Головне

Ліга чемпіонів. Міліто - uno, Міліто - due, "Інтер" - campione

22.05.2010 23:39 1329 0
Ліга чемпіонів. Міліто - uno, Міліто - due, "Інтер" - campione

Кажуть, один у полі не воїн. Головний тренер "Інтера" Жозе Моуріньо переконливо спростував це твердження, відсвяткувавши разом зі своєю командою перемогу над "Баварією" на "Сант'яго Бернабеу". Вболівальники "Інтера" благають тренера залишитися, але той попрощався з ними, ефектно поставивши крапку  за допомогою снайпера Дієго Міліто. Наступного сезону Моуріньо буде господарем, а не гостем на мадридському стадіоні. Сюди - у "Реал" - швидше за все перейде тренер, який вдруге виграв Лігу чемпіонів.

Фінал "Інтер" - "Баварія" розглядався не як матч двох найсильніших команд континенту, а як двобій тренерів-друзів, тренерів-колег - Жозе Моуріньо та Луї ван Гала. Вони працювали разом у "Барселоні", а після фінального свистка хтось із них мав стати в один ряд з Ернстом Хаппелем та Оттмаром Хітцфельдом. Справа в тому, що Моуріньо вигравав Лігу в 2004 році з "Порту", а ван Гал - у 1995 з "Аяксом". Як ми вже знаємо, третім тренером, який виграв Лігу з двома клубами, став Моуріньо, The Special One європейського футболу.

Ван Гал вчить футболіст вигравати граючи красиво, а Моуріньо - вигравати. "Баварія" у фіналі, здавалося, творила дива. Перевага німців у володінні м'ячем та кількості ударів по поротам буде вражаючою. Статистика тут не просто говорить, а майже кричить: 70 відсотків на користь "Баварії" та 21 удар проти 12 в "Інтера". Але сухі цифри тільки підкреслюють ту драму, яку пережила німецька команда.

Перші хвилин п'ятнадцять атака "Баварії" не давала "чорно-синім" захисникам і голкіперу Жуліо Сезару ні хвилини спокою, але навіси та удари Оліча з Роббеном не досягали мети. А "інтерівці" тим часом примірялися до воріт Бутта. Першим дзвіночком став удар Снейдера на 18 хвилині, за ним ще один, а там і до Міліто справа дійшла. Отримавши м'яч ледь не вперше за гру, аргентинець обробив шкіряного та переправив до володінь Бутта. Після цього "Баварія", побігши в контратаку, ледь не впустила Ето'О, але встигла вчасно перехопити камерунця. Наприкінці першого тайму команди могли створити по шедевру, але удар Снейдера в падінні прийшовся на голкіпера "Баварії", а після удару ван Боммела м'яч пролетів поруч зі стійкою.

Другий тайм почався моментом, який довго ще буде снитися Томасу Мюллеру, про що він сам розказав після матчу. Отримавши пас по центру, Мюллер у падінні бив по воротах, але Жуліо Сезар був на висоті. Продовжував активно діяти на вістрі атаки і Роббен, але нідерландському форварду того вечора не вистачало футбольного везіння. Що цікаво: можливо, президент "Реалу" Флорентіно Перес разом з Моуріньо захоче повернути до клубу двох вигнанців, які були кращими у своїх командах? Снейдер і Роббен, які минулого року пішли з королівського клубу, у фіналі Ліги чемпіонів були кращими у складі своїх команд.

Інтригу вбив Міліто, який на 71 хвилині обвів ван Бюйтена і переграв Бутта. Ван Гал зі своїми намаганнями грати у красивий футбол, який приносить результат, поступився генію Моурінью - сухому, закритого типу, але ефективнішому. Потім ван Гал відмітить, що грати в атакуючий футбол набагато складніше. Але кого буде цікавити думка тренера-що-програв?

Тимощук на полі так і не з'явився, хоча був у гарній формі та хотів грати. Тепер Україна має свого віце-чемпіона Ліги чемпіонів.

"Тут я зробив те, що мав, моя робота завершена, я вписав своє ім'я в історію: "Інтер" уже ніколи не буде таким, як раніше. Я ніколи не кажу "прощавай". "Сан-Сіро" став для мене домівкою. Тут я був щасливим, хоча не можу сказати це про італійський футбол. Особливо, коли президенти підносять своїх тренерів або ЗМІ починають твою травлю. Якщо я приїду в Іспанію грати проти "Барселони" - суперкоманди - це буде викликом. Я хочу спробувати разом з "Реалом" виграти Лігу чемпіонів", - так може дозволити говорити тільки Моуріньо. Він був весь вечір на арені, засліплюючи величчю свого генія інших - надзвичайно яскравих - зірок на футбольному полі та тренерському містку "Баварії". І чомусь віриться, що він може стати першим тренером, який виграє Лігу чемпіонів тричі.

Коментарі ()