Головне

"Динамо" прощається з Лігою чемпіонів. ВІДЕО

26.08.2010 00:45 1296 0
"Динамо" прощається з Лігою чемпіонів. ВІДЕО
 

Після жеребкування почалися розмови на кшталт: "Динамо" знов пощастило, отримали найлегшого суперника". Та чи найлегшого? Ось, "Севілья" - клуб з топ-чемпіонату, де майже всі гравці "основи" є чи були гравцями не найслабших національних збірних, а вибула від скромної португальської "Браги". Та й Серія А котується вище за Бундеслігу, але це не завадило "Сампдорії" поступитися "Вердеру". Нарешті, надгрошовитий "Зеніт" поступився скромному "Осеру". Не імена грають в футбол, не статуси першостей, й не гроші, а конкретні гравці, які виходять на поле і 90, а якщо треба - й більше, хвилин доводять свою силу.

Реальну силу київського "Динамо" і мала виявити зустріч із "Аяксом". Ще до старту матчу було зрозуміло, що, швидше за все, ця гра є "моментом істини" для Валерія Газзаєва на посаді головного тренера "Динамо", тим самим іспитом, який провалити не можна. Якщо, звичайно, росіянин все ще зацікавлений у збереженні себе на посаді. Адже і сам амбітний тренер, після того, як сказав під час призначення, що кияни виграють Лігу Чемпіонів протягом трьох років, мав розуміти, що після спочатку невиходу до плей-офф Ліги, а потім й просто невиходу до групового турніру, тримати його на посаді наставника команди не будуть.

Довелося зустріти багато порівнянь передматчевої ситуації із протистоянням з "Валенсією". Зовні, й справді багато схожого - 1:1 після першої гри "Динамо" вдома, посередня гра, навіть вилучення одного з киян протягом матчу. Але треба розуміти, що важливість для "Валенсії" навіть виграшу Кубка УЄФА та для "Аякса" виходу до Ліги Чемпіонів дуже відрізняється. Тут і гроші, і можливість втримати кращих гравців (поки що втримати), і питання престижу турніру для медіа та вболівальників. Тож не треба дивуватися, що сенсації не сталося. Та й Кравець цього разу навіть на полі не з'явився.

Вже стартовим складом Газзаєв дав зрозуміти, що спробує піти ва-банк. Знайшлося в ньому місце і Мілевському, що був-був не в формі, аж доки підписав новий контракт з "Динамо" та набрав її. Втім, більші зміни сталися із захистом команди. Рішення довірити місце у стартовому складу Хачеріді було дуже ризикованим, але очікуваним - любов Газзаєва до цього гравця відома всім. І все ж, розраховувати, що не дуже швидкий гравець, котрий пропустив старт сезона, і зіграв лише один матч проти "Дніпра", зможе успішно протидіяти швидким Суаресу та Хамдауї - було дуже сміливо. Забігаючи наперед, варто сказати, що Євген провів непоганий матч, і ця ставка Газзаєва зіграла. Рокіровка Сілва-Бетао була більш очікуваною, адже Даніло так само, як і Хачеріді, є "людиною Газзаєва", та ще й відбув дискваліфікацію і був готовий грати.

Вже із старту "Динамо" розпочало тиск на ворота Стекеленбурга. Це був не "демонстративний" пресинг, який ми могли бачити у першому матчі суперників, коли кияни побігали 20 хвилин, а потім зупинилися. На полі відбувався рівномірний тиск, коли амстердамцям вдавалося вийти зі своєї половини поля, а от нормально розвивати атаки їм вже не давали. І моменти біля воріт Стекеленбурга пішли один за одним.

Вже на перших хвилинах порадувала грамотна комбінація, де Мілевський розібрався та викотив м'яч під удар Єрьоменку (зазначимо, до цього Міля вкрав м'яч у Шеви). Продовження, коли Артем класним пасом вивів на удар Шеву, а тому не вистачило швидкості. Потім Гусєв мав потрапляти у «рамку» метрів з двох, коли бив головою після класної передачі Ярмоленка (Андрій взагалі у стартові хвилини раз за разом вигравав змагання у силі та швидкості з беками "Аякса"). Супермомент у Гусєва після пасу врозріз Мілевського, бив правильно, у протихід Стекеленбургу, але той дотягнувся ногою. Ярмоленко п'ятою віддавав на Шеву, а той невчасно спіткнувся. "Діагональний" удар Гусєва після перехоплення Вукоєвіча. Другий супермомент після підключення Сілви та прострілу, який зобов'язаний був завершувати Ярмоленко, але бив із "тещиної" правої і пробив достатньо невдало, щоб Стекеленбург встиг зреагувати. Єрьоменко непогано на Ярмоленка закидав, а той-таки Мартен "прочитав" момент і вийшов з воріт.

