Головне

Ігор Суркіс: Об’єднання з Росією порушувалося Колесніковим і моїм братом. Реакція у Платіні була нормальна

29.04.2010 02:35 576 0
Ігор Суркіс: Об’єднання з Росією порушувалося Колесніковим і моїм братом. Реакція у Платіні була нормальна
Власник київського "Динамо" Ігор Суркіс дав одне з найвідвертіших інтерв'ю в історії українського футболу. Президент найтитулованішого клубу фактично визнав, що судді беруть хабарі, а "Динамо" платить суперникам "Шахтаря". Про все це та багато іншого - у витримках з інтерв'ю програмі "3 тайм" (ICTV).

Про гру "Динамо"

Не знаю, чи задоволений головний тренер сьогоднішнім станом команди, це питання, напевно, треба поставити йому, але я задоволений не всім. Кажу це відверто, тому що команда не показує той футбол, який ми від неї чекаємо і чекають вболівальники. Хоча вболівальники дали команді величезний кредит довіри. Я просто дивлюся, що відбувається останнім часом на стадіоні "Динамо" - повний стадіон, навіть схили заповнюються. Величезний кредит довіри! Але я вважаю, що при такому скупченні людей команда повинна грати більш агресивно, більш результативно, і місце значення не має. Хочу ще раз переконати у цьому українських вболівальників. Так, почесно виграти перше місце, але якщо при цьому провалювати Лігу чемпіонів, як було в команді до приходу Сьоміна, то краще грати в турнірі, який тобі під силу - це моя думка!

Про підсилення

Обов'язково будемо підсилюватися. Газзаєв вважає, що нам потрібен нападник. Обов'язково потрібен гострий напададник, який буде забивати. І навіть якийсь час було шкода того, що ми віддали Бангура, бо той забивав. Але була надія, що пара Шевченко - Мілевський буде в кожному матчі забивати голи. Ви бачили, що після травми Гусєва Шевченка вимушено стали переводити то направо, то наліво.
 
Загалом, нападник нам потрібен однозначно. Також там потрібен гравець середини поля. Я не буду турбувати Валерія Георгійовича, який говорить, що не знає футболіста по імені "плеймейкер", і скажу, що нам потрібен гравець творчого плану (посміхається). Як Валіка Белькевича. Будемо шукати.

Про Гільєрме

Цілком можливо, що він і повернеться. Поки в "Динамо" у нього не склалося. Коли ми його брали, це був один з найперспективніших гравців Бразилії. Але він прийшов у команду з дуже серйозною травмою. Зараз він начебто заграв. У ЦСКА, нагадаю, є першочергове право викупу.

Якщо ЦСКА не скористається своїм правом, то ми його повернемо в команду, і будемо продовжувати з ним працювати. Я не спеціально поставив за викуп 17 мільйонів. Я поставив стільки, скільки він мені коштував. Сума за Клебера плюс те, що я за нього віддав.

Про Бангура і Діакате

Бангура проданий. І я вважаю, що клуб тільки заробив на цьому. Ми його продали за 11 млн. євро, а купували за 6 млн. Може бути, це було поспішне рішення ... Не купивши заміну. Але повернувся Шевченка, і своєю грою він відпрацьовує і за себе, і за того хлопця.

Діакате в оренді з правом викупу у "Сент-Етьєні".

Брати Суркіси не звикли отримувати срібні нагороди

Про штрафи

От кажуть, що нам судді допомагають, а з "Закарпаттям" за п'ять хвилин до кінця Зозулю схопили за футболку, повалили в штрафній, і суддя не дав пенальті. Я на це сказав: "Слава Богу". А то зрівняли б рахунок, або ще навіть виграли б, так і говорити з ними було б про що (посміхається). А так вони всі оштрафовані на кругленькі суми.

В Ужгороді ж команда просто не грала, не прагнула перемогти. Я спробував розібратися, чому. Мені здалося, що нам разом з Газзаєвим вдалося знайти ті причини, які спонукали команду зупинитися. Включили й матеріальні важелі.

А тепер мені цікаво: в кінці чемпіонату передбачений великий бонус за перемогу - як вони за нього битися будуть! Наприкінці чемпіонату на них чекає кругленька сума за чемпіонство. Але до неї треба дотягнутися, а виходить, що її весь час прибирають.

