Українська правда

Ліга Європи. Девіч втягує "Металіст" до Ліги Європи. ВІДЕО

Сергей Шемшученко — 26 серпня 2010, 22:39

До омріяної Ліги Європи "Металіст" вивіла фактично одна людина - Марко Девіч, який забив гол та віддав гольову передачу, після якої соромно було б не забити.

Фактично, те що показувала команда Мирона Маркевича на полі, складно назвати командною грою. Так, були періоди, коли "Металіст" контролював м'яч, але навіть у перші хвилин 25, коли "Омонія" на правах гостя боязко придивлялася, з ким їй сьогодні грати, гострих пасів у виконанні української команди майже не було.

Небагато їх було й пізніше, та й звідки б їм взятися? Після того, як зав'язав Рикун, у команді з Харкову не видно людини, котра могла б стати диригентом. Едмар, який колись непогано виконував цю роль у "Таврії", зовсім перекваліфікувався на гравця захисного плану, Фініньо та Девіч в силу своїх позицій на полі не можуть бути диспетчерами, Жажа, котрий міг взяти гру на себе, проданий.

Читач заперечить: мовляв, а як же Хав'єр? Його ж брали якраз як заміну Рикуну, та й за позицією він номінально повністю підходить на вакантне місце диспетчера. Але стартові матчі бразильця у "Металісті" показують, що він швидше не диригент, який тримає в руках усі нитки гри, а атакувальний півзахисник, котрий ладен відкритися, вискочити до воріт, вдарити. Як Френк Лампад, наприклад, чи, говорячи про більш близький приклад, як Олександр Алієв. Тобто людина, яка може віддати пас за нагоди, але чекати від неї гри "а-ля Кака" не варто.

От і мучаться вболівальники Харкова цього сезону, спостерігаючи за грою своїх улюбленців. А тут ще й відома справа, котра не додавала позитивних емоцій представникам "Металіста". Тож, перед зустріччю варто було сподіватися, що "Металіст", швидше за все, пройде далі, але можливі проблеми.

В цілому, так і вийшло. Додали складнощів дії захисту, особливо помітні були проблеми у зоні правого центрального захисника, де Обрадович не раз, і не два діяв неузгоджено із Вільягрою. Можливо, серба переповнювали емоції після народження доньки, що відбулося днем раніше, але зіграв він не на своєму звичному рівні. Додати до цього невпевнені дії Старцева, який в останніх матчах, здається, трохи "поплив" - і перевага "Омонії" в два м'ячі на 64-й хвилині не виглядає надсенсаційною.

Втім, на щастя "Металіста", в українців сьогодні знайшовся лідер. Марко Девіч "завівся", і другий тайм провів на такому рівні, який не демонстрував, напевно, із сезону, коли став кращим бомбардиром першості України. В світлі його останніх виступів та невиразної гри нападу збірної у матчі із Нідерландами було б дуже цікаво спостерігати за екс-сербом у прийдешніх зустрічах збірної проти поляків та чилійців.

Цікаво буде спостерігати й за самим "Металістом" у вересні. Чи вийде команда з психологічної ями, чи підсилить гру новачок команди Тайсон, чи вдасться Маркевичу відволіктися від спогадів про втрачене та зосередитися на проблемах теперішнього... Питань багато вже зараз, а відповідей доведеться чекати, а доти - запастися терпінням.