Так, у цьому списку є й напівмоменти, але й тих повноцінних, що створило "Динамо" за перший тайм повинно було вистачати для того, щоб питання про вихід до групового етапу Ліги Чемпіонів було вирішено українцями ще до перерви. І за перший тайм киянам варто було б виставити міцну "четвірку" (чи "вісімку", кому яка система оцінювання до вподоби), якби не "маленьке але".

Вся краса скінчилася наприкінці першого тайму, коли Суарес краще зреагував на рикошет після розіграшу штрафного, ривком втік від Коваля та з гострого кута переправив м'яч у сітку. Питання чи був в уругвайця офсайд, після того як м'яч відлетів до нього від ноги партнера, залишиться риторичним. "Динамівці", напевно, приголомшені голом особливо не протестували.

В позаминулому розіграші англійської Прем'єр-ліги тренер "Халла" Філ Браун, за рахунку 4:0 на користь суперників команди, залишив гравців на полі, та провів з ними жорстку виховну бесіду прямо перед вболівальниками. Після гри "Динамо" в цьому сезоні виникла думка, що Газзаєву варто було б скористатися закордонним досвідом й також залишати гравців поза межами роздягальні, але вже з іншої причини. Чи то гравці "Динамо" не розуміють настанов тренера в перерві, чи він не може їм донести свої плани, але кияни дуже слабко виглядають після перерви. Спочатку команда дозволила відігратися "Оболоні", потім перемогти "Ворсклі", тепер після пристойного тайму в гостях проти не дуже слабкої команди просто розвалилася у другій 45-хвилинці.

Про гру киян з 45-ї по 84-ту хвилини майже нема чого написати. За великим рахунком, нема про що писати, й після 84-ї, але там вже з'явилася принаймні примара надії на диво.

Після перерви став помітним і Еріксен, що був невиразним до голу Суареса, і у захисті стало спокійніше, а Вертонген встигав і прибігти на "стандарт" до чужих воріт, чого не було у першому таймі. Можливо, невпевненості "Динамо" посприяв і арбітр, котрий протягом чотирьох хвилин показав гравцям "синьо-білого" клубу три "необов'язкові" жовті картки. Після цього гра розбилася на епізоди, і нідерландці цілком впевнено тримали ініціативу в своїх руках. Чи то відчуття, що вони ведуть в рахунку додало "аяксівцям" наснаги, чи "динамівці" потроху почали зневірюватися у тому, що зможуть забити, але нічого гострого кияни у останньому для себе таймі цьогорічної Ліги Чемпіонів не створили.

З цього приводу виникло одразу кілька питань до Валерія Георгієвича.

Навіщо було міняти флангами Гусєва та Ярмоленка? Доказом помилковості цього рішення може слугувати той факт, що пенальті був зароблений гостями лише після подачі Андрія, що повернувся наліво та фолу на Нінковічі після вмілої скидки. Останнім натяком на щось гостре став навіс того Ярмоленка зліва, коли Андре забракло зросту, щоб замкнути подачу.

Нащо тримати Мілевського, який не мав ігрової практики, майже усі 90 хвилин? Так, Артем дуже добре виглядав до перерви, чіплявся за м'яч як міг, віддавав непогані передачі, але у другому таймі був просто непомітним.

Чому не випустити Андре одразу після другого голу в ворота Коваля? Що це за довіра до Гільєрме, який провів із командою тиждень, раніше був непотрібний Газзаєву, а тут йому вже довірили роль месії, що врятує "Динамо" у вирішальний момент? І, кажучи вже про бразильців, Сілва черговий раз "привіз" гол, коли провалився на фланзі, і Хамдауі забив чи не найлегший гол у кар'єрі. В єврокубках точно найлегший.

Про селекцію "Динамо" - окрема, і доволі сумна поки що розмова. Не втримаюся, і лише зазначу, що Попов програв усі єдиноборства, жодної гостроти в атаці, хіба що удар метрів на 5 від воріт згадується. І цей гравець мав вирішити проблему лівого флангу?

Тож не дивно, що останні хвилини "Аякс" майстерно вбивав час і реальних шансів, щоб зрівняти рахунок, у "Динамо" не було. Гра точно дала відповідь на питання щодо перспектив в цьому єврокубковому сезоні киян взагалі, і натякнула на відповідь про перспективи Газзаєва. Чи ні, Ігорю Михайловичу?

Коментарі ()