Про "зірочку" у гравців

У нас є гравці, у яких є машина, квартира (у багатьох навіть не своя, а орендована клубом) і пару копійок "на кишені", і більше їм нічого не потрібно. Є квартира, машина, поклав пачку доларів в кишеню, дівчина чекає в кафе, дав пару інтерв'ю, і він вже зірка.

Їх не просто треба критикувати, їх треба жорстко критикувати.

Про зарплату Шевченка

Можливо, Шевченко одержує більше всіх у всьому нашому футболі тільки з однієї причини - я забрав його з "Челсі" за наявності чинного контракту і забрав, в принципі, без грошей. Андрій заявив, що буде грати у футбол, поки дозволятиме здоров'я, але він на заході своєї кар'єри, а не на розквіті. І при цьому він навіть наприкінці кар'єри повинен мати прийнятні фінансові умови. Вони у нього є, але вони не глобальні якісь для київського "Динамо". Шевченко отримує те, що він заслуговує.

Про суддів

Ці розмови, що "Динамо" підсуджували ... Я сьогодні можу в кожній грі назвати суддівські помилки. А щоб суддівство стало професійнішим, я бачу один вихід. Нам треба взагалі оцінити, а може у нас суддів немає? Ми хочемо гравців самих чемпіонів світу, а вони не можуть стати чемпіонами світу тому, що не можуть. Так і з суддями. Може, у нас суддів просто немає, а не Суркіс винен у цьому?!

Треба знайти дуже кваліфікованого іноземного суддю, який закінчив судити 5-6 років тому. Зараз суддів призначає Коломойський. Він віце-президент Федерації футболу.
 
Потрібно призначити головою суддівського комітету досвідченої людини, німця, англійця, іспанця, кого завгодно. Нехай він розбереться.

У роботі суддів присутній людський фактор. Збіглося так, що судді десь помиляються - я визнаю це. Визнаю, що судді помилилися кілька разів, і це десь навіть вплинуло на результат матчів на користь "Динамо".

Відповідально заявляю: у нас у футболі присутня ситуація, коли судді судять нечесно, їм пропонують певні бонуси - не буду називати це хабарами.

Про Коломойського

У Коломойського претензії прямо до мене, а не до мого брата. Він сказав, що потрібно підготувати медалі, і я готую п'яту медаль для нього. Він же суддів призначає.

Є бізнеси, і я не приховую цього, де ми з Ігорем Валерійовичем партнери, а є бізнеси у мене, де він не є моїм партнером, і в нього, де я не його партнер. Коли ми повісили на майки "Приват", тут була лише комерційна складова - титульне спонсорство, від якого "Динамо" щорічно одержує від 2,5 до 3 млн. дол.

Найбільша сума приходить до клубу як раз від генерального спонсора.

Про відкритий бюджет клубу

Ви, напевно, хочете, щоб я став піонером ... Якщо всі президенти клубів зберуться і приймуть таке рішення, то я опублікую. У минулому році це мінус 45 мільйонів доларів. Але ніхто не вірить, що це продиктовано тільки величезною любов'ю до футболу. До речі, така ж ситуація у Ахметова, а може бути мінус і у багато разів більше.

Стадіон - це крик душі Ахметова. Він побудував стадіон, і треба віддати належне - я нічого подібного не бачив за останні роки, де б ми не грали в Європі. Але кожен витрачає за своїми можливостями.

Напевно, якби стадіон в Донецьку на кожен матч був повністю заповнений, і це дозволило б у кінці року вийти в нуль з утримання цієї махини, то Ахметов був би задоволений на цьому етапі. А говорити про те, що він колись окупиться і Ахметов поверне свої гроші, я передумов поки не бачу.

Зовсім нещодавно Ярославський був "своїм" для "Динамо" і ФФУ 

Про Ярославського

Тут треба віддати належне, що з приходом Ярославського в Харкові піднявся футбол, добудували стадіон. Люди там довго не бачили доброго якісного футболу. Але, правда, Ярославський хоче всього і відразу, а так у футболі не буває.

Якщо людина через одну суддівську помилку хоче перекреслити стосунки, які будувалися роками, яка не розуміє, що у футболі існує людський фактор, а звинувачує без суду і слідства, що навмисно "вбили" її команду, то мені складно з нею дискутувати. Він видає якусь там сенсацію як герой нації: я фінансую футбол і теж хочу грати в Лізі чемпіонів.

