Українська правда

Прем'єр-ліга. Чемпіон не надто переконливо перемагає аутсайдера. ВІДЕО

Сергей Шемшученко — 10 липня 2010, 20:49

"Шахтар" і "Кривбас" зробили все, щоб "старий новий" гравець донецького клубу Дмитро Чигринський зміг відчути себе вдома.

Чемпіон, який тиждень тому розтрощив українського представника в єврокубках - мова про матч із "Таврією" за Суперкубок, - у матчі першого туру чемпіонату Україну заробив три очки, як і мало б бути з урахуванням статусу обох команд. Та якщо це гра команди, яка очолює українську Прем'єр-лігу, то сподіватися на вдалий виступ рідних клубів за межами країни стає дедалі важче.

Чи то негучне ім'я суперника, чи то роздуми, мовляв, це тільки перший тур, чи то заспокоєння після отримання заслужених нагород за перемогу в попередньому чемпіонаті перед матчем - але щось завадило "Шахтарю" зіграти якісно. Ніхто не вимагає від команди Луческу 90 хвилин тотального футболу у стилі "Барселони". Справді, відсутність якісної, "чистої" гри можна списати на те, що "Шахтар" розраховував перемогти на класі. Але "клас" - це бездоганне виконання усіх елементів гри, це реалізація моментів. Коли троє футболістів виходять на одного воротаря і не забивають і цей воротар - не Касільяс (за всієї поваги до Боровика, який провів дуже непоганий матч), то кому це може сподобатися?

Вболівальники справедливо свистіли півматчу. Якби африканська зараза вувузели була популярна в Україні, то свистіли б і весь матч.

Помилятися, грати без флангових футболістів, пропускати форвардів до воріт мав право "Кривбас". У криворізької команди інші завдання на сезон. Підопічні Максимова за весь матч потривожили П'ятова лиш кілька разів. Та як! Після удару Іващенка "Шахтар" від нічийного результату врятували тільки штанга.

"Шахтар" робити все перераховане не має жодного права. До Ліги чемпіонів залишається все менше часу. А звичку недбало грати на початку турніру "гірники" з легкістю перенесуть у європейські змагання. У поєднанні з "покаранням кінцівки матчу", коли футболісти вже стомлені і неуважні та легко пропускають голи, це закінчиться не дуже добре.

У Дмитра Чигринського буде важке командне завдання - нагадати партнерам, що грати треба кожен матч, від стартового свистка і до фінального. Сподіваємося, за рік у "Барселоні" він цьому навчився.

1:0

2:0

"Шахтар" - "Кривбас" - 2:0 (1:0)

Голи: 1:0 - Ракицький (32), 2:0 - Вілліан 86

"Шахтар": П'ятов, Срна, Чижов (Кучер 31), Ракицький, Рац, Хюбшман, Фернандіньо, Жадсон (Тейшейра 57), Коста (Кравченко 73), Вілліан, Гладкий

"Кривбас": Боровик, Максимов, Воронков, Жданов, Лисицький, Куценко, Рожок (Іващенко 50), Даниловський, Валєєв (Гоцирідзе 26), Васильєв, Андрієнко

Попередження: Хюбшман (84)