 січня 2010, 17:06

В останні роки київське "Динамо" проводить невдалу трансферну політику.

Про це заявив екс-селекціонер київського клубу Анатолій Сучков, який пропрацював у "Динамо" більше трьох десятиліть, в інтерв'ю "Блик".

"Після смерті Валерія Лобановського в травні 2002 року остаточні рішення з усіх трансферних питань став приймати президент клубу Ігор Суркіс. Якщо особисто йому подобався гравець, він його купував. Якщо ні - ні.

Давайте я назву список футболістів, яких ми рекомендували в період з 2004-го по 2007 рік. Підкреслю, що на той момент це були перспективні гравці молодіжних збірних своїх країн, вартість яких варіювалася в межах від двох до чотирьох мільйонів доларів. Почну з Веллітона. За нього його бразильський клуб просив 4,5 мільйона доларів. Ми з Андрієм Бібою особисто були на ранчо у президента клубу. Узгоджували з ним деталі переходу", - згадує Сучков.

"Президент "Динамо" захотів, щоб оцінку ігрових якостей перспективного бразильського нападника, крім селекційного відділу клубу, дав і Юрій Сьомін. Юрію Павловичу при мені дзвонив Йожеф Сабо. Я тоді Сабо сказав: "Що ж ти робиш? Ми зараз Веллітона просто втратимо!"

Але Йожеф Йожефович був змушений виконати розпорядження президента клубу. Подзвонив Сьоміну. Через кілька днів у перегони за право викупити трансфер бразильця вступив "Локомотів", а потім і московський "Спартак", де Веллітон у результаті і опинився. Так чия вина цьому?

За центрального захисника серба Відіча, який нині виступає в "Манчестер Юнайтед", просили до 3 мільйонів доларів. Мільйон коштував грає правий захисник Іванович, який зараз грає в "Челсі" та збірній Сербії. Трохи більше двох мільйонів - його співвітчизник і колега по амплуа Красіч.

Три мільйони - натуралізований нападник збірної Хорватії Едуардо да Сілва, який зараз захищає кольори лондонського "Арсеналу". На рівні 3 мільйонів коливалася ціна за нинішніх гравців збірної Росії Колодіна і Анюкова. Причому Алєксандр Анюков, маючи пропозицію від "Зеніта", не підписував контракт з пітерцями, тому що чекав дзвінка з Києва.

"Серед рекомендованих нашим відділом футболістів також був бразильський плеймейкер Карвальо, якого перехопив московський ЦСКА, і гравець збірної Хорватії Чорлука, який виступає нині за англійський "Тоттенхем", і коштував до 3 мільйонів доларів.

Також у списку був нині нападаючий ПСВ "Ейндховен" та збірної Сербії Лазовіч, його співвітчизник голкіпер Стойковіч, зараз захищає ворота "Спортінга", який опинився в іспанському "Вільярреалі" чилійський форвард Фернандес і плеймейкер збірної Чилі Вальдівія, якого купив бразильський "Палмейрас". Повірте, цей список можна й продовжити".

На думку Сучкова, і зараз київський клуб проводить не надто вдалу селекцію.

"Досі не можу зрозуміти, чому в московський "Локомотів" продається Родолфо, а на місці бразильця грає людина, яка значно йому поступається. Хіба це точкова селекція? У моєму розумінні точкова селекція - це якщо на ту ж позицію приходить більш сильний виконавець, а не навпаки.

Отже, або я перестав розбиратися у футболі, а чи є якісь інші моменти. Може, економічні - продав дорожче, а на місце проданого взяв дешевше. Тільки я тут ніякої логіки не бачу - якщо брати спортивну складову. Дешевим буває лише сир у мишоловці".

На запитання, чи не побоюється екс-селекціонер після інтерв'ю втратити пенсію в клубі, Сучков відповів:

"В "Динамо" не прийнято давати пенсію людям, які пропрацювали в команді по 30 років".

За словами Сучкова, селекціонери киян отримували зарплату близько 1000 доларів на місяць.