Про доходи від телетрансляцій

Ми не віддавши свої права на телетрансляції, у чому нас звинувачують, реально за цей сезон, вперше за всі чемпіонати, "Динамо" отримало близько 800 тисяч доларів за трансляції наших матчів. Стільки ж отримав "Дніпро", "Металіст", "Кривбас" і "Арсенал". На сьогоднішній день телебачення - це один бізнес, футбол - це інше, і їх не треба плутати.

Про бюджет на трансфери

Ми не можемо говорити про бюджет на трансфери, бо даємо суми під конкретні угоди. Цього року ми витратимо стільки, скільки буде необхідно нашій команді для підсилення.

Про новий стадіон для "Динамо"

Це моя мрія. Але у нас є два шляхи розвитку подій. Відкриється НСК "Олімпійський", де ми можемо спокійно грати, і ні про що не думати. Можемо також реконструювати стадіон "Динамо", але він ніколи не буде сертифікований УЄФА для проведення матчів європейських серйозного рівня, бо ми ніколи не побудуємо стадіон на 31 тисячу. Нам не вистачить ні під'їзних шляхів, ні прохідних шляхів. Тут є гора, чи як там її назвіть, і ми її зрушити не можемо нікуди, тому що тут плавуни, він "попливе". Я в контакті з мером міста, і сподіваюся, що нам буде наданий майданчик, і ми побудуємо динамівський стадіон, затишний. Мене цілком влаштує такий стадіон, як побудований в Дніпропетровську, на 31-35 тисяч місць. А якщо буде потреба у вболівальників, щоб заповнювався "Олімпійський", то ми будемо його орендувати і грати як раніше.

Нам пропонувалося кілька місць. Пропонувався виїзд на Бориспільську трасу. Скажіть, це нормально для київського "Динамо" десь осторонь, 5-6 кілометрів від міста, побудувати стадіон?!

Найкращі місця - це Іподром або Виставка (колишня ВДНГ). Там багато місця біля Виставки, можна побудувати стадіон. Але знову-таки, це власність і міська, і державного управління справами при президенті.

Про Луческу на чолі "Динамо"

У житті буває всяке, і не треба ніколи говорити "ніколи". Я можу сказати одне: Луческу - кваліфікований тренер, що не викликає сумнівів. За останні п'ять років "Шахтар" три рази ставав чемпіоном.

З Луческу я не вів жодних переговорів - це я заявляю офіційно. У мене і думок таких не було. По-перше, у мене працює головний тренер, з яким я працюю ще мінімум два роки. Я і дуже задоволений співпрацею з Газзаєвим. І з приводу приходу Луческу в "Динамо" я б більше не розмовляв - це чергова качка в Інтернеті.

Про легіонерів

Легіонерів має бути п'ятеро. Поки, сьогодні. Хороших іноземців. А може бути, і шість.

Треба відштовхуватися від того, як команда грає. Припустимо, у "Шахтаря" своя філософія. Вони роблять ухил на бразильців атакувального плану, а у нас бразильці-оборонці. І я не можу сказати, що Данило Сілва і Маграо - погані футболісти. Вони дають те, що хоче Газзаєв. Він хоче бачити командну швидкість, перш за все, з флангів. Вони цьому сприяють. Він робить таку команду, як він її бачить. І йому ніхто не має права заважати, зокрема і я.
 
Ось коли міняєш тренера, тоді може помінятися курс. Так сталося, і коли прийшов Сьомін. Він сказав, що цей, цей і цей в команді не потрібні. Я втратив гроші, яких вони коштували, але все виконав.

Про Мілевського і московський "Локомотив"

Якщо буде пропозиція, і Мілевський захоче піти для свого зростання, віддам. А чому б і ні? Поки факсу по Мілевському я не отримував. Я завжди кажу так: є пропозиція - дивишся, який клуб надіслав пропозицію, фінансову складову ... Фінансова складова повинна влаштовувати "Динамо", футболіста і той клуб, який купує. Три фактори співпало - все! Це ж бізнес.

Про Алієва і громадянство

Алієв - громадянин України. Це однозначно. Я розумію "Локомотив", який хоче, щоб він вважався росіянином. Це їх проблеми, їх тяганина. Я вважаю, що якщо він, який народився в Росії, буде мати внутрішній російський паспорт, але при цьому буде громадянин України, то тут нічого такого немає. У них там є приклад Одемвінгіє.

