Головне

Українське "класико": Донецьк-чемпіон та невеселий Київ

05.05.2010 20:52 501 0
Українське "класико": Донецьк-чемпіон та невеселий Київ

Донецьк сьогодні не спатиме, скандуючи "Шахтар" - чемпіон!". Не спатиме сьогодні і Київ, але через невеселі думи про те, що робити "Динамо" зі своє грою.

Фартова для "Шахтаря" "Донбас-Арена", на якій донеччани не програли ще жодного матчу, не підвела і в найважливіший момент сезону. В домашньому матчі з головним суперником команда Луческу наочно продемонструвала, що звання чемпіона України-2010 дістанеться їй недарма.

Довкола протистояння "Шахтаря" і "Динамо" - такого собі "українського класико" - завжди більше інтриг та пліток, ніж футболу. Представники донецького клубу домоглися призначення іноземного рефері на цю зустріч. Президент "Динамо" радив Луческу вивести на гру дубль, щоб дати змогу вболівальникам подивитися ще й "золотий матч". Тільки дуже ледачі або німі не прокоментували зустріч і не висловилися в підтримку тієї чи іншої команди. 

Дивлячись на турнірну таблицю напередодні матчу, ставало зрозуміло: кияни своїми ж руками - чи то ногами? - закопалися після програшу "Закарпаттю" та "Карпатам". "Гірники" приховували мотиви помсти за єдину поразку в чемпіонаті - якраз від динамівців, - але були б раді поквитатися з киянами. І нехай, як ми вже знаємо, голів "Шахтар" забив менше, але за цинічністю моменту було б важко знайти щось більш підходяще.

Та це все стало неважливим після стартового свистка арбітра.

На початку гри  на полі була одна команда - в смугастій формі. В суперечці тих, хто спішив за перемогою, та тих, хто наздоганяв лідера, перші  мали вражаючу перевагу. Кияни прокинулись в середині першого тайму, згадавши, що мають виконати важливу місію - обіграти лідера і спробувати зберегти титул. Але іскра бажання так і не перетворилася в вогнище.

Як би Газзаєв не захищав Ярмоленка - це не змусить вболівальників шалено ним захоплюватися, а журналістів - не критикувати молодого футболіста. Ярмоленко втратив м'яч в середині поля, і саме після цього Фернандіньо, Срна та Ілсіньо розіграли гольову комбінацію. Донеччани розрізали оборону тоді ще чинного чемпіона України так, ніби перед ними були вихованці районної футбольної секції.

Огріхи Сілви змушений був підчищати Андрій Шевченко. Форвард, який виправляє помилки лінії захисту, - виявляється, нормальне явище в грі киян. Хачеріді, вийшовши на поле, мав за мету побити рекорд Зозулі щодо кількості фолів на одиницю часу. Старання Євгена не були марними: від пенальті, яке він "привіз" своїй команді, команду врятував старий досвідчений Шовковський.

Перший же в теорії небезпечний прохід киян до воріт П'ятова завершився моментом, який будуть смакувати щонайменше до початку нового чемпіонату. Нінковіч, прокидаючи м'яч, влучив в руку Кучеру. Це був випадок з "рукою в штрафній", про який не скажеш, мовляв, рефері не помітив. Рука була, але пенальті за цим не послідувало.

Тут дороги вболівальників двох команд розходяться. "Гірники" трактуватимуть цей момент як ігровий, а динамівські фани - як такий, що зламав всю гру їх команди, не дозволив забити стовідсотковий гол на початку матчу і, відповідно, завадив захистити чемпіонство.

Кияни мали торкнутися м'яча надцять разів, перш ніж віддати пас, а "Шахтар" короткими передачами розрізав київські редути, мов досвідчений хірург. У "Динамо" важко було помітити хоча б спортивну злість - перш за все на самих себе, а "Шахтар" летів до свого чемпіонства. Ні, динамівці не програвали безвольно цей матч сезону. Просто на сьогодні чемпіон України - "Шахтар". І офіційно, і фактично.

"Шахтар" - "Динамо" - 1:0 (1:0)

Голи: 1:0 - Ілсіньо (15)

На 85 хвилині Жадсон не реалізував пенальті - воротар

"Шахтар": Пятов, Хюбшман, Кучер, Фернандіньо, Жадсон, Ілсіньо (Гай, 86), Кобін (Рац, 90+1), Адріано, Вілліан (Коста, 66), Срна, Ракіцький

"Динамо": Шовковський, Даніло Сілва, Бетао, Вукоєвіч, Шевченко, Ярмоленко (Зозуля, 81), Мілевський, Михалик (Гіоане, 76), Ж. Маграо, Юссуф, Нінковіч (Хачеріді, 46)

Попередження: Вукоєвіч (17), Кучер (21), Жадсон (32), Юссуф (54), П'ятов (72), Гіоане (87), Коста (90).

Коментарі ()