Українська правда

Скаут "Шахтаря": Де тільки "Динамо" бере Алмейду та йому подібних?

Сергей Шемшученко — 29 жовтня 2010, 20:39

Селекціонерська служба донецького "Шахтаря" на голову вища за аналогічну структуру київського "Динамо" та працює за європейськими стандартами.

Такий висновок можна зробити зі слів селекціонера донеччан Олексій Чередніка, які наводить "Салон Дона и Баса".

"Ось літали в Бразилію, 120 дисків привезли з матеріалами. У Бразилії працювали разом із Сергієм Ателькіним. Привезли купу дисків з фрагментами матчів за участю тих гравців, які нам цікаві", - сказав він.

"Двох бразильських хлопців, які літали з "Шахтарем" на турецький збір у жовтні, я побачив ще півтора року тому. Їм було по 15 років, вони тренувалися у академії бразильського містечка. Там райони жебраків, непрофесійна академія на земляних полях грають", - розповів Чередник.

"Це був наш перший подібний досвід. Краще так починати, ніж потім віддавати за дорослих хлопців мільйони". - додав він.

"Звичайно перетинаємось з селекціонерами "Динамо", але манерою їх роботи я, відверто кажучи, навіть не цікавлюся. "Динамо" для мене, так давно склалося, - як червона ганчірка для бика. Хай купують, кого хочуть. Я часом дивуюся, де вони знаходять Алмейду і йому подібних?", - риторично спитав Чередник.

"Через те, що зараз у нас основу команди складають бразильці, то ми той регіон добре знаємо. Але того, хто нам потрібен, ми можемо вирвати з Чехії або Румунії. У Європі у нас постійно сидять два скаута, ще один в Аргентині, один живе в Бразилії. Плюс - новий начальник селекційної служби, португалець Луїш Гонсалвеш, теж європеєць", - окреслив скаут масштаб праці "Шахтаря".

За словами Чередника, лише на його олівці в усіх країнах світу перебуває 1259 чоловік. Щодо українських талантів, то він селекціонер виокремив Коноплянку, якого він би хоч зараз забрав у Донецьк.