Українська правда

Реформування ПФЛ: Україна може отримати додатковий дивізіон

Сергей Шемшученко — 1 червня 2010, 08:26

У Професіональній футбольній лізі може виникнути третя ліга, а сама назва "ліга" може змінитися на "дивізіон".

Такі ідеї вперше для громадськості були озвучені на останньому засіданні центральної ради ПФЛ.

Першим з ідеєю змінити структуру та назви ліг виступив мелітопольський "Олком", представники якого запропонували для першої ліги назву "вищий дивізіон", для другої - "перший дивізіон". Ще одним підшефною ПФЛ лігою має стати аматорський дивізіон.

У такому кардинальному кроці мелітопольський клуб бачить вихід із суперечок щодо ліміту на молодих гравців, який зараз існує у нижчих лігах.

"Це конкретна пропозиція. І я бачу, що сьогодні ведуть переговори з аматорським футболом. Думаю, таке рішення підтримають глядачі", - запевнив президент "Олкома" Євген Куценко.

На його думку, у такому "третьому дивізіоні" молоді хлопці отримають шанс мати ігрову практику. Куценко вважає, що ідею не варто одразу відкидати, бо, на думку мелітопольського клубу, вона має позитивні сторони.

Зараз ліміт на молодих футболістів, який і хочуть обійти мелітопольці, існує у першій та другій лізі. Так, у списку "А" кожного клубу має бути по п'ять (три 19-20-річних і два гравця молодше 18 років) для першої та двоє (18-19 річних) і троє молодше за 17 років для другої ліги. При цьому у кожному матчі один молодий гравець має обов'язково вийти на поле.

На думку виконавчого директора ПФЛ Сергія Макарова, така ідея має право на життя і зараз розглядається у ПФЛ. Тому цілком можливо, що "третя ліга" з'явиться зовсім скоро.

"Ми ведемо переговори з цього питання. Ми не проти створити "третю лігу". Клуби у такому змаганні будуть розбиті на регіони - зони. Чотири, п'ять чи шість зон по шість-вісім команд. Низькі вимоги щодо атестації, символічні внески (близько 15 тисяч гривень). Ми хочемо, щоб у цій лізі грали як професіонали, так і аматори", - зазначив представник ПФЛ.

У нетрях ПФЛ існує ще одним варіант реформування дивізіонів. Може зазнати змін формат у другій лізі, яка, якщо нарахує лише 24-26 команд, то може отримати три замість нинішніх двох груп. Тоді у кожній групі гратимуть 8-9 команд у чотири, а не два кола.

При цьому між командами, що посіли другі місця у групах другої ліги та командою першої ліги, яка за підсумками сезону стала 15-ою, має гратися етап плей-офф.

Щоправда, такий формат відразу викличе протести з боку клубів першої ліги, які не хочуть мати ще одне "напіввильотне" місце внизу таблиці. Окрім того, для клубів другої ліги грати у чотири кола може виявитися досить невигідно у фінансовому плані.

Показовим є приклад з тернопільською "Нивою", яка минулого сезону здобула право грати у першій лізі. "Потягнути" першоліговий фінансовий тягар керівництву клубу не вдалося. Як результат - останнє місце у чемпіонаті і борг у майже 10 тисяч гривень (за даними президента ПФЛ Мілетія Бальчоса).

Попри те, що рада вирішила не змінювати формат змагань, відкритими лишаються багато питань. Наприклад, актуальне в останні роки питання кількості клубів, які будуть брати участь у розіграшах обох дивізіонів (до речі Житомир і Черкаси чекають на атестацію ФФУ на другу лігу), питання доцільності і успішності проведення Кубку ліги, що поки не викликав збільшення уваги до вітчизняного футболу не топ-рівня.

Цілком можливо, у наступному сезоні з першої ліги вибуватиме таки три команди, а команди, що посіли другі місця у групах другої ліги розіграють путівку на підвищення у класі.

Наступна Конференція ПФЛ відбудеться 24 червня. На ній будуть мають бути розставленими всі крапки над "і" щодо бюджету, формату та кількості клубів.

За попередніми даними, перша ліга вийде на старт 17-го, а друга - 24-го липня.