Головне

Прем'єр-ліга. 28 тур. "Шахтар" на класі не дав "Металургу" створити сенсацію

01.05.2010 18:52 954 0
Прем'єр-ліга. 28 тур. "Шахтар" на класі не дав "Металургу" створити сенсацію

Запорізький "Металург" вийшов на матч проти "Шахтаря" без жодних турнірних завдань. У боротьбу за єврокубки у цьому сезоні включитися не судилося, а від зони вильоту також далеченько. Традиційно для України команди у турнірній ситуації "нічого не треба" просто-напросто продають матчі аутсайдерам або лідерам, яким таки "щось" треба.

Цікаво, що перед грою з "Шахтарем" Роман Григорчук прямо заявив: нам нічого тут не треба, будемо вчитися грати. І отут би очікувати нудної здачі гри із комфортними 0:2 чи 0:3. Однак, схоже, запоріжці навпаки скинули з плечей вантаж відповідальності і зіграли доволі розкуто.

Господарі розпочали гру доволі агресивно, але вже до десятої хвилини донеччани перебрали ініціативу до своїх ніг. Першого гольового моменту майже повній "Славутич Арені" довелося чекати 14 хвилин, коли Адріано, який провів відверто невдалий матч, вперше заплутався чи то у власних ногах, чи то серед травинок газону.

"Металург" спробував відсунути гру від своїх воріт, але це вдалося тільки до наступного навісу з флангу Срни. "Повітря" на куті воротарського виграв Цигирлаш, однак від його маківки м'яч опинився у Кобіна. Василь, який грав у цьому матчі лівого захисника, без роздумів пробив. Не дуже сильно, але повз Коваля, останнього на лінії воріт підстрахував Тейку.

Використання номінально правого бека Кобіна на лівому фланзі замість Раца дало непоганий результат - фланги "Шахтаря" незвично працювали практично на рівних, а не зі звичним "перекосом" на користь "володінь" капітана "гірників". На 21 хвилині Кобін вкотре загострив гру небезпечним прострілом, але підвели партнери.

А вже у наступній атаці Ілсіньо самостійно створив гол. Бразилець отримав м'яч ближче до правого краю володінь Коваля, змістився ще правіше, обходячи захисника, і пробив. Несильно, але несподівано для голкіпера, який не зміг витягнути удар з дальнього кута.

"Металург" сприйняв невдачу стійко. Та так стійко, що за пару хвилин вже Вілліан міг закрутити у дальній кут.  Наступні десять хвилин "Металург" справді намагався відігратися і зумів перевести гру на чужу половину поля. За це гравцям команди Григорчука окрема подяка, адже перетворити непотрібний для них матч на "каталово" м'яча було так просто. Проте спроби Каськова, Польового, Аржанова, Кривцова, Степаненка і Цигирлаша обіграти захист і воротаря "Шахтаря" виявилися марними. Переважно через невимушені помилки самих запоріжців.

Наступне загострення у грі створили також "металурги". І, мабуть, цю нагоду варто назвати єдиною реальною для господарів у цьому матчі. Володимир Аржанов навісом знайшов у центрі штрафного Каськова. Артур без перешкод пробивав головою і трішки не влучив у дальній кут. "Шахтар" відповів класним ударом Жадсона з підкруткою - ще одна нагода для Коваля продемонструвати свою воротарську техніку.

За п'ятнадцять хвилин перерви картина на полі не змінилася - гостям бракувало реалізації при завершенні атак, а господарям класу при їх створенні. Цікаво, що перший напівмомент створили, а точніше особисто створив хлопчина на ім'я Адольф. Темношкірий камерунець Тейку зарядив метрів з тридцяти повз дальню стійку!

На 60 хвилині у грі трапився суперечливий епізод. М'яч влучив чи то у плече, чи то у ключицю Степаненка, рефері Юрій Можаровський пенальті не дав. Гравці "Шахтаря" на чолі із завжди готовим посперечатися Срною стали тиснути на арбітра, однак той лишався непохитним. І може на краще для "гірників" - для чого зайві приводи для скандалів у  вирішальних турах першості?

У другому таймі "Шахтар" став більше дозволяти господарям, однак у тих явно нічого не клеїлося попереду. А самі донеччани могли забити на 70 хвилині, коли Адріано у падінні пробив впритул до стійки. За чотири хвилини цей же бразилець не зміг влучити у площину воріт головою.

Десь з 73 хвилини "Шахтар" можна сказати, "по-донецькі", притис кволу запорізьку опозицію до її воріт. Однак господарі стометрової галявини вистояли і на 77 хвилині ледь не зробили подарунок розслабленому П'ятову. Це Каськов закидав "за комір" воротареві - той встиг пальцями перевести на кутовий.

Ближче до завершення матчу здавалося - тільки диво у вигляді відвертого провалу оборони "Шахтаря" дасть надію на бодай нічию для господарів. Проте .. провалювалися самі господарі. На 90 хвилині захист не те що збій дав, а просто маленьке виверження запорізького вулкану... із відривом у добрий десяток метрів на ворота вивалився Коста, і тільки швидкий вихід Коваля врятував господарів. Не надовго. За три хвилини той же Коста поставив крапку у поєдинку красивим перекиданням стінки зі штрафного.

"Металург" З - "Шахтар" - 0:2 (0:1)

Голи: 0:1 - Ілсіньо (22), 0:2 - Д. Коста (90+3)

"Металург": Коваль, Кривцов, Вернидуб, Тейку, Польовий, Степаненко, Тцігарєв, Аржанов (Пісоцький, 59), Каськов, Цигирлаш (Нестеров, 46), Алозі

"Шахтар": Пятов, Срна, Ракіцький, Іщенко, Кобін, Хюбшман (Левандовскі, 90+2), Фернандіньо, Жадсон (Фомін, 86), Ілсіньо (Д. Коста, 62), Вілліан, Л. Адріано

Попередження: Степаненко (40), Нестеров (83), Тігорєв (90+2)

Коментарі ()