Коли він приїхав до Києва, він ще не був задіяний за жодну збірну. Він займався в групі Павла Яковенка. Коли у нього запитали, за яку збірну він хоче грати, він сказав, що за українську. Він досяг 16 років - отримав внутрішній український паспорт, досяг 18 років - отримав закордонний паспорт, і грає за збірну України. Жодні норми УЄФА і ФІФА не порушені.

Давайте не будемо загострювати на цьому увагу. Нехай він має хоч десять паспортів, але приїжджає в збірну, забиває і радує наших вболівальників.

Про мотивацію суперників

Я впевнений, що гравці "Карпат" будуть мотивовані нашим основним суперником ("Шахтарем"). Але це ж мотивувати гравців, щоб вони грали з ще більшою енергією, і глядачі отримували від цього більше задоволення. Це не купівля матчів.

Ми мотивуємо іноді. Не завжди, але іноді мотивуємо.

Трійця, яка може ліквідувати чемпіонат України: Григорій Суркіс, Борис Колесніков (спиною) та Мішель Платіні

Про об'єднання з чемпіонатом Росії

Там треба робити сильніше наш чемпіонат. Ідея об'єднання чемпіонатів України і Росії - це одна з ідей, поки ще лише ідей, які я б підтримав.

Саме як бізнес-проект я б цю ідею підтримав. Ось дивіться, вже два місяці пишуть, що матч з "Шахтарем" 5 травня буде вирішальним. А чому один матч в сезоні повинен бути вирішальним? А якщо "Спартак", ЦСКА, "Динамо" Москва, "Зеніт" почнуть до нас приїжджати, то, напевно, матчі з "Шахтарем" підуть якщо не на другий план, то будуть стояти в тому ж ряду, що і матчі зі " Спартаком ". Або "Шахтар" - ЦСКА.

У принципі, наскільки я знаю, порушувалося це питання Колесніковим, моїм братом і Платіні, коли вони разом летіли в літаку. І реакція у Платіні була нормальна. Це треба опрацьовувати. Найскладніше - знайти формулу переходу на такий чемпіонат.

Знайдемо можливість, як рейтинг ділити. Можна навіть щось втратити, але виграти в іншому ... І взагалі, рейтинг поділити дуже легко. Рейтинг клубів залишається, а рейтинг країн об'єднати і поділити навпіл. Зараз ми знаходимося поруч у таблиці коефіцієнтів. Ми на шостому місці почнемо сезон, а Росія - на сьомому. Нехай нас разом поставлять на шосте місце або на сьоме.

Про головну проблему українського футболу

Мені здається амбіції деяких людей, які на сьогоднішній день не оцінюють реально свої можливості. У нас багато команд нібито на щось претендують, але за цим нічого немає. Ні полів, немає інфраструктури ... Подивіться на ці поля, на яких доводиться деколи грати! Он у тій же Полтаві, в тому ж "Металісті"! Та я б згорів з сорому, якби у мене при такому стадіоні було таке поле! Хіба складно сплатити 100-150 тисяч доларів, щоб була нова трава? У нас, до речі, чудове поле, але воно мене не влаштовує. 10 травня ми закриваємо наш стадіон і стели абсолютно новий газон. Я думаю, за 4-5 тижнів у нас буде повністю новий газон.

Про Рабіновича

Я з ним спілкуюся абсолютно на рівних. А те, що він вміє добре говорити і кричати, так я вмію це не гірше, ніж він. Просто вони відразу люблять виходити на телевізор і кричати там, а я люблю спочатку поговорити один на один, і з'ясувати, що відбувається. А їм здається, що вони таким чином створюють навколо себе підтримку людей, але після висловлювань негативу навколо не менше.

Я не буду критикувати Рабиновича. Нехай він сам себе критикує.

Про Заварова

Заваров - це один з найперспективніших тренерів на пострадянському просторі. Вдумливий, який створив "Арсенал" на порожньому місці, не маючи жодних умов. І до таких тренерів потрібно придивлятися. При ньому ніколи не було питання, що "Арсенал" може вилетіти з еліти.
 
Грозний, до речі, теж чудовий тренер. Ну, відбулася осічка ... Я взагалі не розумію, що там сталося. Рівень команд не такий, щоб "Арсенал" програвав 1:6.

Коментарі ()