Українська правда

Заяєв: Дехто опинився в збірній України "за гарні очі"

Сергей Шемшученко — 3 лютого 2010, 12:37

Призначення новими тренерами збірної України Мирона Маркевича і Юрія Калитвинцева ще не гарантує "синьо-жовтим" значних успіхів.

Таку думку висловив Заслужений тренер України Анатолій Заяєв, інформує "Наш век".

"Навіть найкращий тренер не гарантує всім нам - вболівальникам, фахівцям, позитивний результат на виході. Тому що для того, щоб перемагати з нашим кадровим ресурсом провідні збірні Європи, з якими нам доведеться грати на Євро-2012, потрібно вміти настроїти футболістів так, щоб вони могли забезпечити визнаним грандам постійний пресинг по всьому полю - і в атаці, і в обороні.

Для цього в команді не повинно бути випадкових людей. Я не буду називати конкретні прізвища, їх, здається, знають всі любителі футболу, але дехто в збірній України вже своє відпрацював, а дехто просто опинився в ній не по праву, а за "гарні очі". Треба вміти налаштовуватися на кожен матч, нехай і товариський, щоб не було такої ганьби, як у нещодавньому спарингу з турками (0:3).

Гравці повинні завжди виходити на поле сконцентрованими, налаштованими на боротьбу, переповнені почуттям усвідомлення тієї честі, яка їм випала - битися за нашу Батьківщину, за Україну. Якийсь недбале відношення до гри, або, ще гірше - тремтячі коліна перед гучними іменами, потрібно викорінити на корені.

І, я підкреслю, мова в даному випадку йдеться зовсім не про Андрія Шевченка, який у свої тридцять три роки виходить на поле і б'ється, немов лев, і йде з нього в синцях, як справжній боєць.

Тільки ось, на жаль, обойма футболістів збірної і тих людей, які можуть її підсилити в найближчі два з половиною роки - дуже невелика, і я, чесно кажучи, не бачу, за рахунок чого вона може бути посилена.

Навіть при всій своїй любові до "Металіста" Мирон Маркевич навряд чи зможе залучити з нього якісних гравців в головну команду країни. Як не знайдеться нових лідерів і серед хлопців, з якими Юрій Калитвинцев виграв чемпіонат Європи.

Український футбол потрібно змінювати з низів, з дитячого футболу. Якщо федерація візьме на себе координуючі функції, і "заразить" цією ідеєю наші клуби, наших футбольних олігархів, ми отримаємо результат. Тим більше, з огляду на бюджети наших команд, такий проект обійдеться для нашої еліти в копійки", - вважає Анатолій Заяєв.