Українська правда

Прем'єр-ліга. Арсенал - Металіст. 0:1. Перемога гостей за безбарвної гри. ВІДЕО

Сергей Шемшученко — 19 вересня 2010, 19:43

Матч "Арсенала" з "Металістом" явно не закарбується надовго у пам'яті учасників гри. Виключенням стане, можливо, бразилець Тайсон, перший гол котрого в Україні приніс харків'янам перемогу за однаково блідої гри обох команд.

Виправдання інертності "Металіста" цілком очевидне і було озвучене форвардом команди Андрієм Воробеєм одразу після матчу. Команда елементарно не змогла емоційно відновитися після над крупної перемоги у грі Ліги Європи проти "Дебрецена", тому й важко харків'янам було показати щось видатне.

Нібито, все зрозуміло. Але, якщо згадати сам футбол, що показала команда у четвер, то все ж важко зрозуміти, коли це "Металіст" встиг НАСТІЛЬКИ втомитися. Гра складалася доволі вдало, надшвидкостей команда не демонструвала, а після вилучення в угорців все стало зрозуміло.

Все ж, не меншої уваги серед причин, котрі не дозволили харків'янам показати все, на що вони здатні заслуговують ще два фактори. Перший (менш важливий) - кадровий. Команда грала не лише без Девіча, але й без Фініньо, і фланги у "Металіста" виглядали доволі посередньо. Другий - календар. В наступному турі у "жовто-синіх" суперматч, можливо, найважливіша гра з тих, що залишилися цього року у чемпіонаті. "Шахтар", той самий "Шахтар", що втратив частину атакувальної міці без Фернандіньо, "Шахтар", якого переслідують травми та не краща форма провідних виконавців. Це шанс зачепитися за боротьбу за зону Ліги Чемпіонів, особливо, якщо справи у суді в Лозанні підуть як того очікує керівництво клубу.

Тому не треба дивуватися, що команда грала із відвертим бажанням досягти перемоги "малою кров'ю". Гол Тайсона, котрий він забив після відверто невдалої гри захисників "Арсеналу", припав на доволі ранній відрізок матчу, тож далі не треба було напружуватися, а більш-менш спокійно захищати перевагу і чекати на нагоду подвоїти рахунок. Ну, а не буде такої нагоди - то й нехай, три очки у кишені вже є, а різницю можна й в інший час підправити.

І треба зазначити, що "Арсенал" досягненню гостями мети не дуже й заважав. Якщо чесно, не зовсім зрозуміло у який футбол грала команда. Комбінація на три-чотири паси виглядала екзотикою,жоден з більш, ніж десятка кутових не ніс ніякої загрози, з усіх ударів гострими з натяжкою були два - один у Богданова на початку гри і один у Старгородського наприкінці. Зрозуміло, звичайно, що у команди погано з тренувальними умовами, але ж не настільки, щоб зовсім нічого не показати з того, що награється до матчу!

Найсумніше те, що, схоже, ситуація у клубі всіх влаштовує. Влаштовує тренера Бакалова, який після гри радісно сказав у камеру "Це футбол", влаштовує президента Рабіновича, котрий обіцяв боротися за єврокубки та серця київських вболівальників, влаштовує футболістів, кращі, з яких все одно отримують зарплатню в іншому клубі і до вболівальників у Києві відношення мати не хочуть. Щодо самих вболівальників, то не треба дивуватися, що з такою грою "Арсенал" вже зараз поступається "Оболоні" за кількістю людей, що підтримують команду. У футболі, як не банально, частіше перемагає той, кому більше треба, а в українському футболі це правило діє майже завжди. У сьогоднішній грі більше треба було гостям, вони й здобули три очки. А гра - як вже зазначалося на початку - вона забудеться.