Українська правда

Маркевич: "Будь-який фахівець був би радий попрацювати у збірній"

Сергей Шемшученко — 4 лютого 2010, 16:55

- Напевно, настільки несподіваних подарунків у Вашому житті ще не було?

- Ніколи. І, напевно, вже не буде. (Сміється). 1 лютого я постійно перебував десь на зборах.

- Обрання тренером збірної України Вас більше порадувало чи спантеличило?

- Безумовно, порадувало. Впевнений, будь-який фахівець був би радий можливості попрацювати на такій почесній посаді. Тим більше, перед такою серйозною футбольною подією як домашній чемпіонат Європи. Таке буває, напевно, раз у житті.

- Відчуваєте себе щасливою людиною?

- Звичайно. Був радий, що вибір пав на мене. Користуючись нагодою, хотів би подякувати людям, які довірили мені цю почесну місію. Адже в Україні є багато класних фахівців - тренерська школа у нас завжди була хорошою. Але ми часто себе недооцінюємо.

- Відомо, що напередодні виборів почесний президент "Металіста" Олександр Ярославський заявив, що "не віддасть Маркевича". Що змінило його позицію?

- Олександр Владиленович - людина розумна. Він зрозумів, що запрошення головного тренера "Металіста" на посаду наставника збірної - не тільки мій і його престиж, а й престиж клубу та міста. За цим стоїть наша команда, її вболівальники. В останні роки у Харкові відбувається футбольний бум, і це теж мало значення.

- Розмова з керівництвом федерації про майбутнє національної збірної у Вас вже відбулася?

- Поки що лише поверхово. Але у найближчу п'ятницю тренерський штаб збереться у тісному колі, щоб обговорити майбутню роботу. Зустрічатися плануємо часто, оскільки до травня необхідно визначитися, кого будемо викликати на перші три товариські матчі.

- До роботи на двох посадах морально готові?

- Було б по-іншому, відразу б відмовився. Та коли погодився, постараюся бути корисним і у клубі, і у збірній.

- Намітили для себе першочерговий фронт робіт?

- Для початку необхідно повністю укомплектувати тренерський штаб, визначитися з медичним і технічним персоналом. Наразі це головне питання. Ну а потім, коли

розпочнуться матчі весняного етапу чемпіонату України, ми будемо стежити за всіма кандидатами до збірної. У цьому процесі важливо нічого не пропустити, уважно відстежуючи гру футболістів. Необхідно вести записи матчів, переглядати їх, їздити по різних містах, збирати інформацію.

- Збірна України як господар Євро-2012 звільнена від участі у відбірковому циклі. Чи зможуть товариські матчі у повній мірі замінити офіційні?

- В офіційних - зовсім інша психологічна підготовка. Але я б хотів, щоб ми максимально наблизили рівень товариської гри до офіційної. У цьому питанні мають значення кілька факторів. У першу чергу, необхідно максимальну кількість глядачів, що дуже важливо для футболістів. Крім того, самі гравці повинні розуміти всю відповідальність виступу за збірну - будь то товариський поєдинок або офіційний. Адже це не тільки престиж країни, а й її рейтинг.

- За яким принципом будете проводити відбір кандидатів?

- По-перше, будемо залучати у команду футболістів, які справді бажають грати у збірній. Не думаю, що у цьому питанні виникнуть проблеми. По-друге, має значення здатність гравців віддаватися грі максимально. А по-третє, мене буде цікавити футбольний розум виконавців. Мені потрібні гравці, які будуть мислити на полі, використовуючи мінімальну кількість довгих передач. Іншими словами, грати у сучасний швидкісний футбол - з контролем м'яча і завершенням атаки. Разом з тим не можна забувати і про лінію оборони. Це ланка, до речі, мене більше всього турбує. Загалом, є чимало роботи, про яку будемо говорити з колегами по штабу у процесі формування команди нового зразка. Обнадіює, що в українському футболі є чимало хороших виконавців. Головне, щоб кожен з них вірив у свої можливості. А в іншому ми, тренери, їм допоможемо.

- Чи побачимо ми на Євро-2012 ветеранів збірної - Шевченка, Вороніна, Тимощука?

- Зараз не можу відповісти на це питання. Хоча б тому, що до чемпіонату Європи залишається ще два з половиною роки. З одного боку, начебто б багато, а з іншого - мало. Все буде залежати від того, у якій вони виявляться формі. Та й не хотів би переходити на персоналії. Мене зараз більше турбує стан Кравця, який був травмований. У минулому році цей хлопець демонстрував досить пристойну гру. Хвилює і брак ігрової практики Чигринського у "Барселоні".

-Хто з гравців "Металіста" гідний зайняти місце у збірній?

- Знову ж таки не хотілося б говорити про когось з підопічних по клубу. Кожен з них має абсолютно рівні шанси, а хто потрапить до головної команди країни - покаже час. За два найближчі роки (а може й раніше) ми визначимося зі складом і будемо його награвати.

- Не маєте наміру натуралізувати бразильського легіонера Едмара, з огляду на його шлюб з громадянкою України?

- Не маю нічого проти натуралізації. Якщо проводити паралелі, то збірну Іспанії я не уявляю без вихідця з Бразилії Сенни.

- За словами Ярославського, Харків стане базовим містом для збірної України. Що це означає?

-Хоча б те, що наразі саме у Харкові, як, втім, і у Донецьку, є стадіон, який прийматиме Євро. Впевнений, що він буде заповнюватися максимально. Як я вже казав, для збірної це дуже важливо. Перший домашній матч під моїм керівництвом з Алжиром команда проведе у Харкові. Цьому спарингу передуватиме тренувальний збір, який пройде на базі "Металіста".

- На чию підтримку на новій посаді розраховуєте?

- Сподіваюся, що нас підтримають усі. Національна збірна - команда номер один в Україні, і я б хотів, щоб для неї був режим найбільшого сприяння. Наприклад, з боку клубних тренерів. Якщо на користь збірної потрібно буде піти на поступки, я просив би поставитися до цього з розумінням.

- Ви вже визначилися з іменами помічників?

- Про Юрія Калитвинцева та Семена Альтмана ви вже знаєте. Сьогодні-завтра поговоримо з Александром Хацкевичем. Крім того, до мого штабу увійде тренер з фізичної підготовки та реабілітації Павло Сіренко, а також лікарі "Металіста" Антон Худаєв та "Чорноморця" Олександр Медведєв. До роботи зі збірною буде також підключено генерального директора харківського клубу Євгена Красніков, який відповідає у "Металісті" за комплектацію. Ці ж функції довірені йому і у національній команді.

- Через два дні у Варшаві відбудеться жеребкування відбіркового турніру Євро-2012. Будете там присутнім?

- Так. Саме у ці дні мені повинні зробити візу. Спочатку я не планував їхати до Польщі, однак потім дізнався, що моя присутність на церемонії жеребкування необхідна.

- Перекладач з польської Вам, корінному львів'янину, у Варшаві не знадобиться?

- Ви маєте рацію. Якщо знадобиться, крім польської, можу спілкуватися й англійською. З цим немає жодних проблем.

В'ячеслав Кульчицький, газета "Спорт-Экспресс в Украине"